Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Κατάλαβα
Χρησιμοποιούμε cookies για να αναλύουμε πώς χρησιμοποιείται αυτή η ιστοσελίδα και να σου προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Διάβασε την Πολιτική Cookies.
Εντάξει

Δέσμευση στην Εγκυρότητα

Όπως μία εφημερίδα ή ένα μέσο ενημέρωσης δημοσιεύει άρθρα και ειδήσεις, έτσι και το Avaaz δημοσιεύει εκατοντάδες εκστρατείες κάθε χρόνο και στέλνει χιλιάδες emails, δελτία τύπου και ανακοινώσεις σχετικά με αυτές εκστρατείες. Όπως λοιπόν και οι δημοσιογράφοι, πολλές φορές πιεζόμαστε από το χρόνο για να ανταποκριθούμε γρήγορα στις εξελίξεις.

Επιδιώκουμε εγκυρότητα στις πληροφορίες που δημοσιεύουμε και το καταφέρουμε κατά 99,9%. Είναι όμως αδύνατον να το πετυχαίνουμε πάντα. Όταν λοιπόν κάνουμε κάποιο λάθος δεσμευόμαστε να δημοσιεύουμε διορθώσεις στην παρούσα σελίδα η οποία είναι πάντα προσβάσιμη από την αρχική σελίδα του ιστότοπού μας. Επιπλέον, αν κάποια εκστρατεία βασίζεται σε σοβαρή ανακρίβεια έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους πολίτες που έχουν λάβει μέρος, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποσύρουν την υποστήριξή τους.

Μπορείς να βρεις αυτή τη σελίδα ανά πάσα στιγμή απ’το σύνδεσμο που βρίσκεται στην αρχική σελίδα του ιστότοπού μας.Διορθώσεις 2018
 • 18 Ιουλίου: Σ’ ένα email προς τα μέλη του Avaaz στη Γαλλία σχετικά με ένα χρυσωρυχείο στη Γαλλική Γουιάνα, γράψαμε ότι «κυανίδια και βαρέα μέταλλα θα απελευθερωθούν στα υπόγεια ύδατα». Ενώ είναι αλήθεια πως υπάρχει κίνδυνος διαρροής αυτών των μετάλλων λόγω του υψηλού ποσοστού διαρροών σε παρόμοια έργα παγκοσμίως (25 διαρροές από το 2000), δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαρροές σε αυτό το έργο. Επίσης κάναμε λάθος κατά την περιγραφή του ακριβούς μεγέθους του ορυχείου. Αντί να πούμε ότι το ορυχείο θα ήταν τόσο βαθύ όσο ο Πύργος του Άιφελ, θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι ο Πύργος του Άιφελ θα χωρούσε ξαπλωμένος μέσα στο ορυχείο. Επιπλέον η εκστρατεία μας ανέφερε ότι το ορυχείο θα προκαλούσε την εκχέρσωση εκτάσεων ίσων με 2.000 γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ ο επίσημος αριθμός της εξορυκτικής εταιρείας είναι 1.000 γήπεδα, το 55% των οποίων έχει ήδη εκχερσωθεί. Σ’ αυτό το σημείο υπάρχουν διαφορές μεταξύ των άρθρων στον Τύπο και της εκτίμησης της εταιρείας, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον πραγματικό αριθμό. Σου ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη για αυτές τις ανακρίβειες. Μόλις τις πληροφορηθήκαμε, δημοσιεύσαμε μια διόρθωση στη σελίδα της εκστρατείας, για να ενημερώσουμε τα μέλη.
Διορθώσεις 2017
 • Όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται, μετά από χιλιάδες εκστρατείες, email, δελτία Τύπου και συνεντεύξεις το 2017, δεν είχαμε ούτε ένα παράπονο και δε διαπιστώθηκε η παραμικρή εσφαλμένη δήλωση! Αν ανακάλυψες κάποιο λάθος εσύ, στείλε μας ένα email στο media@avaaz.org. Σε γενικές γραμμές όμως φαίνεται ότι σκίζουμε όσον αφορά στην απόλυτη εγκυρότητα!

