Continuând, îți dai acceptul pentru Politica de confidențialitate Avaaz, care explică modurile în care informațiile tale pot fi folosite și cum sunt protejate.
Am înțeles
Deblocarea procesului de DEPUNERE A JURĂMÂNTULUI față de STATUL ROMÂN

1 au semnat. Hai să strângem
50 Susținători

Închide

Completează-ți semnătura

Avaaz.org îţi va proteja datele confidenţiale și te va ține la curent în legătură cu această campanie și alte campanii similare.
Această petiție a fost creată de JustConsult S. și nu reprezintă în mod necesar părerile comunității Avaaz.
JustConsult S.
a inițiat această petiție pentru
Ministerul Afacerilor Externe Departamentul Consular
Prin prezenta, S.R.L. „JustConsult” acționând din numele și cu susținerea cetățenilor moldoveni care au intenția de a redobândi Cetățenia Română și au domiciliul în Republica Moldova, adresează prezenta Petiție în nume colectiv tuturor autorităților Române competente în soluționarea situației prin care cetățenii sunt limitați în realizarea drepturilor acordate lor prin lege.

Situația de fapt:
Începând cu data de 16 martie 2020 a fost declarată stare de urgență la nivel național atât în Republica Moldova cât și în România. Activitatea Oficiilor Consulare ale României în Republica Moldova a fost sistată în perioada 16 martie - 27 iulie 2020. Din data de 27 iulie 2020 s-a reluat treptat activitatea Consulatelor, în regim limitat. Totuși, Autoritatea Națională pentru Cetățenie a continuat în perioada pandemiei să aprobe cererile de redobândire a cetățeniei române depuse în mare parte de cetățenii Republicii Moldova. Zilnic sute de persoane au devenit cetățeni români pe „hârtie”. În perioada menționată, au fost emise un total de 410 ordine ANC privind acordarea cetățeniei române unui număr de 70712 persoane. Din tot acest flux de cetățeni, majoritatea absolută își are domiciliul în Republica Moldova.

Conform legislației, depunerea jurământului de credință față de statul Român urmează a fi efectuat în termen de 6 luni de la emiterea Ordinului. Jurământul se depune personal în procedură solemnă. Depunerea jurământului are loc conform vizei de domiciliu a deponentului, sau vizei de reședință temporare.

Până la suspendarea activității consulatelor, termenul de 6 luni în care era posibil de a depune jurământul de credință nu se respecta. În 6 luni, cetățenii reușeau doar să obțină o programare la depunerea jurământului, iar depunerea
propriu-zisă a jurământului de credință, era efectuată în termen nu mai mic de 8 luni de la comunicarea Ordinului Președintelui ANC. În perioada de inactivitate a Consulatelor, termenul de depunere a jurământului de credință s-a majorat considerabil având în vedere faptul că nicio persoană căreia i s-a aprobat dosarul începând cu luna martie 2020 la momentul actual nu a depus încă jurământul de credință față de Statul Român în cadrul Consulatelor României la Bălți, Chișinău sau Cahul.

Totuși,reluarea activității Consulatelor României în Republica Moldova, nu a prevăzut și procedura de depunere a jurământului de credință la Consulatele din Bălți și Cahul. Depunerea jurământului de credință față de statul Român era și este posibilă doar la Consulatul din Chișinău. Uneori, cetățenii spuneau că au fost telefonați de către angajații Consulatului de la Bălți pentru a fi invitați la depunerea jurământului de credință, însă, nu poate fi clară procedura de preselecție a cetățenilor, și sistematizarea acestui proces în regiunea de nord a R. Moldova. Consulatul de la Cahul nu a organizat nicio sesiune de depunere a jurământului de credință în perioada de la 13 martie și până în prezent.

