Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Κατάλαβα
Εντάξει
Η ψηφοφορια εχει κλεισει
Έκκληση για την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας

Η ψηφοφορια εχει κλεισει
50 Υποστηρικτές

Δημιουργός ψηφίσματος:
Nikos M.
- Παραλήπτες:
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Έκκληση για την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος της δικής του Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και του επιστημονικού της υπευθύνου, καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη, για την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Η διενέργεια, από ένα πανεπιστήμιο, μιας ΕΔΕ σε βάρος πανεπιστημιακής μονάδας και πανεπιστημιακών ερευνητών για ζητήματα μεθοδολογίας έρευνας, εγείρει μια σειρά
από επώδυνα ερωτήματα, τα οποία δεν είχαν τεθεί στην σύγχρονη Ελλάδα, τουλάχιστον μετά τη χούντα των συνταγματαρχών. Συγκεκριμένα:
1. Θα κρίνει μια ΕΔΕ, δηλαδή μια διοικητική διαδικασία, την εφαρμογή τηςεπιστημονικής μεθοδολογίας; Σε ποια χώρα και σε ποιο Πανεπιστήμιο είναι αποδεκτό κάτι τέτοιο;
2. Αποδέχεται η πανεπιστημιακή κοινότητα ότι μπορεί να διενεργούνται ΕΔΕ λόγω διαφωνίας με ταπορίσματα μιας έρευνας του καθένα μας;
3. Στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο; Γιατί, βάσει όλων των διαφορετικών νόμων που έχουν ισχύσει σε τούτη τη χώρα, αυτή είναι κατ’ εξοχήν η περίπτωση κατά την οποία ισχύει.
Ως επιστήμονες, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την βαθύτατη ανησυχία μας για την εξέλιξη αυτή, που – φοβούμαστε – ισοδυναμεί με άλμα στο κενό. Σε συνδυασμό,
άλλωστε, με την πρόσφατη δικαστική δίωξη του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ με αφορμή απόψεις που περιέχονται σε επιστημονικό του έργο, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την
πορεία της επιστημονικής κοινότητας. Θα πρέπει, άραγε, κατά την εκφορά τουεπιστημονικού μας λόγου, να ζητούμε πρώτα την άδεια των μελών μιας ενδεχόμενης
επιτροπής ΕΔΕ;