Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Sprzeciwiamy się zakazom spalania drewna w nowoczesnych kominkach i piecach!

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Ogólnopolskie S.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Ogólnopolskie S.
kieruje swoją petycję do:
Sejmiki Województw

  Stanowczo sprzeciwiamy się wprowadzaniu zakazów i ograniczeń w paleniu suchym drewnem w kominkach i piecach. Mówimy "NIE" retoryce Polskiego Alarmu Smogowego i utożsamianiu nowoczesnych, ekologicznych urządzeń ze źródłem smogu w naszym kraju.
  We wszystkich państwach zachodniej Europy biomasa w tym drewno jest traktowana jako OZE (Odnawialne Źródło Energii). Spalanie drewna w wysokiej klasy kotle czy kominku jest w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, czy Norwegii uznawane za zachowanie proekologiczne. Wzorem tych państw dla urządzeń opalanych drewnem wprowadzono rygorystyczne normy emisji, które od 01.01.2022 będą obowiązywać w całej UE (ecodesign). Obecnie instalowane i użytkowane w Polsce kominki i piece spełniają te normy, co potwierdzają badania z certyfikowanych laboratoriów. Zaprzestanie ich eksploatacji prowadzi do minimalnej redukcji zanieczyszczeń.
    Domagamy się, by w przygotowanych przez Atmoterm S.A. na zlecenie władz województw programach ochrony powietrza uwzględniono prawidłową emisję ze spalania drewna w nowoczesnych piecach i kominkach (spełniających kryteria ecodesign) a nie jak to ma miejsce obecnie – emisję zanieczyszczeń bazującą na zawyżonych i nieaktualnych wskaźnikach, adekwatnych dla urządzeń z lat 90-tych. To tak jakby przyjąć, że obecnie i w przyszłości wszyscy będziemy poruszać się na drogach samochodami spalinowymi klasy EURO 1 (wprowadzonej na początku lat 90-tych).
    Czasy, które nadchodzą cechuje duża niepewność. Kryzys klimatyczny związany z globalnym ociepleniem, anomalie pogodowe, skomplikowana sytuacja polityczna i związana z nią zależność energetyczna, czy ostatnio pandemia. W dobie nadchodzącego, nieuchronnego kryzysu gospodarczego potrzebujemy taniego i ekologicznego sposobu na ogrzanie naszych domów i mieszkań. Nie możemy uzależniać się od dostaw paliw z zewnątrz czy być obarczonym ryzykiem blackoutu. W dzisiejszym budownictwie, gdzie podstawowe źródło ogrzewania uzależnione jest od dostaw energii elektrycznej, wręcz wskazana jest niezależna alternatywa – w praktyce najlepiej sprawdzi się kominek lub piec opalany drewnem.
   Wspólnymi siłami walczymy o poprawę jakości powietrza w naszym kraju, poświęcając swój prywatny czas i niejednokrotnie środki finansowe. Promujemy "Uchwałę o prawidłowym spalaniu" oraz wszelkie działania edukacyjne ograniczające smog. Potrzebujemy też mechanizmów wspomagających produkcję drewna poprzez dodatkowe nasadzenia, suszenie i właściwą jego dystrybucję.
    Władze wszystkich województw powinny przygotować takie rozwiązania w obowiązujących POP (Programach Ochrony Powietrza), by zapewnić mieszkańcom naszego kraju alternatywny sposób zapewnienia czystej energii z drewna.

Źródło:

1) "Szczegółowa metodyka przeprowadzenia inwentaryzacji emisji substancji dla obszaru województwa małopolskiego oraz zakres elektronicznej bazy danych. Analiza stopnia wykorzystania i potencjału odnawialnych źródeł energii", Atmoterm S.A., 2019

2) Raport EMEP/EEA Emission inventory guidebook 2019

3) "Wskaźniki emisji zanieczyszczeń powietrza emitowanych z indywidualnych źródeł ciepła”, Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla, 2017

Opublikowane (Aktualizacja )