Διορθώσεις 2016
 • 13 Νοεμβρίου: Σε ένα email προς τα μέλη του Avaaz στις ΗΠΑ, γράψαμε ότι, αν οι πολιτείες που έχουν συνολικά πάνω από 270 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων υποστήριζαν το νομοσχέδιο περί Εθνικής Λαϊκής Ψήφου (National Popular Vote Bill) πριν από τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Εκλεκτόρων της 19ης Δεκεμβρίου, θα αποτρέπαμε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου προέδρου. Στην πραγματικότητα, όμως, το διαπολιτειακό σύμφωνο περί Εθνικής Λαϊκής Ψήφου περιλαμβάνει ως εσωτερική προθεσμία την 20ή Ιουλίου του έτους των προεδρικών εκλογών και δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016.

  Μετά την ανακάλυψη του λάθους, κλείσαμε την εκστρατεία, διορθώσαμε τις σελίδες μας και στείλαμε ένα email σε όλα τα μέλη που είχαν υπογράψει το ψήφισμα, διορθώνοντας το λάθος και ζητώντας συγγνώμη. Επίσης, προσφέραμε σε όσους είχαν υπογράψει τη δυνατότητα να αφαιρέσουν την υπογραφή τους, παρόλο που θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ψήφισμα στα πλαίσια της εκστρατείας για την απαραίτητη δημοκρατική μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου περί Εθνικής Λαϊκής Ψήφου.


 • 2 Μαρτίου: Το Avaaz έστειλε σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του κινήματός μας (0,7%) μια εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων για να στηρίξουμε την The Ocean Cleanup, μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που θα μπορούσε να καθαρίσει τη μισή Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού σε λιγότερο από 10 χρόνια. Η δοκιμή αυτή έγινε σε συνεννόηση με την ομάδα της The Ocean Cleanup, με την οποία το Avaaz ήταν σε στενή επικοινωνία.

  Κατά τις συζητήσεις μας, ο σύμβουλος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της μας έγραψε στο Skype: «Είναι υπέροχο που το Avaaz ενδιαφέρεται για εμάς. Σας διαβεβαιώ ότι θα χαρούμε να αναφερθείτε στην οργάνωσή μας και στον ιδρυτή και γενικό διευθυντή Μπόγιαν. Ωστόσο, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν γίνεται να δούμε προηγουμένως το κείμενο του email για να ελέγξουμε τα δεδομένα και το στιλ. Γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο λόγω της πίεσης χρόνου...».

  Η ομάδα του Avaaz απάντησε αμέσως στέλνοντας το προσχέδιο του email και πήρε απάντηση από τον υπεύθυνο που έλεγε ότι, παρόλο που δεν παρατήρησε κανένα λάθος, τον τελευταίο λόγο τον έχουν άλλα μέλη της ομάδας The Ocean Cleanup.

  Καθώς περιμέναμε τη νέα απάντηση σχετικά με το κείμενο, στείλαμε ένα μικρό δοκιμαστικό email στο 0,7% των μελών μας για να δούμε αν θα υποστήριζαν την ιδέα. Ενημερώσαμε την ομάδα της The Ocean Cleanup για τη δοκιμή, αλλά ήταν λάθος που βιαστήκαμε να στείλουμε το email. Πριν στείλουμε το οτιδήποτε, έπρεπε να είχαμε περιμένει την πλήρη έγκριση από το συνεργάτη μας. Το δοκιμαστικό email στάλθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2016 και συγκεντρώθηκαν 18.682,98$ από τις μικροδωρεές 687 μελών του Avaaz. Φυσικά όλα αυτά τα χρήματα θα δοθούν απευθείας στη The Ocean Cleanup.

  Ζητάμε συγγνώμη από την ομάδα The Ocean Cleanup για το λάθος μας και ελπίζουμε τα χρήματα που συγκεντρώσαμε να τη βοηθήσουν να κάνει πραγματικότητα το όνειρό μας για θάλασσες χωρίς πλαστικό.


