By continuing you accept Avaaz's Privacy Policy which explains how your data can be used and how it is secured.
Got it
The world's largest and most effective online campaigning community for change

A környezetvédelemért felelős állami és európai hatóságok figyelmébe: VISSZAVÁLTHATÓ MŰANYAG PALACK ÉS ALU-DOBOZOKAT

This petition is awaiting approval by the Avaaz Community

Why this is important

Románia évente 8 millió tonna hulladékot termel. Ennek 90%-a nincs újrahasznosítva, hanem egyenesen a szeméttelepre, roszabb esetben folyóvízekbe, vagy a természet más, kevésbé exponált részeire kerül.

Németország, Hollandia, és a skandináv országok egyszerű és hatásos megoldást találtak a műanyag palackok, és alumínium dobozok okozta környezetszennyezés visszaszorítására. Létrehoztak egy garancia-betét rendszert.

Ez a garancia, melyet a műanyag palackok és alu-dobozok visszaváltásáért kapnak a vásárlók; a lakosságot és a gyártókat egyaránt bevonja a környezetprobléma megoldásába, és tudatos felelősségvállalásra ébreszt, így az ilyen nemű szemét gyűjtése és értékesítése egy körforgást hoz létre, mely eredményeként új termék válik az újrahasznosított anyagból.

A fogyasztónak ez azt jelenti, hogy minden műanyag palack vagy alu-dobozba csomagolt termék vásárlásakor, egy garanciát fizet. Ezt az összeget kapja vissza a csomagolás visszaváltásánál. Pontosan úgy, mint ahogyan egyes üveges sörök esetében ez a rendszer már működik.

A gyártók  számára ez a garancia-betét rendszer több lehetőséget kínál, melyek a következők:
  • A gyártó áttérhet újrahasznosítható csomagolás használatára.
  • A gyártó szerződhet egy olyan céggel, mely begyűjti és feldolgozza a hulladékot, majd nyers alapanyagot állít elő belőle.
  • Amennyiben a gyártó nem hajlandó a fennt említett esetek egyikének sem eleget tenni, akkor egy, az MMAP (Környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási minisztérium) által meghatározott díjat fizet, melyből az MMAP finanszírozza a hulladék feldolgozását.
Noha létezik már néhány automata ezen csomagolások becserélésére, ezek alacsony száma és a visszaváltásért járó jutalom kis értéke miatt ezek nem motiválják a lakosságot eléggé ahhoz, hogy olyan mértékben váltsák be a hulladékot, mint amilyen ütemben azt termelik.

A Pro Garancia-Betét Rendszert több európai egyesület és civilszervezet hozta létre azzal a céllal, hogy az ügy a helyi és európai politika asztalára kerüljön.

A rendszer sikeres bevezetéséhez nyomatékosítanunk kell az üzenetünk, ezért kérjük a civilszervezetek, egyesületek és minden ökotudatos állampolgár segítségét, hogy csatlakozzon hozzánk, terjessze a petíciót, hogy közösen összegyűjtsük a kitűzött egy millió aláírást.

A felhívást a LET'S DO IT ! Belgium és a Pro Garancia-Betét Rendszer,  hozta létre, melyhez kapcsolódott a “Mai Puține Plasticuri” egyesület és az ALTERNATIVE.

Posted July 29, 2016
Report this as inappropriate