By continuing you accept Avaaz's Privacy Policy which explains how your data can be used and how it is secured.
Got it
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ των Δ.ΙΕΚ

1 have signed. Let's get to
50 Supporters

Complete your signature

By continuing you agree to receive Avaaz emails. Our Privacy Policy will protect your data and explains how it can be used. You can unsubscribe at any time. If you are under 13 years of age in the USA or under 16 in the rest of the world, please get consent from a parent or guardian before proceeding.
This petition has been created by Ενημερωτική Π. and may not represent the views of the Avaaz community.
Ενημερωτική Π.
started this petition to
Υπουργείο Παιδείας, Γενική Γραμματεία Επαγγ. Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης

Δύο μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που ρυθμίζει τη λειτουργία του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Δημοσίων ΙΕΚ.

Με ένα και μόνο νομοθέτημα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση, ανατρέπονται όλα όσα ίσχυαν την τελευταία δεκαετία για την επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τόσο η Υπουργός Παιδείας όσο και ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης επικαλούνται στις δημόσιες δηλώσεις τους την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας της παρεχόμενης κατάρτισης στα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας.

Οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδεύτριες απαιτούμε να μάθουμε:

(1) Για ποιο λόγο αγνοήθηκε ο Νόμος 4623/2019 ο οποίος ορίζει ότι η πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας των εκπαιδευτών ενηλίκων αποτελεί από 1/9/2020 προϋπόθεση συμμετοχής σε προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης χρηματοδοτούμενα από δημόσιους πόρους;
Έχει πάψει να αποτελεί η πιστοποίηση εισροών και εκροών από τον ΕΟΠΠΕΠ ευρωπαϊκή απαίτηση, όπως με άρθρο του διαβεβαιώνει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας στις 22/8;

(2) Στη βάση ποιων ακριβώς στοιχείων αποφασίστηκε να ανατραπεί η ισορροπία ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων που ίσχυε στις προκηρύξεις όλης της προηγούμενης δεκαετίας προς όφελος της επαγγελματικής εμπειρίας και μόνο;
Με ποια κριτήρια "απαλλάσσεται", σύμφωνα με την διατύπωση της αιτιολογικής έκθεσης του Νόμου 4692/2020, η κατάρτιση από τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων και θεωρούνται οι επαγγελματίες εκπαιδευτές ενηλίκων, απόφοιτοι Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με υψηλή εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενό τους και χιλιάδες ώρες διδακτικής προϋπηρεσίας, ακατάλληλοι;
Υπάρχουν στατιστικές ή/και ποιοτικές έρευνες που να δείχνουν ότι αυτοί είναι οι κυρίως υπαίτιοι για την υστέρηση του τομέα; Κάθε σοβαρή μεταρρύθμιση οφείλει να στηρίζεται σε στοιχεία. Ποια είναι τα στοιχεία που οδήγησαν στην παρούσα;

(3) Με ποιο τρόπο έχει υποστηρίξει η Γενική Γραμματεία στον ένα χρόνο Διακυβέρνησής σας την δημόσια κατάρτιση; Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον τομέα, οι ελλείψεις ήταν οι ίδιες και μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά.
Τα Δημόσια ΙΕΚ εξακολουθούν να λειτουργούν με σοβαρότατες ελλείψεις σε υποδομές και πάγιο εξοπλισμό (όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ σε επιστολή της προς τη Γενική Γραμματεία στις 14/7). Οι δαπάνες λειτουργίας τους έμειναν ακάλυπτες για πάνω από ένα εξάμηνο, ενώ ούτε τη χρονιά που πέρασε αντιμετωπίστηκαν με πρωτοβουλία σας οι δυσλειτουργίες που στερούν από τα Δ.ΙΕΚ τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+, όπως με δεύτερη επιστολή της σας ενημέρωνε η ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ στις 17/2.

(4) Ποιες είναι οι κινήσεις που έγιναν τη χρονιά που πέρασε προκειμένου να ελεγχθεί η λειτουργία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ιδίως σε σχέση με τις καθυστερήσεις της συμβασιοποίησης, των πληρωμών και της καταβολής της ασφάλισης των εργαζόμενων στα Δημόσια ΙΕΚ;
Στις 14/8, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του απαράδεκτου νομοθετήματος, σας απεστάλη ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας από εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες των Δημοσίων ΙΕΚ με την οποία αναφέρουν ότι είναι, πέραν όλων των άλλων, πλήρως ανασφάλιστοι/ες για το έτος που έκλεισε. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να τακτοποιηθεί το θέμα αλλά και να διασφαλιστεί ότι στο εξής οι εργαζόμενοι στους φορείς που εποπτεύετε θα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που προβλέπει για κάθε άλλο εργαζόμενο/η ο νόμος;

Έχοντας στηρίξει με τις γνώσεις, την εμπειρία μας και, πολύ συχνά, με ίδιους πόρους τα Δημόσια ΙΕΚ τα οποία διαχρονικά το Ελληνικό Κράτος έχει καταδικάσει στην εγκατάλειψη, απαιτούμε:

(1) Την άμεση απόσυρση του νομοθετήματος το οποίο στερείται κάθε θεμελίωσης, αγνοεί τον νόμο και απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου (ΣτΕ)

(2) Τη διεξαγωγή ουσιαστικής διαβούλευσης η οποία θα περιλαμβάνει τους έμπειρους εκπαιδευτές και τις εκπαιδεύτριες των Δ.ΙΕΚ οι οποίοι, πέρα από το ότι διαθέτουν υψηλή ακαδημαϊκή εξειδίκευση και πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία, γνωρίζουν όσο κανείς τις ιδιαιτερότητες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τις ανάγκες των σπουδαστών

Posted (Updated )