Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Κατάλαβα
Εντάξει

629 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις   750
629 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

Συνεχίζοντας, συμφωνείς να λαμβάνεις email από το Avaaz. Η Πολιτική Απορρήτου μας προστατεύει τα δεδομένα σου κι εξηγεί πώς χρησιμοποιούνται. Μπορείς να διαγραφείς ανά πάσα στιγμή.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Nικος . και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
Nικος .

Παραλήπτες:
Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη - Γενική Γραμματέας Πολιτισμού
Το πιο σημαντικό αρχαιολογικό πάρκο του Ισθμού της Ιεράπετρας κινδυνεύει!  Βοηθείστε μας να το προστατεύσουμε.

O Ισθμός της Ιεράπετρας είναι το στενότερο σημείο της Κρήτης. Μια λωρίδα γής περίπου 14 χλμ κυρίως με ελαιοκαλλέργειες που συνδεει τον οικισμό της Παχειάς Αμμου στο Βόρειο Κρητικό Πέλαγος με την Ιεράπετρα στον Νότο. Ολη αυτη η περιοχή που περικλείεται απο όμορφα βουνά έχει χαρακτηρισθεί αρχαιολογική ζώνη ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (νεολιθικοί και μινωικοί και ρωμαικοί οικισμοί, ενετικά φρούρια κοκ) και γίνονται εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες απο Ελληνικές και ξένες αρχαιολογικές σχολές. (σσ. Για τον λόγο αυτόν δεν ευοθώθηκε παλαιότερα σχέδιο κατασκευής αεροδρομίου στην περιοχή)

Στο μέσον αυτής της διαδρομής  δυτικά απο το χωριό της Επισκοπής, υπάρχουν είκοσι (20) ανασκαμμένοι αρχαιολογικοί χώροι ( της Αφροδίτης Κεφάλι με επιστημονική δημοσίευση 250 σελίδων, και πολλοί άλλοι οι περισσότεροι απο τον αρχαιολόγο κ. Νίκο Παναγιωτάκη, μεταξύ των οποίων ο Ανω Καλαμάτης, Τουρλωτό Κεφάλι κ.α.) και, εφόσον ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και οι περαιτέρω έρευνες, σχηματίζουν ενα μεγάλο, μοναδικό και ενιαίο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ το οποίο εκτείνεται σε απόσταση 3 χλμ απόσταση προς βορράν έως και τον μινωικό οικισμό της Βασιλικής (τοποθεσία Βασιλικής Κεφάλι).

Εντός αρχαιολογικού χώρου σε εφαπτόμενο στο αρχαιολογικό αυτό πάρκο  οικόπεδο 77 στρεμμάτων και σε απόσταση ενός χλμ απο το χωριό της Επισκοπής,  εδόθη η έγκριση απο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την κατασκευή αιολικού πάρκου και την τοποθέτηση τεσσάρων ανεμογεννητριών ύψους (με την πτερωτή) περί τα 90 μέτρα!

Μελετώντας το σκεπτικό και τις σχετικές εισηγήσεις διαπιστώσαμε ότι  η ύπαρξη όλων αυτών των αρχαιολογικών χώρων ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΑΙ στην εισήγηση της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων. Επίσης ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης ότι δεν υπάρχει οπτική επαφή με αρχαιολογικούς χώρους.

Η έγκριση, για να προστατευτούν ενδεχόμενες αρχαιότητες μέσα στο αιολικό πάρκο, δόθηκε :

• με την ανέφικτη προυπόθεση ότι  δεν θα διανοιχθούν νέοι δρόμοι και δεν θα διαμορφωθούν οι ήδη υπάρχοντες. Σε επίσκεψη μας διαπιστώσαμε ότι ήδη, για τις δύο απο τις τέσσερις βάσεις, έχουν διανοιχθεί 270 μέτρα δρόμων (2,5 έως 4 μέτρα πλάτους) οι οποίοι θα σκαφθούν περισσότερο. (δείτε πιο κάτω).
  • οτι  θα παρίσταται υπάλληλος της αρχαιολογίας  ώστε να σταματήσουν οι εργασίες σε περίπτωση που εντοπιστούν.  Τέσσερις (4) φορές που επισκεφθήκαμε τα έργα δεν ήταν παρών.
  • και ότι σε περίπτωση παραβίασης των όρων η εγκριτική άδεια αίρεται αυτοδίκαια. σσ. Παρότι καταγγείλαμε επανειλημμένα τις παραβιάσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου προσκομίζοντας και φωτογραφικό υλικό έως σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Αναπόφευκτα όμως θα ακολουθήσουν  και σοβαρότερες παραβιάσεις:

1. Τα βαρέα μηχανήματα για τις εκσκαφές και τίς βάσεις, τα γεωτρύπανα που θα κάνουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις για το υπέδαφος, τα βαρέα οχήματα με τα εξαρτήματα (κάθε πτερύγιο ανεμογεννήτριας έχει μήκος 28 μέτρα και απαιτεί μεγάλου μήκους οχημάτων για την μεταφορά!) απαιτούν πλατείς δρόμους με μικρές κλίσεις . Σε μία παρθένα περιοχή που βρίθει αρχαιοτήτων και στερείται οδικού δικτύου (υπάρχει μόνον ένας αγροτικός δρόμος) είναι αδύνατον να μην γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις.
  2. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη εσωτερικής οδοποιϊας του αιολικού πάρκου ΔΕΝ ήλθε εις γνώσιν της εφορείας αρχαιοτήτων καθώς υποβλήθηκε μετά την έγκριση της.

