Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Uratujmy drzewa w powiecie pszczyńskim

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Jan J.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Jan J.
kieruje swoją petycję do:
Burmistrz Miasta Pszczyna
Wyrażamy zdecydowany sprzeciw wobec dalszej wycinki drzew rozpoczętej na potrzeby budowy ścieżki rowerowej etapu F1 - F2 - F3 na odcinku rozciągającym się od ronda Miast Partnerskich w Pszczynie wzdłuż DW 939 do ul. Fitelberga w Łące oraz dalej do ul. Brzozowej w Wiśle Wielkiej.

Według doniesień lokalnego portalu informacyjnego do wycinki na tym odcinku drogi zostało przeznaczonych łącznie 252 drzew. Zgodnie z inwentaryzacją istniejącego drzewostanu wykonanego na zlecenie inwestora, znajdującego się w Programie Funkcjonalno-Użytkowym realizowanego projektu, a obejmującego 117 drzew na wspomnianym odcinku (nie wiemy, gdzie znajduje się dokumentacja pozostałych okazów przeznaczonych do wycinki), wszystkie z drzew są w dobrym stanie fitosanitarnym .

Z informacji podanych przez podmiot dokonujący inwentaryzacji jasno wynika, że wiele z przeznaczonych do usunięcia drzew to egzemplarze mające szanse na zostanie pomnikami przyrody z uwagi na ich wiek oraz rozmiary. I tak, według wspomnianej inwentaryzacji, do wycinki przeznaczonych zostało m.in. 9 lip o obwodzie pnia (mierzonym na wysokości 130 cm, tzw. pierśnicy) przekraczającym 300 cm oraz aż 19 (!) topól osik o pierśnicy powyżej 200 cm. Każde z tych drzew miałoby szansę zostać pomnikiem przyrody według Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 4 grudnia 2017 r. w sprawie kryteriów uznawania tworów przyrody żywej i nieożywionej za pomniki przyrody.

Szczególnie pragniemy zwrócić Państwa uwagę na następujące kwestie:

1. Przeznaczone do wycinki drzewa położone są przy samej granicy obszaru chronionego Natura 2000 „Dolina Górnej Wisły”. Wiele z nich może stanowić miejsce gniazdowania rzadkich i chronionych gatunków ptaków, które występują w obszarze Natura 2000.

2. Odcinek drogi, przy którym planowana jest wycinka, sam w sobie stanowi miejsce o dużych walorach przyrodniczych i krajobrazowych. Wykarczowanie ponad dwustu drzew na długie dekady w nieodwracalny sposób pozbawi osoby zamieszkujące Łąkę i Wisłę Wielką dostępu do miejsca cennego tak dla ludzi, jak całego ekosystemu. Warto podkreślić szczególnie ważną rolę wspomnianych już topól osik w kontekście całego krajobrazu: do wycinki zostało przeznaczonych ich aż 29, z czego najmniejsza posiada średnicę pnia „zaledwie” 90 cm, a największa – aż 350 cm! Charakterystyczny szpaler topól ciągnący się wzdłuż drogi wojewódzkiej 939 od długich lat wpisany jest na stałe w walory krajobrazowe tych okolic, a dla wielu mieszkańców posiada bezcenną wartość sentymentalną, której żadne nowe nasadzenia nie będą w stanie przywrócić.

3. Ścieżka rowerowa - jako inwestycja z samego swojego założenia zorientowana na rekreację - nie może być planowana w sprzeczności z podstawowym paradygmatem rekreacji, czyli odpoczynkiem w czystym, zbilansowanym przyrodniczo, przyjaznym otoczeniu. Walory estetyczne miejsca, które mogłyby zostać twórczo wykorzystane przez inwestora w realizacji projektu, w kształcie forsowanej inwestycji zostaną bezpowrotnie unicestwione. Wycięcie tak zatrważająco dużej ilości drzew obróci miejsce potencjalnie atrakcyjne dla turystów w betonową pustynię. Takie planowanie inwestycji publicznych godzi w dobre imię mieszkańców naszego powiatu.