 • 30 Ιανουαρίου: Σε email που στείλαμε σε μέλη μας στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και με το οποίο ζητούσαμε τη διεξαγωγή περιβαλλοντικής μελέτης σε όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Βελγίου, αναφέραμε πως «λευκά αέρια» ή «ύποπτα αέρια» διέρρευσαν πρόσφατα από έναν από αυτούς τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Για την ακρίβεια, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στο επεισόδιο μεταδίδοντας πως λόγω «πυκνού, άσπρου ατμού» ή «διαρροής νερού» ο αντιδραστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας. Λυπούμαστε για την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε σχετικά με τις ουσίες αυτής της διαρροής.

Διορθώσεις 2015
 • 12 Φεβρουαρίου: Σε ένα email που στείλαμε στα μέλη μας για να ζητήσουμε αποζημιώσεις για τα θύματα της τραγωδίας στο Rana Plaza, αναφέραμε ότι η Benetton «είχε κέρδη 139 εκατ. ευρώ τη χρονιά που κατέρρευσε» το εργοστάσιο. Ο όμιλος Edizione, στον οποίο επάγεται η εταιρία ενδυμάτων Benetton, κι ο οποίος ανήκει στην γνωστή οικογένεια Benetton, είχε καθαρά κέρδη 139 εκατ. ευρώ το 2013. Αλλά το Benetton Group είχε καθαρή ζημιά ύψους 199 εκατ. ευρώ εκείνο το έτος.

Διορθώσεις 2014
 • 8 Σεπτεμβρίου: Σε δύο απ΄τα emails που στείλαμε σχετικά με την Πορεία των Λαών για το κλίμα αναφερθήκαμε στη μίνι εποχή παγετώνων που είναι επίσης γνωστή και ως Νεώτερη Δρυάς. Σε ένα email γράψαμε πως χρειάστηκαν «6 μήνες για να καλυφθεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ με αμέτρητα κομμάτια πάγου σε μέγεθος πολυκατοικιών» και σε ένα άλλο ότι χρειάστηκαν «6 μήνες για να δημιουργηθούν τεράστια βουνά πάγων». Παρόλο που το ψύχος της Νεώτερης Δρυάς όντως εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα (μέσα σε 6 μήνες), η επέκταση και μετατόπιση των πάγων πήρε περισσότερο χρόνο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μίνι εποχή των παγετώνων κάνε κλικ εδώ: http://www.newscientist.com/article/mg20427344.800-mini-ice-age-took-hold-of-europe-in-months.html


 • 13 Ιουλίου: Ανακοίνωση απ’το Center for Food Safety -- «Το Center for Food Safety (CFS) κατέθεσε πρόσφατα μια πρόταση στο Avaaz για συγκέντρωση πόρων για τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου, μη-κερδοσκοπικού προγράμματος ανταλλαγής σπόρων και για την στήριξη του κινήματος αποθήκευσης σπόρων που προωθεί τα δικαιώματα των αγροτών και προστατεύει τις ντόπιες ποικιλίες σπόρων. Μια λάθος επικοινωνία του CFS με την Dr. Vandana Shiva είχε ως αποτέλεσμα τη λανθασμένη χρήση του ονόματος της Dr. Shiva στο email του Avaaz. Το CFS αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη και θα ήθελε να απολογηθεί για τη χρήση του ονόματος της Dr. Shiva στο email της εκστρατείας. Θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι το Avaaz αντιμετώπισε το ζήτημα με τις καλύτερες προθέσεις και εκτιμούμε βαθύτατα τη στήριξη του κινήματος του Avaaz.

  Για πάνω από δύο δεκαετίες, το CFS έχει συνεργαστεί στενά με την Dr. Shiva και τον Navdanya, τον οργανισμό που εκείνη ίδρυσε. Και οι δύο οργανισμοί έχουμε κοινούς στόχους: την προστασία και υπεράσπιση ντόπιων σπόρων και ποικιλιών και του δικαιώματος των αγροτών για αποθήκευση και ανταλλαγή σπόρων. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στο μέλλον με το Navdanya κι άλλα κινήματα σε κοινές, συμφωνημένες εκ των προτέρων δραστηριότητες για το μέλλον των σπόρων μας.»


