Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Przywrócenie pełnych zasiłków chorobowych WSZYSTKIM pokrzywdzonym przez tarczę

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Patrycja S.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Patrycja S.
kieruje swoją petycję do:
Komisja Finansów Publicznych
Wszystkie jesteśmy równie poszkodowane . Ustawa z dnia 7.10.2020r. tylko podzieliła nas poszkodowane kobiety na te LEPSZE - GORSZE.
Rząd, umożliwiając pracodawcom obniżenie etatów i wynagrodzeń poprzez korzystanie z tarczy, obniżył tym samym zasiłki chorobowe, które rozpoczęły się w trakcie tej zmiany. Wprowadzona już poprawka, obejmuje TYLKO nieznaczną grupę osób, które korzystały z zasiłku przed obniżeniem etatu, a w trakcie tarczy zmienił im się rodzaj zasiłku (np. z chorobowego na macierzyński), lub gdy zasiłek był pobierany w przeciągu trzech wcześniejszych miesięcy. Dalej poszkodowane są osoby (w tym szczególnie kobiety w ciąży), które poszły na L4 w trakcie obniżonego etatu, lub zaraz po przywróceniu pełnych etatów. Często są to straty w wysokości ponad połowy pensji, ponieważ podstawa zasiłku obliczana jest odpowiednio: z obniżonej o 20% podstawy widniejącej na umowie (w przypadku L4 w trakcie obniżonego etatu) lub samej podstawy(po powrocie do 100% etatu). W normalnej sytuacji, podstawa zasiłku wyliczana byłaby na podstawie ostatnich 12 miesięcy – łącznie z przyznawanymi premiami.
Dlatego domagamy się , aby Komisja Finansów Publicznych zajęła się senackim projektem ustawy - druk 648 - o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem COVID 19.  Dlaczego ta ustawa jest dla nas tak niezwykle ważna?
W naszym mniemaniu i opinii prawniczej uwzględnia WSZYSTKIE osoby poszkodowane tarczą antykryzysową, a nie tylko ten nieznaczny ułamek osób wspomnianych we wprowadzonej poprawce.
Dlatego w imieniu swoim oraz wszystkich poszkodowanych matek, zwracam się z prośbą aby na najbliższym posiedzeniu Komisji Finansów Publicznych zajęli się Państwo senackim projektem ustawy o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych wniesionym do sejmu uchwałą z dnia 11 września 2020 r. Projekt dotyczy zniwelowania negatywnych skutków społecznych stosowania przepisów ustawy covidowej związanych z obniżeniem wysokości świadczeń pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, w tym zasiłków macierzyńskich w związku z wprowadzeniem mniej korzystnych warunków zatrudnienia niż wynikające z podstawy nawiązania stosunku pracy, w tym obniżenia wymiaru czasu pracy o maksymalnie 20 %
Czekamy zbyt długo, nie mając często środków do życia. Jeżeli wniesiony przez Senat projekt zostanie przyjęty przez Komisję, to znacznie przyspieszy jej wejście w życie.
To nie my decydowałyśmy o tarczach ani o momencie w jakim zaczęło się nasze zwolnienie lekarskie. My, w państwie w którym wspiera się rodzinę zdecydowałyśmy się na ciąże, na dzieci na które nas teraz nie stać, bo nie trafiliśmy w dobry moment.
Nie chcemy czuć się gorsze!
Chcemy tylko odzyskania naszych wypracowanych pieniędzy. Wspomniana poprawka uwzględnia WSZYSTKIE osoby, które korzystały bądź korzystają z zasiłku chorobowego w trakcie obniżonego etatu!
Wprowadźcie senacki projekt ustawy (druk 648).

Opublikowane (Aktualizacja )