Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Petycja o pozbawienie honorów i tytułów księdza biskupa Andrzeja Suskiego

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Tom K.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Tom K.
kieruje swoją petycję do:
  • Rada
    Miejska Torunia
    Pan Michał Zaleski
    Pan Piotr Całbecki
  • Radni
    Sejmiku Województwa Kujawsko-pomorskiego
    Pan Maciej Radtke
    Pan Przemysław Górski
    Pan Józef Blank
    Pan Jerzy Czerwiński

Petycja
o pozbawienie biskupa Andrzeja Suskiego tytułów Honorowego Obywatela miast Torunia, Lubawy, Chełmży, Nowego Miasta Lubawskiego, Jabłonowa Pomorskiego oraz tytułu Honorowego Obywatela
Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Osoba, która chroni pedofilów, nie współpracuje z organami ścigania i doprowadza do kolejnych zbrodni dokonywanych na niewinnych dzieciach
nie zasługuje na zaszczytny tytuł Honorowego żadnego miasta czy województwa.
Honor nakazuje postępować etycznie, chronić ofiary i pomagać im.
Honorowy Obywatel miasta ma być jego wizytówką, zasłużonym
mieszkańcem czy gościem. Ma przynosić chlubę, a nie być powodem
do wstydu.
Toruński biskup Andrzej Suski, obecnie biskup senior, przez kilka lat
wiedział o pedofilskich czynach księży Pawła K., Andrzeja S i Jarosława P. dopuszczających się przestępstw seksualnych na małoletnich. Pozostawał jednak głuchy na głosy ofiar, a ich oprawców, księży-pedofili, chronił, przenosząc z parafii do parafii, często w porozumieniu z innymi hierarchami kościelnymi.
Informacje te można znaleźć w opublikowanym niedawno filmie „Tylko nie mów nikomu”, raporcie Fundacji Nie Lękajcie się, jak i wielu materiałach prasowych pojawiających się na przestrzeni lat. Jedna z ofiar zignorowanych przez księdza biskupa próbowała popełnić samobójstwo, historię tę opowiada wyżej wspomniany film.Dodatkowo biskup Suski do tej pory unika wykonania prawomocnego postanowienia sądu i wypłacenia odszkodowania jednej z ofiar.
Wyżej wymienione, haniebne przykłady pokazują, że biskup Andrzej Suski
nie spełnia wymogu tytułu Honorowego Obywatela, który powinien być ogromnym autorytetem moralnym. Jako mieszkańcy wymienionych miast i
województwa czujemy wstyd, że osoba pomagająca przestępcom,
którzy krzywdzili dzieci nosi ten tytuł. Dlatego domagamy się pozbawienia księdza biskupa Andrzeja Suskiego wszystkich tytułów i honorów.
Opublikowane (Aktualizacja )