Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
List otwarty - Otwórzcie szkoły!

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Halina W.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Halina W.
kieruje swoją petycję do:
Premier Mateusz Morawiecki
       W imieniu swoim i rodziców dzieci i młodzieży w wieku szkolnym, zwracam sie do Premiera Mateusza Morawieckiego z żądaniem przywrócenia nauki stacjonarnej w polskich szkołach.
  Ostatnio wiele mówi się o prawach dzieci w naszym kraju, dlatego dzisiaj chcemy się upomnieć o prawo jakie dzieciom gwarantuje Konstytucja RP - prawo do edukacji.
  Jesteśmy różni, dzielą nas z pewnością poglądy na wiele kluczowych kwestii, ale jesteśmy zgodni co do tego, że należy chronić bezbronnych. Płacimy wszyscy wysoką cenę za ochronę starszych i najbardziej narażonych, za obronę systemu opieki zdrowotnej przed zapaścią, jednocześnie walcząc o naszą gospodarkę.
 To wszystko jest bardzo ważne i jednocześnie bardzo trudne do pogodzenia. Nie wszyscy jesteśmy zgodni co do zastosowanych metod i sposobu wprowdzania obostrzeń. Wielokrotnie i na wielu płaszczyznach nie będziemy się zgadzać, ale dobro naszych dzieci to coś, co łączy nas wszystkich.
  Dla naszych dzieci, stajemy dziś ponad podziałami, żeby głośno powiedzieć, że priorytetem jest przywrócenie nauki stacjonarnej w szkołach. Rozwój społeczny naszych dzieci i ich edukacja są ważniejsze niż zakupy w galerii, wizyta w muzeum, kinie czy na stoku. Z tych miejsc, których otwarcie dla wielu z nas jest również ważne, skorzysta część dzieciaków, wybiorą się tam od czasu do czasu z rodzicami. Do szkół uczęszczają wszystkie dzieci, a dla wielu z nich szkoła to jedyne okno na świat. Nie trzeba być naukowcem, żeby zobaczyć, że dzieciom dzieje się wielka krzywda, na którą nie będziemy milcząco przyzwalać!
  • Obserwuję wskaźniki zachorowań, w wielu regionach kraju niskie
  • Patrzę na Europę, w której szkoły w reżimie sanitarnym działały nieprzerwanie do grudnia 2020
  • Widzę kościoły, kina, galerie, przedszkola, hotele, stoki, sklepy, supermarkety i miejsca pracy, którym pozwolono funkcjonować w reżimie sanitarnym
  • Czytam wypowiedzi specjalistów o znikomym udziale dzieci szkolnych w transmisji wirusa
  • Słyszę lekarzy, fizjoteraputów, okulistów i nauczycieli bijących na alarm
  • Podziwiam państwa, które po 7-mio tygodniowym zawieszeniu szkół w 2021 roku właśnie przywracają naukę stacjonarną
  • Myślę o dzieciach...
  ......i nie rozumiem dlaczego szkoły w Polsce nie zostały jeszcze otwarte!

  Przywrócenie stacjonarnej działalności szkół jest stawiane na pierwszym miejscu na całym świecie. A czy jest priorytetem w Polsce?
  Żądamy natychmiastowego otwarcia placówek szkolnych dla dzieci i młodzieży w każdym wieku.
        Nie zgadzamy się, aby stacjonarna działalność szkół była na ostatnim miejscu w kolejce luzowania obostrzeń.
  Z całym szacunkiem do wysiłków włożonych w rozwój edukacji zdalnej żądamy otwarcia szkół!

#niedlazdalnejszkoly #ponadpodzialami #dladobradzieci

Opublikowane (Aktualizacja )