By continuing you accept Avaaz's Privacy Policy which explains how your data can be used and how it is secured.
Got it
Stop the deportation of Fatai from Cyprus NOW!

1 have signed. Let's get to
50 Supporters

Complete your signature

By continuing you agree to receive Avaaz emails. Our Privacy Policy will protect your data and explains how it can be used. You can unsubscribe at any time. If you are under 13 years of age in the USA or under 16 in the rest of the world, please get consent from a parent or guardian before proceeding.
This petition has been created by Christina Y. and may not represent the views of the Avaaz community.
Christina Y.
started this petition to
Cyprus Ministry of Interior
Σε διαδικασία απέλασης Νιγηριανός
μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Κωφεύει ο υπ. Εσωτερικών στις εκκλήσεις
Πρυτανικών Αρχών και Cyprus Refugee Council

Το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη -προκειμένου να μην απελαθεί για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Κύπρο- διεκδικεί από τον περασμένο Μάιο, μέσω απεργίας πείνας, ο Νιγηριανός μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Fatai Oluwaseun Lawal, ο οποίος κρατείται από τον Ιανουάριο στον Χώρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών (ΧΩ.Κ.Α.Μ.) της Μεννόγειας. O Fatai είχε διακόψει για ένα μικρό διάστημα την απεργία πείνας, μετά από βεβαίωση του διευθυντή του ΧΩ.ΚΑ.Μ. Μενόγειας πως το κέντρο κράτησης θα ερχόταν σε επαφή με το Γραφείο Μετανάστευσης σχετικά με την υπόθεσή του. «Έτυχα πολύ θερμής αντιμετώπισης από το ακαδημαϊκό περιβάλλον εδώ στην Κύπρο και θεωρώ τους ανθρώπους της υπέροχους! Όμως, η εμπειρία μου όσον αφορά την επιβολή του Νόμου μ’ έφερε αντιμέτωπο με μια κλίκα κρατικών λειτουργών, οι οποίοι φαίνονται απολύτως πεπεισμένοι πως ο σκοπός πάντοτε αγιάζει τα μέσα, εξού και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν χωρίς ενδοιασμούς τη θέση εξουσίας που κατέχουν μέσα στην κυβέρνηση για να πουν ψέματα για μένα, να με δυσφημίσουν, να διασύρουν τον χαρακτήρα μου και να αφήσουν ρατσιστικά υπονοούμενα, προκειμένου να οδηγήσουν στην απέλασή μου», δήλωσε στο «Racism Watch» ο Νιγηριανός φοιτητής, του οποίου το αίτημα για νομική αρωγή απορρίφθηκε με δικαστική απόφαση στις 31 Ιουλίου με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν εξαρχής αιτητής ασύλου.
«Αν υπάρχει ζήτημα παροχής νομικής αρωγής, τότε αρνούμαι να μου προσφέρονται άλλες υπηρεσίες όσο είμαι υπό κράτηση. Το θεωρώ περιττό ξόδεμα χρημάτων των φορολογουμένων. Πιστεύω, επίσης, πως μόνο οι αιτητές ασύλου πρέπει να λαμβάνουν σίτιση», υποστηρίζει ο ίδιος, εξού και επέστρεψε στην απεργία πείνας από την ημέρα που βγήκε η δικαστική απόφαση περί νομικής αρωγής.
Η ιστορία του Fatai ξεκινάει από το 2005, όταν ήρθε νόμιμα στην Κύπρο με σκοπό να φοιτήσει στον κλάδο «Computer and Electrical Engineering» του Cyprus College. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ωστόσο, είχε γίνει δεκτός στο University of Essex στην Αγγλία όπου του είχε προσφερθεί θέση στο πρόγραμμα των «γλωσσολογικών σπουδών» (Linguistic Studies), έτσι το 2007 επέστρεψε στη Νιγηρία προκειμένου να εργαστεί για να αποταμιεύσει το χρηματικό ποσό που χρειαζόταν ώστε να μεταβεί στην Αγγλία. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών αποδείχτηκε πολύ πιο ακριβό απ’ όσο υπολόγιζε ο Fatai, οπότε η εγγραφή του στο University of Essex δεν κατέστη τελικά εφικτή. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει ξανά στην Κύπρο το 2010, αφότου έγινε δεκτός στο πρόγραμμα «English language and literature with focus on theoretical and applied linguistics» του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Όντας άριστος φοιτητής τού παραχωρήθηκε -μετά το πρώτο τρίμηνο των σπουδών του- πλήρης υποτροφία, η οποία κάλυπτε τόσο τα έξοδα φοίτησής του όσο και της διαμονής του στους κοιτώνες του Πανεπιστημίου. Μετά την αποφοίτησή του το 2015, ο Fatai παρέμεινε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «English Literature and comparative culture studies», το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία το καλοκαίρι του 2019, ενώ μέχρι και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς φρόντιζε να ανανεώνει ανελλιπώς την άδεια παραμονής του στην Κύπρο.
