By continuing you accept Avaaz's Privacy Policy which explains how your data can be used and how it is secured.
Got it
Sprzeciw wobec ograniczania wizyt rodziców u dzieci na oddziałach szpitalnych

1 have signed. Let's get to
50 Supporters

Complete your signature

By continuing you agree to receive Avaaz emails. Our Privacy Policy will protect your data and explains how it can be used. You can unsubscribe at any time. If you are under 13 years of age in the USA or under 16 in the rest of the world, please get consent from a parent or guardian before proceeding.
This petition has been created by Justyna Ś. and may not represent the views of the Avaaz community.
Justyna Ś.
started this petition to
Dyrektorzy szpitali pediatrycznych, ordynatorzy oddziałów pediatrycznych
 Nie łam serca. Nie rozdzielaj!
 Dziecko samo w szpitalu? Bez rodzica, bez poczucia bezpieczeństwa? Taki scenariusz powinien należeć do przeszłości! Nie pozwól, by kolejna fala pandemii stała się powodem wprowadzania zakazu lub ograniczenia odwiedzin na oddziałach dziecięcych, także pooperacyjnych i intensywnej opieki. Takie obostrzenia uderzają w najmłodszych i bezbronnych - w dzieci, ktorych życie i zdrowie jest zagrożone. One nie mogą być same!
 Rodzice, którzy przestrzegają zaleceń sanitarnych, stosują środki ochrony osobistej, zostali zaszczepieni i/lub przebadani nie stanowią większego zagrożenia dla zdrowia dziecka niż personel, a dają mu rzecz bezcenną - poczucie bezpieczeństwa. Znają dziecko, jego przyzwyczajenia, są jego całym światem. Ich obecność jest niezbędna - pomaga w procesie leczeniu i przyspiesza rekonwalescencję.
 Separacja niszczy psychikę małego człowieka. Wywołuje m.in stany lękowe, traumy, zespół stresu pourazowego, powoduje zaburzenia psychosomatyczne. Dla dziecka, które jest samo w szpitalu, właśnie kończy się świat... Rodzic, który nie może zobaczyć dziecka, traci grunt pod nogami. Personel jest pozbawiony pomocy i wsparcia w pielęgnacji.
Pamiętaj, to może chodzić o Twoje dziecko!
Nie łam serca. Nie rozdzielaj!
Jeśli los chorych dzieci leży Ci na sercu - podpisz petycję!

Posted (Updated )