Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
NIE dla degradacji krajobrazu i walorów przyrodniczych w Górach Izerskich!

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Środowisko N.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Środowisko N.
kieruje swoją petycję do:
Rada Miejska w Szklarskiej Porębie
Szklarska Poręba, 2.03.2023

Rada Miejska w Szklarskiej Porębie
do wiadomości:
Minister Klimatu i Środowiska

My - mieszkańcy Szklarskiej Poręby oraz okolicznych miejscowości, a także turyści oraz narciarze biegowi z całej Polski - domagamy się podjęcia uchwały o uchyleniu uchwały nr XLIV/519/21 Rady Miejskiej w Szklarskiej Porębie z dnia 28 października 2021 r. w sprawie przystąpienia do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla działki nr 4 obręb 0008 w rejonie dawnej kopalni „Stanisław”, a także o zaniechanie wszelkich czynności prowadzących do degradacji krajobrazu w Górach Izerskich wraz ze wszystkimi walorami związanymi z tym miejscem (narciarskie trasy biegowe, na których rozgrywa się Bieg Piastów oraz Izerski Park Ciemnego Nieba).

Z protokołu z Sesji Rady Miejskiej w Szklarskiej Porębie z dnia 28.10.2021 r., wynika, iż Kierownik referatu Rozwoju, Planowania Przestrzennego i Nieruchomości, przedstawiła projekt uchwały w sprawie przystąpienia do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla działki nr 4 obręb 0008 w rejonie dawnej kopalni „Stanisław” oraz o przystąpieniu do opracowania prognozy oddziaływania na środowisko sporządzonej w ramach strategicznej oceny oddziaływania na środowisko dla miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Opracowanie planu zagospodarowania przestrzennego otwiera przestrzeń dla budowy apartamentowców w rejonie dawnej kopalni „Stanisław” – czemu stanowczo się sprzeciwiamy.

Polana Jakuszycka, będąca częścią Szklarskiej Poręby, jest jedynym w swoim rodzaju ośrodkiem narciarstwa biegowego, do którego przyjeżdżają narciarze nie tylko z całej Polski, ale także z innych krajów europejskich. Na dobrą sprawę, jest jedynym w Polsce ośrodkiem narciarstwa biegowego z takim potencjałem. Nie bez powodu Szklarska Poręba nazywana jest potocznie stolicą narciarstwa biegowego, a inne ośrodki w Polsce zazdroszczą gospodarzom nie tylko walorów przyrodniczych przepięknie położonych tras, ale również gwarancji śniegu, którą zapewnia mikroklimat panujący w Górach Izerskich.

Wysoce niepokojący jest fakt, że wraz z planowaną i popieraną przez Państwa inwestycją w Górach Izerskich, bezpowrotnie może przestać istnieć znaczna część narciarskich tras biegowych, przygotowywanych ogromnym nakładem sił i środków finansowych przez Stowarzyszenie Bieg Piastów. Po istotnym zmniejszeniu długości jakuszyckich tras, część narciarzy biegowych z dużym prawdopodobieństwem przeniesie się na trasy konkurencyjnej Izerskiej Magistrali, położonej po czeskiej stronie Gór Izerskich. Pod znakiem zapytania stanie wówczas także organizowanie Biegu Piastów w dotychczasowej formule.

W zestawieniu z wybudowaniem za niebagatelną kwotę 290 mln zł (pochodzącą ze środków samorządu Województwa Dolnośląskiego oraz Ministerstwa Sportu) Dolnośląskiego Centrum Sportu „Polana Jakuszycka” – doprowadzenie przez samorządowców Szklarskiej Poręby do zniszczenia znaczącej części tras narciarskich spowoduje brak możliwości wykorzystania potencjału DCS i ostatecznie jego degradację.

Kontrowersyjna inwestycja w Górach Izerskich zniszczy nie tylko trasy biegowe, ale także turystykę pieszą i rowerową w sezonie letnim. Położony nieopodal dawnej kopalni Stanisław czerwony szlak jest jednym z najbardziej malowniczych, z którego rozpościera się widok na Karkonosze oraz Góry Izerskie. Stanowiąc część kompleksu dróg rowerowych „Rowerowa Kraina” jest bardzo popularny wśród rowerzystów. W bezpośrednim sąsiedztwie inwestycji znajduje się także Wysoka Kopa – najwyższy szczyt w Górach Izerskich, stanowiący cel każdego turysty, który zdobywa Koronę Góry Polskich. Ustanowienie służebności dla drogi dojazdowej od strony Szklarskiej Poręby tzw. Droga Kwarcową uniemożliwi zdobycie tego szczytu od strony Jakuszyc i Szklarskiej Poręby. Inwestycja brutalnie ingerująca w teren po byłej kopalni „Stanisław” stanowi też zagrożenie dla znajdujących się tuż obok rezerwatu Torfowisk Doliny Izery oraz chronionych siedlisk cietrzewia.

Działania samorządu w sposób niebudzący wątpliwości uderzają w środowisko, a także w turystykę w okolicach Szklarskiej Poręby i Jakuszyc. Tak turystykę letnią, jak i zimową (trasy narciarstwa biegowego). To także cios w rozwój kadr sportowych narciarstwa biegowego i biathlonu. To zamach na krajobraz wyjątkowych Gór Izerskich wraz ze wszystkimi ich walorami.

Domagamy się zaniechania wszelkich czynności prowadzących do degradacji krajobrazu i walorów przyrodniczych w Górach Izerskich!

Środowisko narciarzy biegowych
Opublikowane (Aktualizacja )