SOS. Εκτός όμως απο τα ανωτέρω και τις αρχαιότητες στην περιοχή του αιολικού πάρκου που κινδυνεύουν ΔΕΝ λήφθηκε υπόψιν ότι:

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ, εκ των πραγμάτων και εκ των προτέρων, η περαιτέρω ανασκαφική έρευνα και η μελλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση τόσο του συγκεκριμένου αρχαιολογικού πάρκου όσο και τις αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής που θα έχουν άμεση οπτική επαφή με τις ανεμογεννήτριες. Στερείται λογικής να επιτρέπουμε τόσο μεγάλης κλίμακας και τέτοιου είδους επενδύσεις και παρεμβάσεις δίπλα και ανάμεσα σε σημαντικές αρχαιότητες.

Για να συμπληρωθεί η εικόνα πρέπει να γίνει γνωστό ότι πέραν του κινδύνου ατυχήματος και την οπτική ρύπανση (οι ανεμογεννήτριες θα δεσπόζουν πάνω απο τον Ισθμό της Ιεράπετρας και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους!), ο θόρυβος στα 200 μέτρα (τόσο απέχει η ανεμογεννήτρια απο ανασκαμμένους αρχαιολογικούς χώρους) είναι αυτός ενος δωματίου με κόσμο που μιλούν μεγαλόφωνα!

Σε μια περιοχή όπου υπάρχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα (μέσα απο το αρχαιολογικό αυτό πάρκο διέρχεται και το ευρωπαικό μονοπάτι Ε4) και σημαντικός αρχαιολογικός τουρισμός αντί να μελετάμε πώς θα τον αυξήσουμε προγραμματίζοντας την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου τοποθετούμε ανεμογεννήτριες που ακυρώνουν αυτην την προοπτική. Το ΤΙΜΗΜΑ απο την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου θα είναι ΜΕΓΑΛΟ.

ΖΗΤΑΜΕ να ακυρωθεί η, πέραν πάσης λογικής, εγκριτική απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και να μην κατασκευασθεί αιολικό πάρκο ανάμεσα και δίπλα στις αρχαιότητες.

Για να δείτε την εγκριτική απόφαση ακολουθείστε τον σύνδεσμο:

(French)
Un parc d'éoliennes ou un parc archéologique?A l'est de la Crète, l'isthme de Iérapetra, bande de terre étroite de 14 km qui sépare la mer du nord de la Crète à celle du sud, a été habité sans interruption du néolithique à nos jours. Dans cette plaine, dominée par les oliveraies et dans les majestueuses montagnes alentours les fouilles ont mis à jour des dizaines de sites archéologiques témoins des différentes civilisations qui s'y sont développées. Découvertes néolithiques, minoennes, romaines et vénitiennes.Au milieu de cette bande de terre et aux sommets des collines, à un kilomètre du village d'Episkopi et à 1.5 km du sentier de randonnée européen E4, ont démarré des travaux d'installation d'éoliennes. Dans un site archéologique et tout près (200m) de sites archéologiques déjà mis à jour.
Sur une superficie de 30 ha dans ce secteur ont été découverts plus de 20 sites archéologiques et la poursuite des fouilles permettrait certainement d'en découvrir bien d'autres encore. Ce réseau étendu de sites pourra dans l'avenir permettre de créer un parc archéologique. Celui-ci soutiendra fortement un développement durable de toute la région.L'installation arbitraire des éoliennes anéantit la poursuite des fouilles et compromet toute mise en valeur archéologique des lieux.
Nous demandons à la secrétaire générale à la culture Mme Maria Andréadaki Vlazaki de faire arrêter les travaux.
Ne privons pas les générations futurs de leur patrimoine culturel.

(English)
Wind farm or Archaeological park?
Isthmus of Ierapetra in East Crete is the narrowest strip of land (14 km) that separates the North from the South Cretan Sea. It is inhabited since the Neolithic Age (5000 BC) to this day. In this valley full of olive groves and beautiful mountains that surround it, dozens of archaeological sites have been found and excavated as proofs of the various  civilizations that developed in different periods of time There are Neolithic, Minoan, Roman, Venetian ruins.In the middle of this lane and at the top of the hills, 1 km from the village of Episkopi, 1.5 km from the European path E4, they have started installing wind turbines. Within an archaeological site and in a short distance (200 m) from excavated archaeological sites.
More than twenty (20) sites have been excavated in an area of 300 decares (=75 acres) until now, and there will be more as the establishment goes on. A park with an extensive network of archaeological sites can be created to help sustain the region's entire development in the future.  The installation of wind turbines will frustrate the continuation of excavations and the future display of antiquities.
We ask the General Secretary of Culture, Mr. Maria Andreadakis Vlazakis, to stop the installation of wind turbine park.
Do not deprive our future generations our cultural heritage. Help us save our cultural heritage

Κατάγγειλε αυτό το ψήφισμα
Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την υποβολή των αρχείων και/ή των σχολίων σου.