Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Stop obwodnicy w Gminie Krasiczyn

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Małgorzata F.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Małgorzata F.
kieruje swoją petycję do:
Generalna Dyrekcja Dróg
Zachodnie obwodnica Przemyśla przebiegająca przez Gminę Krasiczyn (warianty 1b, 2b, 3b) to rażące naruszenie przepisów prawa. Zgodnie z nim można prowadzić inwestycje na terenie Natura 2000 pod warunkiem, że nie ma innych możliwości.

W przypadku obwodnicy Przemyśla te możliwości są, dlatego też rekonemdujemy trasy 2a oraz 4.

Warianty 1b, 2b i 3b są najgorszym wyborem ze względów ekonomicznych, środowiskowych, transportowo-ruchowych i przestrzenno-społecznych.

Względy ekonomiczne – są to trasy najdłuższe, co przełoży się na koszt inwestycji, jak i wykupu gruntów, a także utrzymania trasy w ciągu całego roku. Ponadto występuje tutaj największe zróżnicowanie wysokościowe, co znacznie utrudni budowę i przełoży się na koszty.

Względy środowiskowe – proponowane przebiegi tras to największa długość przecięcia terenów cennych przyrodniczo, szlaków migracji zwierząt, cieków wodnych oraz obszarów siedlisk, które mogą ulec degradacji. Trasy te przebiegają przez tereny Parku Krajobrazowego Pogórza Przemyskiego. Realizacja inwestycji w tym przebiegu i formie spowodowałaby zniszczenie obszarów chronionych prawem krajowym i prawem Unii Europejskiej, innych terenów cennych przyrodniczo, a także spowodowałaby nieodwracalne i katastrofalne zmiany w zakresie hydrologii tego obszaru, jego form geologicznych, lasów, mokradeł, łąk, flory i fauny oraz ich szlaków migracyjnych. Ponadto wywołałaby radykalne pogorszenie stanu w zakresie hałasu i jakości powietrza. Wpłynęłaby również niekorzystnie na klimat w perspektywie lokalnej. Istotnie ograniczyłaby także produkcyjne oraz pozaprodukcyjne funkcje lasu. Wszystkie z proponowanych tras przebiegają w dolinie Sanu w miejscowości Tarnawce, gdzie rozpoczyna się obszar Natura 2000 (Dyrektywa Siedliskowa, 92/43/EWG w sprawie ochrony siedlisk naturalnych oraz dzikiej fauny i flory - „Rzeka San” PLH18007 oraz Dyrektywa Siedliskowa, 92/43/EWG w sprawie ochrony siedlisk naturalnych oraz dzikiej fauny i flory – Ostoja Przemyska PLH180012). Ponadto zaznaczony obszar to również korytarz ekologiczny. Jest to teren związany ze szlakami migracyjnymi zwierząt i najprawdopodobniej zostanie objęty ścisłą ochroną w związku z projektem Europejski Zielony Ład. Znajdują się tutaj również najwartościowsze elementy przyrody Parku Krajobrazowego Pogórza Przemyskiego chronione w 9 rezerwatach, w tym zlokalizowanym w sołectwie Tarnawce Rezerwacie Przyrody "LEONCINA". Rezerwat utworzony został w celu zachowania ze względów naukowych i dydaktycznych stanowiska kłokoczki południowej Staphylea pinnata. Natomiast narzucany przebieg ZOP w bezpośrednim sąsiedztwie oznaczałaby zdecydowane pogorszenie stosunków wodnych i duże niebezpieczeństwo dla tych chronionych obszarów oraz przyrody tam występującej. Dla mieszkańców okolicznych miejscowości jest to miejsce aktywnego odpoczynku, czy spacerów. Trzy z proponowanych tras to nie tylko degradacja środowiska naturalnego, ale także dodatkowe koszty związane z koniecznością podjęcia środków kompensujących odpowiednich dla negatywnych oddziaływań na obszar Natura 2000.

Względy transportowo-ruchowe – długi przebieg obwodnicy ma bezpośrednie przełożenie na drogi, ilość powiązań, odległości międzywęzłowe, ilość obiektów inżynierskich, co jest niekorzystne zarówno z punktu widzenia techniki, jak i ekonomii. Ponadto na tych trasach występuje małe natężenie ruchu i obwodnica jest całkowicie bezzasadna.
Względy przestrzenno-społeczne – dłuższa trasa to większa liczba domów do wyburzenia i zabudowań pozostających w strefie negatywnego oddziaływania pochodzącego od drogi.

Apelujemy o wybór znacznie korzystniejszych wariantów - 2a lub 4
Są one najkorzystniejsze ze względów ekonomicznych, środowiskowych, transportowo-ruchowych i przestrzenno-społecznych.

Względy ekonomiczne – obie trasy są najkorzystniejsze ze względu na fakt, że są one najkrótsze (19 i 28 km). W związku z tym niższy będzie zarówno koszt inwestycji, jak i wykupu gruntów, a także utrzymanie trasy w ciągu całego roku. Ponadto występuje tutaj najmniejsze zróżnicowanie wysokościowe, co ułatwi budowę i przełoży się na koszty.

Względy środowiskowe – proponowane przebiegi tras 2a i 4 to minimalna długość przecięcia terenów cennych przyrodniczo, szlaków migracji zwierząt, cieków wodnych oraz obszarów siedlisk, które mogą ulec degradacji. Ponadto im krótsza trasa, tym mniejsza emisja szkodliwych substancji pochodzących od ruchu drogowego. Obie trasy nie ingerują w obszar Natura 2000 lub też ingerują w niego w minimalnym stopniu, co jest korzystne nie tylko z punktu widzenia ekologii, ale także inwestora, który będzie musiał przeprowadzić szereg badań środowiskowych, a także wprowadzić środki kompensujące odpowiednie dla negatywnych oddziaływań na obszarze Natura 2000.
Względy transportowo-ruchowe – jak najkrótszy przebieg obwodnicy ma bezpośrednie przełożenie na drogi, ilość powiązań, odległości międzywęzłowe, ilość obiektów inżynierskich, co jest korzystne z punktu widzenia techniki, jak i ekonomii.

Względy przestrzenno-społeczne – krótsza trasa to mniejsza liczba domów do wyburzenia i zabudowań pozostających w strefie negatywnego oddziaływania pochodzącego od drogi, a tym samym również mniej ludzkich tragedii.
Opublikowane (Aktualizacja )