Μιας και τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Νιγηριανός φοιτητής είχε σκοπό να ξεκινήσει διδακτορικό πρόγραμμα στο Ghent University του Βελγίου, έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να ανανεώσει εκ νέου την άδεια παραμονής του. Όταν, όμως, έχασε την προθεσμία καταχώρησης αιτήσεως για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, επέστρεψε στην Κύπρο και ξεκίνησε -από τον περασμένο Σεπτέμβριο- νέο μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς του παραχωρήθηκε θέση στο «Business Administration».
Τον Νοέμβριο του 2019 -λίγες μέρες πριν την ανανέωση της άδειας παραμονής του- σε έξοδο που είχε με φίλους του, συνελήφθη από την Αστυνομία, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για τα αδικήματα της παράνομης διαμονής και της κατοχής ναρκωτικών (αφού βρέθηκε να έχει στην κατοχή του 0,3 γραμμάρια κάνναβης). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι του είχαν δώσει κάποιοι φίλοι την κάνναβη, προκειμένου να ανακουφιστεί από τους χρόνιους πόνους που τον ταλαιπωρούν εξαιτίας μιας γενετικής μυϊκής πάθησης.
«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τα 0,3 γραμμάρια κάνναβης θα ήταν κάτι για το οποίο οι Αρχές θα ξόδευαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το απόθεμα των φορολογούμενων, για να με οδηγήσουν σε δικαστικές ακροάσεις, σε φυλάκιση και στο τέλος στο κέντρο κράτησης με σκοπό την απέλασή μου. Περίμενα πως το πιθανότερο ήταν να λάμβανα ένα πρόστιμο γι’ αυτό, όχι φυλάκιση. Μετανιώνω πικρά για την αργοπορία μου στο να καταθέσω αίτηση για ανανέωση της άδειας παραμονής μου. Όμως, αποφοίτησα μόλις τον Ιούνιο και θεωρούσα πως κανονικά κάποιος έχει το περιθώριο τριών μηνών χάριτος μετά την αποφοίτησή του. Αλλά, εκείνη την περίοδο συνέβαιναν και πολλά άλλα σοβαρά πράγματα στη ζωή μου, όπως προσωπικά προβλήματα υγείας και ανεξέλεγκτα ιατρικά έξοδα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας της μητέρας μου, την οποία έχασα τελικά τον περασμένο Μάρτιο», εξήγησε στο «Racism Watch» ο Νιγηριανός φοιτητής.
Τόσο ο Fatai -μέσω προσωπικής επιστολής του στον υπουργό Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης- όσο και οι καθηγητές που διευθύνουν το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επισημαίνουν ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχε οποιαδήποτε προβλήματα με τον Νόμο και ότι πρόκειται για φιλήσυχο άτομο και άριστο φοιτητή, με ιστορικό που αναδεικνύει την αφοσίωσή του στο να διαπρέψει. Οι Πρυτανικές Αρχές, μάλιστα, απέστειλαν αίτημα στον διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (το οποίο και απορρίφθηκε), ζητώντας την αναστολή της απέλασης του Νιγηριανού φοιτητή και ενημερώνοντας πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει τις δομές για την ομαλή επιστροφή και επανένταξη του Fatai στη φοιτητική κοινότητα. «Έχουμε παρακολουθήσει όλες τις εξελίξεις αναφορικά με το αδίκημα στο οποίο προέβη ο φοιτητής μας και σε καμία περίπτωση δεν επικροτούμε και δεν υποστηρίζουμε παραβατικές συμπεριφορές. Ωστόσο, θεωρούμε πως πρόκειται για ατυχές και μεμονωμένο περιστατικό και κρίνουμε τους ανθρωπιστικούς παράγοντες που πλαισιώνουν την εν λόγω υπόθεση (έλλειψη στέγης ένεκα οικονομικής απορίας και προβλήματα υγείας - υπάρχουν και σχετικά τεκμήρια) ως εξαιρετικής σημασίας και, βάσει αυτών, ζητούμε τη διαμεσολάβησή σας», αναφέρεται σε άλλη επιστολή των διευθυντών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Fatai, που είχε σταλεί στον υπουργό Εσωτερικών από τις 24 Φεβρουαρίου, χωρίς να τους έχει δοθεί -μέχρι σήμερα- οποιαδήποτε απάντηση.
