Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
NIE dla zamknięcia Kliniki Ginekologii i Położnictwa ul. T. Chałubińskiego we Wrocławiu

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Obywatelka P.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Obywatelka P.
kieruje swoją petycję do:
Wojewoda Dolnośląski
Klinika Ginekologii i Położnictwa Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego ul. T. Chałubińskiego we Wrocławiu została przeznaczona decyzją Wojewody Jarosława Obremskiego do przyjmowania porodów pacjentek z koronawirusem.

Decyzja ta spowoduje, że tak ważna dla zdrowia kobiet placówka jak Kliniki, zostanie wyłączona z przyjmowania pacjentek i realizowania licznych operacji i zabiegów. Dla utworzenia 6 miejsc dla pacjentek zakaźnych, zagrożonych zamknięciem jest 68 łóżek, 5 poradni, w tym onkologiczna i dla dzieci.

Wyrażamy oburzenie, że nie uwzględniono głosu dr hab. Lidii Hirnle, prof. nadzwyczajnej i kierowniczki Katedry i Kliniki Ginekologii i Położnictwa, która wskazuje na fakt, że obiekt jest nieprzystosowany do tego typu potrzeb, dysponuje tylko jedną windą i znajduje się pod opieką konserwatora zabytków.

Uniwersytecki Szpital Kliniczny jest ważnym podnadregionalnym ośrodkiem naukowym, szkolącym przyszłą i obecną kadrę lekarzy. Przeznaczenie obiektu na cele pacjentek z koronawirusem spowoduje, że zawieszone zostaną ćwiczenia dla studentów i szkolenia dla lekarzy.

Realizacja tej funkcji przez placówkę USK przy ul. Chałbińskiego oznacza ogromną stratę dla pacjentek, studentów, jak i lekarzy szkolących się w Klinikach. Zwracamy się o odstąpienie od tej błędnej decyzji.
Opublikowane (Aktualizacja )