Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Κατάλαβα
ΟΚ

565 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις   750
565 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

Συμμετέχοντας στην εκστρατεία συμφωνείς να λαμβάνεις email απ’ το Avaaz. Η Πολιτική Απορρήτου μας προστατεύει τα δεδομένα σου και εξηγεί πώς τα χρησιμοποιούμε. Μπορείς να διαγραφείς ανά πάσα στιγμή.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την George . και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
George .

Παραλήπτες:
Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη - Γενική Γραμματέας Πολιτισμού
Το πιο σημαντικό αρχαιολογικό πάρκο του Ισθμού της Ιεράπετρας κινδυνεύει! Βοηθείστε μας να το προστατεύσουμε.

O Ισθμός της Ιεράπετρας είναι το στενότερο σημείο της Κρήτης. Μια λωρίδα γής περίπου 14 χλμ κυρίως με ελαιοκαλλέργειες που συνδεει τον οικισμό της Παχειάς Αμμου στο Βόρειο  Κρητικό Πέλαγος με την Ιεράπετρα στον Νότο. Ολη αυτη η περιοχή που περικλείεται απο όμορφα βουνά έχει χαρακτηρισθεί αρχαιολογική ζώνη ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (νεολιθικοί και μινωικοί και ρωμαικοί οικισμοί, ενετικά φρούρια κοκ) και γίνονται  εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες απο Ελληνικές και ξένες αρχαιολογικές σχολές. (σσ. Για τον λόγο αυτόν δεν ευοθώθηκε παλαιότερα σχέδιο κατασκευής αεροδρομίου στην περιοχή)

Στο μέσον αυτής της διαδρομής  δυτικά απο το χωριό της Επισκοπής, υπάρχουν είκοσι (20) ανασκαμμένοι αρχαιολογικοί χώροι  ( της Αφροδίτης Κεφάλι με επιστημονική δημοσίευση 250 σελίδων, οι περισσότεροι απο τον αρχαιολόγο κ. Νίκο Παναγιωτάκη, μεταξύ των οποίων ο Ανω Καλαμάτης, Τουρλωτό Κεφάλι κ.α.)  και, εφόσον ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και οι περαιτέρω έρευνες, σχηματίζουν ενα μεγάλο, μοναδικό και  ενιαίο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ το οποίο εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση προς βορράν έως και τον μινωικό οικισμό της Βασιλικής (τοποθεσία Βασιλικής Κεφάλι). Η ύπαρξη όλων αυτών των αρχαιολογικών χώρων ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΑΙ στην εγκριτική απόφαση της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων. Επίσης ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ότι δεν υπάρχει οπτική επαφή με αρχαιολογικούς χώρους.

Εντός αρχαιολογικού χώρου σε εφαπτόμενο στο αρχαιολογικό αυτό πάρκο  οικόπεδο 77 στρεμμάτων και σε απόσταση ενός χλμ απο το χωριό της Επισκοπής,  εδόθη η έγκριση απο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την κατασκευή αιολικού πάρκου και την τοποθέτηση τεσσάρων ανεμογεννητριών ύψους (με την πτερωτή) περί τα 90 μέτρα!

Η έγκριση, για να προστατευτούν ενδεχόμενες αρχαιότητες μέσα στο αιολικό πάρκο, δόθηκε :

• με την ανέφικτη προυπόθεση ότι  δεν θα διανοιχθούν νέοι δρόμοι και δεν θα διαμορφωθούν οι ήδη υπάρχοντες. Σε επίσκεψη μας διαπιστώσαμε ότι ήδη, για τις δύο απο τις τέσσερις βάσεις, έχουν διανοιχθεί 270 μέτρα δρόμων (2,5 έως 4 μέτρα πλάτους) οι οποίοι θα σκαφθούν περισσότερο για να μειωθεί η κλίση και θα διαπλατυνθούν. Θα ακολουθήσέι δε η διάνοιξη πολύ περισσότερων και μεγαλύτερων (δείτε πιο κάτω).
  • οτι  θα παρίσταται υπάλληλος της αρχαιολογίας  ώστε να σταματήσουν οι εργασίες σε περίπτωση που εντοπιστούν.  Τέσσερις (4) φορές που επισκεφθήκαμε τα έργα δεν ήταν παρών.
  • και ότι σε περίπτωση παραβίασης των όρων η εγκριτική άδεια αίρεται αυτοδίκαια. σσ. Παρότι καταγγείλαμε επανειλημμένα τις παραβιάσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου προσκομίζοντας και φωτογραφικό υλικό έως σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Αναπόφευκτα όμως θα ακολουθήσουν  και σοβαρότερες παραβιάσεις:

• Τα βαρέα μηχανήματα για τις εκσκαφές και τίς βάσεις, τα γεωτρύπανα που θα κάνουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις για το υπέδαφος, τα βαρέα οχήματα με τα εξαρτήματα (κάθε πτερύγιο ανεμογεννήτριας έχει μήκος 28 μέτρα και απαιτεί μεγάλου μήκους οχημάτων για την μεταφορά!) απαιτούν πλατείς δρόμους με μικρές κλίσεις . Σε μία παρθένα περιοχή που βρίθει αρχαιοτήτων και στερείται οδικού δικτύου (υπάρχει μόνον ένας αγροτικός δρόμος) είναι αδύνατον να μην γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις.

Εκτός όμως απο τα ανωτέρω και τις αρχαιότητες στην περιοχή του αιολικού πάρκου που κινδυνεύουν ΔΕΝ λήφθηκε υπόψιν ότι:

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ, εκ των πραγμάτων και εκ των προτέρων, η περαιτέρω ανασκαφική έρευνα και η μελλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση τόσο του συγκεκριμένου αρχαιολογικού πάρκου όσο και τις αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής που θα έχουν  άμεση οπτική επαφή με τις ανεμογεννήτριες. Στερείται λογικής να επιτρέπουμε τόσο μεγάλης κλίμακας και τέτοιου είδους επενδύσεις και παρεμβάσεις δίπλα και ανάμεσα σε σημαντικές αρχαιότητες.

Για να συμπληρωθεί η εικόνα πρέπει να γίνει γνωστό ότι πέραν του κινδύνου  ατυχήματος και την οπτική ρύπανση (οι ανεμογεννήτριες θα δεσπόζουν πάνω απο τον Ισθμό της Ιεράπετρας και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους!), ο θόρυβος στα 200 μέτρα (τόσο απέχει η ανεμογεννήτρια απο ανασκαμμένους αρχαιολογικούς χώρους) είναι αυτός ενος δωματίου με κόσμο που μιλούν μεγαλόφωνα!

Σε μια περιοχή όπου υπάρχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα (μέσα απο το αρχαιολογικό αυτό πάρκο διέρχεται και το ευρωπαικό μονοπάτι Ε4) και σημαντικός αρχαιολογικός τουρισμός αντί να μελετάμε πώς θα τον αυξήσουμε προγραμματίζοντας  την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου τοποθετούμε ανεμογεννήτριες που ακυρώνουν αυτην την προοπτική. Το ΤΙΜΗΜΑ απο την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου θα είναι ΜΕΓΑΛΟ

ΖΗΤΑΜΕ να ακυρωθεί η, πέραν πάσης λογικής, εγκριτική απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και να μην κατασκευασθεί αιολικό πάρκο ανάμεσα και δίπλα στις αρχαιότητες.

Για να δείτε την εγκριτική απόφαση ακολουθείστε τον σύνδεσμο:

Κατάγγειλε αυτό το ψήφισμα ως ανάρμοστο
Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την υποβολή των αρχείων και/ή των σχολίων σου.