Ο ίδιος ο φοιτητής έχει ξεκαθαρίσει στις Αρχές πως δεν επιθυμεί να είναι βάρος στο κράτος και δεσμεύτηκε, μάλιστα, να αποχωρήσει από την Κύπρο, αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του. «Στο παρελθόν είχα πάρει βίζα Σένγκεν για ακαδημαϊκή θέση στην Ελλάδα. Θα μπορούσα, επίσης, να είχα πάει Ολλανδία αν αγαπούσα τόσο πολύ το χασίσι ή να κατέφευγα σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με καλύτερες (οικονομικές) ευκαιρίες. Όμως, όλη μου τη ζωή ακολουθώ πιστά τον δρόμο μου, στα δύσκολα και στα εύκολα. Έτσι, επέστρεψα στο Πανεπιστήμιό μου στην Κύπρο χωρίς να ξοδέψω ούτε μέρα παραπάνω από την ακαδημαϊκή εργασία που μου είχε προσφερθεί στην Ελλάδα», μας διευκρίνισε ο Fatai.
Για την υπόθεσή του, στο μεταξύ, είναι ενήμερη και η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσω επιστολής του Cyprus Refugee Council λειτουργοί του οποίου συναντήθηκαν με τον Νιγηριανό φοιτητή στο πλαίσιο εργασιών τους, που περιλαμβάνουν τακτικές επισκέψεις και συνεντεύξεις με κρατούμενους στον ΧΩ.Κ.Α.Μ. Μεννόγειας. Από πλευράς Cyprus Refugee Council, πιστεύεται ότι ο Fatai πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, καθώς υπάρχουν εναλλακτικά μέτρα αντί της κράτησής του, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και από τον Νόμο. H συγκεκριμένη εισήγηση τεκμηριώνεται από αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν τον εξαίρετο χαρακτήρα του Fatai, ο οποίος -σύμφωνα και με τους λειτουργούς του Cyprus Refugee Council- έχει επενδύσει πολύ χρόνο, κόπο και χρήμα για να καταφέρει να φτάσει στο ακαδημαϊκό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.
Ο ίδιος, μάλιστα, είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τις Αρχές και να εμφανίζεται για αναφορά σε αστυνομικό σταθμό της περιοχής του, ώστε να βεβαιώνεται κάθε βδομάδα ότι δεν έχει διαφύγει από την Κύπρο. Δεν επιθυμεί, άλλωστε, να είναι βάρος στην Κυπριακή Δημοκρατία και προτίθεται -μετά το πέρας των σπουδών του- να επιστρέψει στη χώρα του χωρίς αντίσταση και με δικά του έξοδα.
Το Cyprus Refugee Council έχει εισηγηθεί από τον περασμένο Μάιο -χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση- την επανεξέταση του διατάγματος κράτησης του Fatai και την ένταξή του στο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Οργανισμός, μέσω του οποίου θα διατηρείται στενή επαφή με τον φοιτητή και θα του παρέχεται κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη. Η τελευταία, μάλιστα, επιβάλλεται μετά τη συνεχιζόμενη κράτησή του αλλά και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει σχετικά με το μέλλον του.
Σύμφωνα με τον Νιγηριανό φοιτητή, όταν ζήτησε να εξηγήσει στο δικαστήριο τον λόγο για τον οποίο, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε βρεθεί στην κατοχή του ποσότητα 0,3 γραμμαρίων κάνναβης δεν του επιτράπηκε να μιλήσει και αισθάνθηκε ότι ο δικαστής τον αντιμετώπισε με ξενοφοβικά αισθήματα. «Πιστεύω ότι τιμωρούμαι λόγω καταγωγής», μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Fatai υποστηρίζοντας ότι η ζωή του έχει ήδη καταστραφεί μετά την καταδίκη του, γι’ αυτό και διεκδικεί -μέσω απεργίας πείνας- το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη και κατ’ επέκταση στην ελευθερία του. Αν απελαθεί με «κακή πίστη» από τη χώρα μας, θα επιστρέψει στη Νιγηρία στιγματισμένος και το πιθανότερο είναι να μην καταφέρει να εργοδοτηθεί, με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Posted (Updated )