Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Κατάλαβα
Εντάξει
Τήνος: Η φυσιογνωμία των νέων οικοδομών
και άλλα θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Τήνος: Η φυσιογνωμία των νέων οικοδομών και άλλα θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Γιαν Β. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
Γιαν Β.
- Παραλήπτες:
Δήμος Τήνου
ΤΗΝΟΣ:
Η φυσιογνωμία των νέων οικοδομών και άλλα θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος
Τον τελευταίο καιρό το νησί μας βιώνει ένα νέο κύμα οικοδομικής ανάπτυξης που πιθανά να εξελιχθεί σε ισχυρότερο από αυτό της δεκαετίας 1990-2000. Αυτή η προοπτική σίγουρα έχει πολλά θετικά κυρίως για την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της Τήνου και την απασχόληση τους. Συνάμα όμως δημιουργεί έναν έντονο προβληματισμό που απαιτεί κάποιες δράσεις από πλευράς εμάς των κατοίκων και γενικά των ανθρώπων που αγαπάμε τον τόπο αυτό. Τόσο για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, όσο για να προστατευτεί η αυθεντικότητα και η ποιότητα του νησιού μας.

Μέσα από το κείμενο αυτό που συνυπογράφουμε θέλουμε να δηλώσουμε τον προβληματισμό μας αλλά και την αγωνία μας σχετικά με τον τρόπο που εξελίσσεται αυτό το νέο κύμα οικοδομικής ανάπτυξης στην Τήνο αλλά και η διαχείριση του από την πλευρά της Πολιτείας (Δήμος, κλπ).

Είναι οξύμωρο αλλά όσο ένας τόπος κρατάει την αυθεντικότητά του, τόσο η πίεση για αλλοίωση μεγαλώνει. Όλοι επιζητούν ένα κομμάτι θέας, ένα κομμάτι γραφικότητας, ένα κομμάτι όμορφων βραχωδών σχηματισμών για να πλαισιώσουν το όνειρο της εξοχικής τους κατοικίας στο Αιγαίο. Για πολλούς από αυτούς το που θα χτίσουν δεν έχει πολύ σημασία. Όσο έχει να βρουν ένα κομμάτι θέας σε καλή τιμή. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επενδυτές, αλλά και οι μελετητές που αυτοί προσλαμβάνουν, πολλές φορές δεν σέβονται τις αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες του τόπου αυτού. Επιζητούν κτίρια μοντέρνα, εντυπωσιακά που θα μπορούσαν όμως να χτιστούν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Είναι όμως αυτά τα κτίρια συμβατά με το τοπίο και αυτό που είναι η Τήνος;
Μέχρι πρόσφατα η Πολιτεία (μέσα από τα αρμόδια όργανα όπως η ΕΠΑΕ ή πιο πρόσφατα το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο), προστάτευε ως ένα βαθμό την φυσιογνωμία των νέων κτιρίων που επρόκειτο να οικοδομηθούν στο νησί μας. Όγκοι, ανοίγματα και προτεινόμενα υλικά είχαν αναφορές στην παραδοσιακή μας αρχιτεκτονική και την κλίμακα αυτής. Τα τελευταία χρόνια αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει. Υπερμοντέρνα, σχεδόν βίαια κτίρια από σκυρόδεμα, τεράστιες τζαμαρίες και πισίνες, μονοκόμματες γραμμές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το χειροποίητο τοπίο έκαναν την εμφάνιση τους στο νησί μας, ακόμη και μέσα σε παραδοσιακούς οικισμούς.

Και εδώ τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

1)     Δεν πρέπει να προστατεύσουμε το χαρακτήρα του νησιού μας που είναι μοναδικός;
2)     Ο συνεχής κατακερματισμός του τοπίου με οικοδομές, δρόμους, δίκτυα ΔΕΗ κλπ μπορεί να συνεχίσει εσαεί χωρίς να πλήττεται η ποιότητα του τοπίου του νησιού;
3)     Είμαστε διατεθειμένοι να τα θυσιάσουμε όλα μπροστά σε ένα προσωρινό οικονομικό κέρδος αφήνοντας τις επόμενες γενιές εκτεθειμένες σ’ένα τόπο λεηλατημένο;
4)     Υπάρχει κάποιο πλάνο δράσης/ προστασίας από πλευράς πολιτείας για την προστασία της αυθεντικότητας του νησιού μας;

Απαιτώντας άμεσα συζήτηση και κυρίως απαντήσεις στα παραπάνω θέματα μετά το πέρας Συλλογής Υπογραφών το κείμενο αυτό θα κατατεθεί στον Δήμο Τήνου, ενώ αντίγραφα του θα κατατεθούν στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, το Σύλλογο Μηχανικών Τήνου, το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου.
Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )