Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Sukces
Odpowiedzi na petycje. Dodatkowa para pociągów za 2 tygodnie

Sukces
1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Wojciech G.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Wojciech G.
kieruje swoją petycję do:
Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego
Szanowni Państwo, dziękuję za tak liczne podpisanie petycji, za wszystkie polubienia i udostępniania linka do petycji, za artykuły w prasie lokalnej i krajowej. Na początku wakacji petycje zostały zgłoszone w Urzędach Marszałkowskich województwa śląskiego i małopolskiego. Otrzymaliśmy już odpowiedzi, które dostępne są w mediach społecznościowych. W wyniku złożonej petycji od drugiej połowy października wprowadzona zostanie dodatkowa para pociągów w godzinach wieczornych. UM zasłaniają się złym stanem infrastruktury i ograniczoną przepustowością. Oczywiście stan infrastruktury między B-B a Andrychowem jest zły, a między Wadowicami a Kalwarią jest niezadowalający, natomiast przepustowość na linii jest, co potwierdzają liczne dokumenty i analizy, między innymi Studium Wykonalności Linii 117 zrealizowane na zlecenie PKP PLK oraz Wstępne Studium Planistyczno Prognostyczne linii 190 zlecone przez Aglomerację Beskidzką. Oba te dokumenty zawierały model ruchu kolejowego od Bielska Białej do samego Krakowa. Pewne ograniczenia występują między Kalwarią Zebrzydowską a Skawiną z uwagi na źle przygotowaną modernizację (budowa przystanków bez poprawy srk). Natomiast można zagęszczać rozkład i wprowadzać skomunikowania. Potrzebujemy więcej chęci po stronie decydentów i większej presji społecznej! Cieszmy się z dodatkowej pary pociągów i walczmy dalej. Potencjał na linii jest ogromy, oczekiwania społeczne również - natomiast muszą one być przez nas wyrażane!

Linia kolejowa 117 (Bielsko Biała - Kalwaria Zebrzydowska) wraz z liniami 97 i 94 (Kalwaria - Kraków) jest obecnie jedyną alternatywą, po likwidacji połączeń PKS 2005-2017, a ostatnio również połączeń "busami" w kwietniu 2023) dla podróży regionalnych w korytarzu Bielsko Biała, Kozy, Kęty, Andrychów, Wadowice, Kalwaria Zebrzydowska, Skawina, Kraków.

Obecna liczba 7 par pociągów dziennie nie stanowi realnej oferty przewozowej dla osób dojeżdżających do szkoły, pracy lub w celach administracyjnych do najważniejszych miast i miasteczek regionu. Realna oferta przewozowa, aby stanowić alternatywę dla transportu drogowego powinna być na poziomie 12 par pociągów dziennie. Taka liczba pociągów pozwoliłaby na realne odciążenie infrastruktury drogowej i poprawę podróżowania dla wszystkich mieszkańców regionu liczącego ponad 1,2 mln mieszkańców. Część linii kolejowej 117 Bielsko Biała - Kalwaria Zebrzydowska została wyremontowana w roku 2021, obecnie kończą się prace na łącznicy nr 621 w Kalwarii Zebrzydowskiej, również tzn. Krakowska linia Średnicowa jest obecnie "na ukończeniu". Ponadto w 2022 roku do użytku oddana została nowa mijanka w Barwałdzie Średnim, pozwalająca na zwiększenie przepustowości całego ciągu komunikacyjnego i uruchomienie większej liczby połączeń.

Wszystkie te prace remontowe poprawiają komfort i skracają czas przejazdu w tym korytarzu. Już teraz frekwencja w porannych pociągach jest bardzo wysoka i przekracza 100 pasażerów na pociąg, natomiast dojazd pociągiem w szczycie porannym nie jest prawdziwą alternatywą dla transportu indywidualnego, jeżeli nie możemy wrócić pociągiem (odjazdy co 2- 3 godziny w godzinach popołudniowych). Oczekujemy zwiększenia częstotliwości kursowania pociągów, aby wyremontowana infrastruktura mogła realnie służyć mieszkańcom naszego regionu.

Nie chcemy szukać miejsc parkingowych w centrach miast i generować korków. Chcemy mieć możliwość podróżowania bezpiecznie, punktualnie w komfortowych warunkach. Wierzymy w to, że kolej jest właściwym rozwiązaniem. Zwracanie się z prośbą o wykorzystanie potencjału infrastruktury i zagęszczenie rozkładu jazdy do 12 par pociągów regionalnych w dobie.
Opublikowane (Aktualizacja )