4. Mimo zapewnień miasta o planowanych nasadzeniach około 1000 sztuk nowych drzew w zamian za wycięte stare okazy, należy bezwzględnie pamiętać o czasie, który jest potrzebny, aby sadzonki osiągnęły rozmiary usuwanych teraz drzew; dla przykładu młode dęby zasadzone na miejsce wyciętych osiągną 230 cm w obwodzie za około 92 lata, a 390 cm za ponad półtora wieku. Upłyną dekady zanim następne pokolenia będą cieszyć się cieniem rosnących tam drzew. Zwracamy również uwagę, że nowe nasadzenia nie muszą zawsze wiązać się z wycinką starego drzewostanu. W dobie ogromnych problemów z jakością powietrza, kiedy smog doprowadza do śmierci tysiące osób, decyzja o usunięciu tylu wiekowych drzew wydaje się wręcz zamachem na zdrowie mieszkańców naszych okolic.

Rozumiemy, że niektóre inwestycje strategiczne wymagają radykalnych działań. Ale to nie jest inwestycja strategiczna. Projekt rozbudowy ścieżek rowerowych na terenie powiatu (niewątpliwie potrzebny, lecz w odmienionej formie) wraz ze wsparciem funduszy unijnych realizowany jest w sposób nieprzemyślany i szkodliwy. Lekką ręką podpisywane decyzje o kolejnych usunięciach drzew na terenie powiatu napawają nas troską i zdumieniem. Raz jeszcze podkreślamy - tego rodzaju wycinki powinno się planować wtedy i tylko wtedy, gdy nie istnieje żadna alternatywa dla kształtu danej inwestycji.

Decyzja lokalnych władz zmusza nas do oporu obywatelskiego. Usilnie nalegamy, aby podobne decyzje w przyszłości podejmowane były z większą troską o nasze środowisko, a także by poprzedzał je społeczny dialog w ramach lokalnej wspólnoty. Chodzi nie tylko o to, by chronić przyrodę, ale także by nie tworzyć niepotrzebnego dystansu pomiędzy obywatelem a władzą. Inwestycje publiczne muszą nabierać kształtu w atmosferze wzajemnego szacunku, a lokalni działacze powinni zawsze uważnie wsłuchiwać się w głos obywateli, aby działać w imię rzeczywistego dobra wspólnego.

Biorąc powyżej wymienione informacje pod uwagę, domagamy się natychmiastowego wstrzymania podjętych prac. Wzywamy do rozpoczęcia powtórnych konsultacji z mieszkańcami – ostatnie odbyły się w 2017 roku. Chcemy dowiedzieć się, czy istnieją inne warianty poprowadzenia ścieżki rowerowej, tak by chronić istniejący drzewostan i czy zostały one przedstawione do konsultacji społecznych. Ponadto pragniemy dowiedzieć się, czy program dofinansowania, w ramach którego realizowana jest inwestycja, zakłada ochronę przyrody, w tym istniejącego drzewostanu.

Zgodnie z podpunktem 1.11.1.1.1.6 Programu Funkcjonalno-Użytkowego inwestycji inwentaryzacja istniejącej zieleni powinna być przeprowadzona w formacie szczegółowej tabeli zawierającej określanie nazwy polskiej i łacińskiej drzew i krzewów . Powinna zostać również wykonana mapa z naniesioną lokalizacją drzew lub krzewów . Znaleziona przez nas w Biuletynie Informacji Publicznej inwentaryzacja nie zawiera tych wymagań. Zgodnie z powyższym zapytujemy o faktyczną i pełną dokumentację, na podstawie której planowana jest wycinka oraz udostępnienie jej do wglądu.

Pragniemy wypracowania sensownego kompromisu, pozwalającego znaleźć złoty środek pomiędzy zachowaniem istniejącego drzewostanu a rozbudową nowej infrastruktury.

Oczekujemy odpowiedzi Burmistrza Miasta Pszczyna na powyższą petycję.

Stowarzyszenie Pszczyna Miasto Zielone, Jan Jamrozik, Karol Sekta, Martyna Piasek
Opublikowane (Aktualizacja )