The world's largest and most effective online campaigning community for change

A környezetvédelemért felelős állami és európai hatóságok figyelmébe: VISSZAVÁLTHATÓ MŰANYAG PALACK ÉS ALU-DOBOZOKAT

This petition is awaiting approval by the Avaaz Community

Why this is important

Románia évente 8 millió tonna hulladékot termel. Ennek 90%-a nincs újrahasznosítva, hanem egyenesen a szeméttelepre, roszabb esetben folyóvízekbe, vagy a természet más, kevésbé exponált részeire kerül.

Németország, Hollandia, és a skandináv országok egyszerű és hatásos megoldást találtak a műanyag palackok, és alumínium dobozok okozta környezetszennyezés visszaszorítására. Létrehoztak egy garancia-betét rendszert.

Ez a garancia, melyet a műanyag palackok és alu-dobozok visszaváltásáért kapnak a vásárlók; a lakosságot és a gyártókat egyaránt bevonja a környezetprobléma megoldásába, és tudatos felelősségvállalásra ébreszt, így az ilyen nemű szemét gyűjtése és értékesítése egy körforgást hoz létre, mely eredményeként új termék válik az újrahasznosított anyagból.

A fogyasztónak ez azt jelenti, hogy minden műanyag palack vagy alu-dobozba csomagolt termék vásárlásakor, egy garanciát fizet. Ezt az összeget kapja vissza a csomagolás visszaváltásánál. Pontosan úgy, mint ahogyan egyes üveges sörök esetében ez a rendszer már működik.

A gyártók  számára ez a garancia-betét rendszer több lehetőséget kínál, melyek a következők:
  • A gyártó áttérhet újrahasznosítható csomagolás használatára.
  • A gyártó szerződhet egy olyan céggel, mely begyűjti és feldolgozza a hulladékot, majd nyers alapanyagot állít elő belőle.
  • Amennyiben a gyártó nem hajlandó a fennt említett esetek egyikének sem eleget tenni, akkor egy, az MMAP (Környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási minisztérium) által meghatározott díjat fizet, melyből az MMAP finanszírozza a hulladék feldolgozását.
Noha létezik már néhány automata ezen csomagolások becserélésére, ezek alacsony száma és a visszaváltásért járó jutalom kis értéke miatt ezek nem motiválják a lakosságot eléggé ahhoz, hogy olyan mértékben váltsák be a hulladékot, mint amilyen ütemben azt termelik.

A Pro Garancia-Betét Rendszert több európai egyesület és civilszervezet hozta létre azzal a céllal, hogy az ügy a helyi és európai politika asztalára kerüljön.

A rendszer sikeres bevezetéséhez nyomatékosítanunk kell az üzenetünk, ezért kérjük a civilszervezetek, egyesületek és minden ökotudatos állampolgár segítségét, hogy csatlakozzon hozzánk, terjessze a petíciót, hogy közösen összegyűjtsük a kitűzött egy millió aláírást.

A felhívást a LET'S DO IT ! Belgium és a Pro Garancia-Betét Rendszer,  hozta létre, melyhez kapcsolódott a “Mai Puține Plasticuri” egyesület és az ALTERNATIVE.

Posted July 29, 2016
Report this as inappropriate