Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Petycja została zamknięta
Zatrzymaj wycinkę drzew w zabytkowym parku

Petycja została zamknięta
50 podpisało

Monika Z.
kieruje swoją petycję do:
Wojewoda Łódzki Tobiasz Bocheński oraz Prezydent Miasta Pabianic Grzegorz Mackiewicz
W Pabianicach (województwo łódzkie) istnieje zabytkowy kompleks pałacowo-parkowy - tzw. Willa Saengerów, umiejscowiona przy ul. Piłsudskiego 14. Obiekt, ten czasy świetności niestety ma już dawno za sobą - wiele lat stał opuszczony i niszczał.
W 2020 roku willa wraz z parkiem została zakupiona przez lokalnego przedsiębiorcę. Z pojawieniem się nowego inwestora mieszkańcy miasta wiązali nadzieję na rewitalizację tego miejsca, które mimo zaniedbania budynku i zachwaszczenia parku, nadal było zieloną oazą w centrum miasta. Na terenie zabytkowego parku rosły do niedawna dorodne dęby, kasztanowce, klony i akacje, w których gałęziach znajdowały schronienie różne gatunki ptaków - od czyżyków i sójek, po kowaliki, sikory modre i bogatki oraz szczygły.
Niestety nowy właściciel, z przyczyn niezrozumiałych dla społeczności miasta, wystąpił o zgodę konserwatora zabytków na wycinkę 46 drzew na terenie zabytkowego parku. Tak, dobrze widzicie - 46. To praktycznie całość starodrzewia na tym terenie. Część drzew została już wycięta, pozostało około 20-25 drzew. Z mapy miasta na naszych oczach znika jedna z zielonych oaz, której wartości przyrodniczej nowe nasadzenia nie przywrócą zbyt szybko.

Dlatego zwracamy się z uprzejmą prośbą do Wojewody Łódzkiego, jako organu stojącego bezpośrednio nad Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków, oraz do Prezydenta Miasta Pabianic, jako gospodarza miasta, o zatrzymanie wycinki pozostałych drzew na terenie zabytkowego parku, którego ochronę rozumiemy nieco inaczej niż wycinanie wszystkich drzew na tym terenie.
Prośbę naszą motywujemy faktem, iż dewastacja tego parku, wycięcie wszystkich dorodnych drzew na jego terenie, spowoduje nie tylko wzrost zanieczyszczeń powietrza (park umiejscowiony jest w bliskiej odległości od dwóch ruchliwych arterii miasta), ale i pozbawi miasto jednego z wartościowych przyrodniczo zakątków.
Opublikowane (Aktualizacja )