By continuing you accept Avaaz's Privacy Policy which explains how your data can be used and how it is secured.
Got it
This petition is closed
Министър Председател, Р България/Prime Minister Bulgaria: Изискваме да се прекратят сечите и да се направи възстановяващ

This petition is closed
50 Supporters

tatyana B.
started this petition to
Министър Председател, Р България/Prime Minister Bulgaria
От февруари 2014 година в гората на град Шипка в района на Селската Река започна сеч на букови дървета от водосборната зона над водохващането за питейна вода в Шипка. Буковите насаждения имат ключова роля за осигуряването на притока на вода, тъй като кореновата им система служи като своеобразна помпа, която изпомпва подпочвената вода на повърхността. Проблемът със засушаването и недостига на питейна вода в Шипка се увеличава с всяка изминала година, а загубата на тези букови масиви ще утежни този проблем допълнително.

Успоредно със сечта в района на Селската река, от 03.02. 2014 година до 31.07.2014 фирма Делта ЕООД е получила разрешение за извършване на санитарна сеч в района на р. Димовец в гората над град Шипка. По данни получени от Горското Стопанство става дума за изсичане на 10% от боровите насаждения в района. За извозването на тези дървета са създадени 3 нови пътя в гората, при което са отсечени много дървета отделно от въпросните 10%.
Боровите насаждения в района са засаждани в периода 1904 -1911 година от френския лесовъд Феликс Мари-Луи Вожли. Вожли пристига в България по молба на Българското правителство към Франция за съдействие с борбата с ерозията и наводненията.

Разреждането на боровите насаждения намалява устойчивостта им към силните ветрове, характерни за Шипка. Масовата сеч за трите пътя в комбинация с планираните 10% ще доведе до още паднали борови дървета и в крайна сметка излага Шипка отново на риск от ерозия и наводения, за които преди повече от 100 години се е наложило да търсим помощ чак от Франция.

На 25ти октомври, 2014г. имаше голяма буря в Шипка, която повали почти изцяло боровата гора в района на споменатата погоре санитарна сеч, както и в други зони, където е имало разреждане.
Мястото където е извършена сечта за пътищата беше известна като панорамната пътека на Здравето и беше любимо място за разходка и отдих на гражданите и посетителите на Шипка. Няма съгласие от хората от Шипка за заменянето й с „панорамен път“, напротив този път ще влоши изключително равновесието на екосистемата и възможностите за отдих в този край на Шипка. Аргументите, че пътищата са необходими, за да се свалят дърветата са несериозни за 21 век и явно е необходимо отново да се поучим от опита на Франция в областта на дърводобив с ниско въздействие над околната среда, за който се използват предимно коне или специални малки машини, с висока проходимост през тесни терени.
Проблемът с изсичането на дървета за обслужващи пътища е актуален за цяла България. По този начин се оправдава изсичане на голяма маса дървета, които са извън определените количества. Необходимо е да се обърне внимание на този проблем не само за конкретния случай.

Подписвайки тази подписка изисквам
1. Незабавно прекратяване на сечите и извършване на независима проверка за оценяне законоосъобразността и целесъобразността на прокарваните вече пътища, както и маркирането на дърветата избрани за отсичане.
2. Извършване на последващо залесяване в района на
Димовец и Селската река, като се съгласува с Природен Парк Българка и природозащитните организации как и с каква растителност да се залесява обратно.
3. Изсечената дървесина от камионните пътища не се включва в санитарната сеч от 10% и така реално изсечената дървесина става 30-40% Да се прекрати изсичането на гората за камионни пътища, чието количество не се отчита и да се ползват и други начини за извоз, като например животинска тяга.

Posted (Updated )