Situația în cauză devine alarmantă fiindcă la numărul de ordine emise zilnic sunt organizate foarte puține proceduri de depunere a jurământului de credință față de statul Român. Numărul de persoane puse în așteptare este în creștere cu fiecare zi, iar termenul de redobândire a cetățeniei Române, la fel se mărește proporțional. La momentul de față, sunt persoane, care au efectuat o programare la depunerea jurământului de credință, încă în lunile februarie - martie 2020 și nu au trecut procedura solemnă, fiind în așteptare mai mult de un an de la obținerea ordinului de aprobare a cetățeniei. Sistemul de programare online de pe pagina oficială econsulat.ro nu acordă o dată de programare, iar butonul „Programează-te” pare a fi devenit un mit demult uitat.

Autoritățile Române au modificat legislația doar în privința ce ține de termenul de 6 luni acordat pentru efectuarea unei programări la depunerea jurământului de credință, acesta fiind suspendat pe perioada stării de urgență. Alte acțiuni nu
au fost întreprinse și probabil nu vor fi întreprinse pe viitor.

În rezultat, întreg procesul de redobândire a cetățeniei române a crescut la moment la peste 4 ani, fiind format din 3 ani de așteptare a aprobării cererii de redobândire a cetățeniei române de către ANC, un an de așteptare pentru
a depune jurământul, și aproximativ 6 luni pentru a obține alte acte (certificat de naștere/căsătorie, carte de identitate, sau pașaport). În situația creată, dacă indiferența și inacțiunea autorităților Române va continua, acest termen foarte rapid va crește la 5, dar poate și mai mulți ani de așteptare. Această perioadă este una mult prea mare.

În drept:
Ne bazăm în primul rând pe prevederile Constituției Române, art: 4, 5, 6, 7, 17, 25 și Legea cetățeniei române nr. 21/1991.

Solicităm aprobarea mai multor din următoarele soluții:
1. Impunerea Consulatelor de la Bălți și Cahul să reînceapă organizarea procedurilor de depunere a jurământului de credință.
2. Organizare procedurii solemne de depunere a jurământului de credință în spații deschise (afară) cu respectarea distanței sociale de 1,5 m. Drept spații deschise, pot fi utilizate curțile consulatelor.
3. În scopul organizării procedurilor de depunere a jurământului de credință, pot fi duse tratative cu autoritățile R. Moldova pentru a fi acordate în folosință spații deschise (cum ar fi stadioane, curțile școlilor) sau închise (săli de sport,scenele sau holurile teatrelor, sau altor instituții de cultură), cu o  capacitate mare, pentru a fi organizată procedura solemnă la un număr concomitent de peste 50 persoane.
4. Acordarea permisiunii cetățenilor de a depune jurământul de credință în cadrul altor consulate decât conform vizei de domiciliu, inclusiv peste hotarele țării. Spre exemplu, cetățenii de la Soroca să poată depune jurământul la Consulatul din Chișinău, iar cei de Cahul să depună la Bălți, etc. Sau cetățenii din R. Moldova, care sunt domiciliați temporar, fără viză de reședință în Italia, Germania, etc, să poată depune jurământul de credință la consulatele  României din acele state, fără a prezenta viza de reședință temporară.
5. Acordarea dreptului cetățenilor din R. Moldova să depună jurământul de credință în cadrul sediilor ANC din București, Galați, Iași și Suceava. Dacă se aprobă acest drept, urmează a fi introdusă expres excepția de traversare a frontierei de stat de către cetățenii moldoveni cu scop de depunere a jurământului de credință pentru a nu fi plasați în carantină/izolare (dacă nu prezintă semne de infectare COVID, și/sau prezintă testul negativ).
6. Depunerea Jurământului de credință prin metode online, cu autentificare prin cameră video, de confirmare a identității persoanelor.

Prezenta petiție este semnată de Directorul companiei JustConsult cu susținerea persoanelor din listele anexate, care vor fi considerate parte integrantă a prezentei Petiții.
Publicat (Actualizare )
Raportează un abuz
A apărut o eroare și nu am putut trimite fișierele și/sau raportul tău