Διορθώσεις 2013
 • 13 Αυγούστου: Σε ένα email για την κλιματική αλλαγή που στείλαμε στα μέλη μας, αναφέραμε πως η περιβαλλοντολόγος Dr. Julienne Stroeve «δεν πίστευε στα μάτια της» όταν είδε πως έχουν λιώσει οι πάγοι στην Αρκτική. Αυτός ο χαρακτηρισμός της αντίδρασής της δεν ήταν ακριβής. Ήταν μία ερμηνεία της αντίδρασής της βασιζόμενη σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον τύπο σχετικά με το ταξίδι της και όχι σε δηλώσεις της ίδιας. Η Dr. Stroeve ερευνά τους πάγους για δεκαετίες και ενώ όντως εξέφρασε ανησυχία, δεν θα ήταν σωστό να αφήσουμε να εννοηθεί πως ένιωσε δυσπιστία. Αναγνωρίσαμε για το σφάλμα και το διορθώσαμε αμέσως με το που έπεσε στην αντίληψή μας.


 • 25 Ιουλίου: Σε ένα email στα μέλη μας στην Ιταλία, γράψαμε πως η Medoilgas «αρνήθηκε να κάνει περιβαλλοντική αξιολόγηση επιπτώσεων» πριν ανοίξει γεωτρήσεις για πετρέλαιο στις ακτές της Ιταλίας. Για την ακρίβεια η Medoilgas έκανε αίτηση για Περιβαλλοντική Αξιολόγηση Επιπτώσεων αλλά αρνείται να πάρει την Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Άδεια την οποία ζήτησε η Ιταλική κυβέρνηση. Επιπλέον, το email μας δήλωνε ότι σύμφωνα με πρόσφατες αλλαγές του νόμου, «οι εταιρίες μπορούν να ανοίγουν γεωτρήσεις πετρελαίου κοντά στις ακτές χωρίς να έχουν υποχρέωση να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος». Αυτό δεν είναι σωστό. Ενώ ο νόμος ανέστειλε ένα εμπόδιο για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις σε ορισμένα έργα, εκείνοι που ανοίγουν γεωτρήσεις είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις ‘βασικές’ διαδικασίες που ίσχυαν και πριν από το νόμο. Υπάρχουν πολλοί όμως που πιστεύουν ότι οι διαδικασίες αυτές δεν επαρκούν για την προστασία του περιβάλλοντος.


 • 20 Μαρτίου: Σε ένα email προς τα μέλη μας γράψαμε: «ένα 15χρονο θύμα βιασμού καταδικάστηκε να μαστιγωθεί 100 φορές δημόσια! […] Ο πατριός του κοριτσιού κατηγορείται ότι τη βίαζε επί χρόνια και ότι δολοφόνησε το μωρό της. Τώρα το δικαστήριο αποφάσισε ότι το κορίτσι πρέπει να μαστιγωθεί επειδή έκανε ‘σεξ εκτός γάμου’!» Αυτό δεν είναι λάθος, όμως λόγω της διατύπωσης, κάποια μέλη ίσως να νόμιζαν πως το μαστίγωμα ήταν η ποινή που επιβλήθηκε στο κορίτσι επειδή βιάστηκε απ’τον πατέρα της. Στην πραγματικότητα η ποινή της επιβλήθηκε επειδή έκανε σεξ εκτός γάμου με κάποιον άλλον άντρα, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί. Πηγές αναφέρουν πως το κορίτσι είχε κακοποιηθεί από πολλούς άντρες στο νησί όπου μένει, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν η συγκεκριμένη σεξουαλική επαφή, για την οποία την καταδίκασαν, έγινε εν συναινέσει της ή ήταν βιασμός. Παρατηρήσαμε αυτό το πρόβλημα στην διατύπωση του κειμένου μέσα σε 24 ώρες και αμέσως το διορθώσαμε στη σελίδα μας έτσι ώστε να είναι πιο ξεκάθαρο: «Ο πατριός του κοριτσιού κατηγορείται ότι τη βίαζε επί χρόνια και ότι δολοφόνησε το μωρό της. Τώρα το δικαστήριο αποφάσισε ότι το κορίτσι πρέπει να μαστιγωθεί επειδή έκανε ‘σεξ εκτός γάμου’ με έναν άντρα οποίος δεν έχει καν κατονομαστεί».
Για διορθώσεις του 2012 στα Αγγλικά, κάνε κλικ εδώ.