Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Nauka zdalna w Cieszynie.

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Karolina C.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Karolina C.
kieruje swoją petycję do:
Burmistrzowie miasta Cieszyn, Dyrektorzy Szkół.
Domagamy się swobody dla nauczycieli klas 1-3 w organizowaniu lekcji w trybie zdalnym. Każdy wychowawca, nauczyciel jest ekspertem w swoim zespole klasowym, zna jego mocne i słabe strony. Zna jego dynamikę, rozumie potrzeby swoich uczniów i stara się wychodzić im na przeciw. Dlatego uważamy, iż jedynie wychowawca może decydować o formie prowadzonych zajęć w trybie zdalnym - o długości zajęć, przerwach, metodach. Zmuszanie nauczycieli i dzieci, by realizowały ściśle plan lekcji stacjonarnych w formule online stoi w sprzeczności z ich możliwościami skupienia się i czerpania korzyści z takich lekcji. System nerwowy kilkuletniego dziecka nie jest na to gotowy. Obserwujemy to u uczniów starszych, którzy w ten sposób uczą się od października i których stan psychiczny pogarsza się z każdym kolejnym tygodniem nauki zdalnej i izolacji od swoich rówieśników i nauczycieli. Nie chcemy skazywać na to kolejnych dzieci. Nie mamy wpływu na decyzje MEiN, ale mamy wpływ na to, jak mogą uczyć się nasze dzieci w swoich szkołach. Chcemy, żeby Państwa decyzje były szeroko konsultowane z ekspertami: nauczycielami edukacji wczesnoszkolnej, pedagogami, psychologami. To oni wiedzą, co jest najlepszym rozwiązaniem dla naszych dzieci. Alarmują w mediach społecznościowych o skutkach długotrwałego przebywania przed monitorem: apatią, zniechęceniem, zmęczeniem, poczuciem osamotnienia. Pozwólcie osobom kompetentnym ulżyć dzieciom w tej bardzo trudnej sytuacji, zdajcie się na ich głosy i doświadczenie. Koszt, jaki wszyscy, szczególnie dzieci, płacimy za kolejny lockdown jest ogromny. Będziemy się z nim borykać jeszcze długo. Jeśli jest sposób, by obecną sytuację uczynić bardziej znośną - po prostu to zróbcie.
Opublikowane (Aktualizacja )