By continuing you accept Avaaz's Privacy Policy which explains how your data can be used and how it is secured.
Got it
Jerzy Galiński, Ogólnopolski Strajk Kobiet,Tadeusz Pieronek, Jan Hartman: List otwarty - Prośba o wręczenie petycji papieżowi Franciszkowi.

1 have signed. Let's get to
50 Supporters

Complete your signature

By continuing you agree to receive Avaaz emails. Our Privacy Policy will protect your data and explains how it can be used. You can unsubscribe at any time. If you are under 13 years of age in the USA or under 16 in the rest of the world, please get consent from a parent or guardian before proceeding.
This petition has been created by Adam N. and may not represent the views of the Avaaz community.
Adam N.
started this petition to
Jerzy Galiński, Ogólnopolski Strajk Kobiet,Tadeusz Pieronek, Jan Hartman
Zbliża się czas przekazania papieżowi Franciszkowi petycji o ukrócenie politycznej działalności Rydzyka. Petycję podpisały dotychczas dziesiątki tysięcy Polaków, ludzi o różnych poglądach, których łączy chęć ukrócenia działalności Tadeusza Rydzyka. Wkrótce petycja osiągnie 100.000 podpisów i czas zacząć organizować jej złożenie na ręce papieża Franciszka.
Jako autorzy petycji chcemy prosić o wręczenie petycji papieżowi Franciszkowi osoby, które sprzeciwiły się publicznie działalności Rydzyka i reprezentują szerokie spektrum naszego, polskiego społeczeństwa:
Jerzego Galińskiego, który po 60 latach przynależności opuścił zakon Redemptorystów w proteście przeciwko działalności publicznej o. Tadeusza Rydzyka. Powiedział kiedyś: "Myślałem kiedyś, że redemptoryści zmądrzeją, że ujarzmią Rydzyka. Ale to Rydzyk rządzi redemptorystami. Niestety, widzę, że Rydzyk rządzi też polskim Kościołem".
Przedstawicielkę Ogólnopolskiego Strajku Kobiet, oddolnego ruchu społecznego, nasza petycja też jest przejawem oddolnej akcji społecznej i nieformalną, bezpartyjną inicjatywą. Prosimy kobiety, pomóżcie nam!
Biskupa Tadeusza Pieronka, który powiedział, że petycja ma szanse u papieża i wielokrotnie mówił, że media Rydzyka są polityczne, ostatnio bardzo ostro: „Radio Maryja kumpluje się z każdym, kto może osiągnąć władzę oraz osobami, które są u władzy. To nie jest chrześcijańskie”
Profesora Jana Hartmana, który napisał list do papieża mówiąc, że Polacy czują się upokorzeni bezsilnością polskiego Kościoła wobec o. Tadeusza Rydzyka. Byłby on dobrym przedstawicielem świeckich, niewierzących intelektualistów, którzy oczekują od Kościoła Katolickiego w Polsce, że będzie przestrzegał zasad chrześcijaństwa.
Nie stawiamy wręczającym warunków. Wierzymy w szczere i dobre intencje tych osób, które prosimy o wręczenie petycji i uważamy, że skoro petycja jest obywatelska to nie ma konieczności by wręczali ją autorzy, osoby publicznie nieznane. Bez wiary w uczciwość innych ludzi, bez zaufania nie da się stworzyć dobrego społeczeństwa.
Wierzymy, że przedstawicie społeczeństwa rzetelnie przedstawią problem Rydzyka papieżowi. Prosimy was pomóżcie dziesiątkom tysięcy sygnatariuszy petycji osiągnąć cel!

Adam N., Witek M.

Posted (Updated )