Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Wprowadźmy sprawny, ogólnopolski system rekrutacji na studia!

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Filip W.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Filip W.
kieruje swoją petycję do:
Polskie Uczelnie Wyższe
Z inicjatywy Ogólnopolskiej Federacji Młodych zwracamy się do Państwa z niniejszą petycją, ponieważ pragniemy:
  • zwalczyć problem blokowania miejsc w czasie rekrutacji na studia,
  • skrócić czas oczekiwania na wyniki rekrutacji,
  • zmniejszyć koszty prowadzenia naboru.

Obecnie każda uczelnia wyższa w Polsce posiada własny internetowy system rekrutacji na pierwszy rok studiów. Kandydaci na studia wyższe muszą osobno aplikować na każdą z uczelni, która pasuje do ich możliwości komunikacyjnych oraz osobistych upodobań.

Rozwiązanie to rodzi szereg problemów zarówno dla kandydatów, jak i dla samych uczelni. Rekrutacja na studia zajmuje wiele tygodni – w przypadku najbardziej popularnych kierunków trwa ona nawet do października. Wynika to z faktu, że niektórzy kandydaci zostają zakwalifikowani na kilka uczelni i kierunków jednocześnie. Muszą oni osobno wycofywać swoje wnioski ze wszystkich uczelni i kierunków, na których ostatecznie nie decydują się studiować. Dopiero wtedy osoby o niższych pozycjach na listach rankingowych mogą zostać zakwalifikowane. To zjawisko powoduje chaos oraz znacznie wydłuża proces rekrutacji.

Ponadto duża część kandydatów rozważa więcej niż jeden kierunek studiów i zostaje zakwalifikowana równocześnie na kilka z nich. To również powoduje wydłużenie rekrutacji i powolne zmiany na listach zakwalifikowanych. Niektóre uczelnie umożliwiają kandydatom stworzenie listy preferencji. Jest to dobre rozwiązanie, lecz funkcjonuje tylko w obrębie poszczególnych uczelni i nie jest też dostępne na każdej z nich.

Wybór studiów jest bardzo ważnym etapem w życiu młodego człowieka. Wiąże się on z podejmowaniem poważnych decyzji oraz dużymi zmianami w życiu osobistym. Często zalicza się do nich zmiana miejsca zamieszkania oraz konieczność zorganizowania życia innym mieście. Jest to emocjonujący, lecz również bardzo trudny moment w życiu młodych osób oraz ich rodzin. Długi proces rekrutacji znacznie utrudnia podjęcie istotnych decyzji i potęguje stres oraz niepewność osób biorących udział w rekrutacji na studia.

Z wyżej wymienionych powodów wzywamy Państwa do podjęcia kroków w celu utworzenia centralnego systemu rekrutacji na uczelnie publiczne.
Deklarujemy swoją gotowość do pomocy w tym przedsięwzięciu oraz otwartość na rozmowę dotyczącą tej sprawy.

Pragniemy, żeby ujednolicony system ułatwiał aplikowanie przez kandydatów na różne uczelnie i kierunki oraz umożliwiał sprawne przetwarzanie wszystkich danych potrzebnych do rekrutacji. Zintegrowane systemy rekrutacji funkcjonują w różnych państwach świata np. w Wielkiej Brytanii pod nazwą „UCAS” oraz w Hong Kongu pod nazwą “UPAS”. Uważamy, że jest to rozwiązanie potrzebne również w Polsce.

Chcemy, aby uczelnie nadal mogły przyjmować kandydatów na studia według własnych kryteriów. Jednak pragniemy, aby przetwarzanie danych między nimi odbywało się w szybszy i sprawniejszy sposób. Liczymy na wypracowanie rozwiązań, które zniwelują poruszane przez nas problemy oraz przyspieszą procedury rekrutacyjne. Wszystkie uczelnie tworzą wspólnie system szkolnictwa wyższego, tworzący zespół naczyń połączonych. Dla dobra szkół wyższych, kandydatów, studentów, wykładowców oraz innych pracowników uczelni ważne jest, aby usprawnić sposób rekrutacji na studia.

Filip Waliłko, Marcin Wróblewski, Tamara Bak
Ogólnopolska Federacja Młodych, KRS: 0000798553, ofmlodych.org