By continuing you accept Avaaz's Privacy Policy which explains how your data can be used and how it is secured.
Got it
Parlamentul Romaniei: ADOPTARE MOȚIUNE DE CENZURĂ LA ADRESA GUVERNULUI ȘI SUSTINERE PR. LEGE 666/2013 (ANTIFRACKING)

1 have signed. Let's get to
50 Supporters

Complete your signature

By continuing you agree to receive Avaaz emails. Our Privacy Policy will protect your data and explains how it can be used. You can unsubscribe at any time. If you are under 13 years of age in the USA or under 16 in the rest of the world, please get consent from a parent or guardian before proceeding.
This petition has been created by Simona P. and may not represent the views of the Avaaz community.
Simona P.
started this petition to
Parlamentul Romaniei
În lumina ultimelor evenimente de la începutul lunii decembrie 2013, având în vedere, încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale și constituționale ale cetățenilor țării în Pungești și alte localități ale țării vizate pentru extragerea gazelor de șist, de către Jandarmeria Română, ca și gestionarea extrem de defectuoasă a acestor fapte grave de către guvernul român , a cărui datorie este aceea de a acționa exclusiv în serviciul poporului român, CEREM prin prezenta retragerea încrederii Parlamentului României prin adoptarea unei moțiuni de cenzură la adresa guvernului Victor Ponta. SUSȚINEM prin prezenta și propunerea legislativă 666/2013 pentru protejarea rezervei de gaze naturale a României și interzicerea exploatării resurselor naturale prin metode neconvenționale care periclitează siguranța mediului propusă de senatorul PNL, Sebastian Grapă.

Proiectul de lege este inițiat pe 18 septembrie 2013 si se află în prezent in stadiul de trimitere pentru raport/ avizare la Comisiile parlamentare, având termene in 4-5 februarie 2013.

Proiectul legislativ cuprinde următoarele articole:
Art. 1 Gazele naturale existente în subsolul României reprezintă resursa strategic ă a statului român.
Art. 2. Gazele naturale proveite din exploatări efectuate pe teritoriul național al României, inclusiv platforma continentală a Mării Negre, sunt destinate exclusiv consumului intern, casnic și industrial.
Art. 3. Se interzice exportul hidrocarburilor lichide sau gazoase provenite din exploatări efectuate pe teritoriul național al României, inclusiv platforma continentală a Mării Negre.
Art. 4. Se interzice orice formă de exploatare a zăcămintelor neconvenționale prin metode tehnologice de risc, de tipul fracturării hidraulice, fisurării hidraulice, stimulării hidraulice sau a altor tehnologii similare.
Art. 5. Se interzice orice formă de exploatare a zăcămintelor neconvenționale prin metode tehnologice care presupun introducerea în subsol a substanțelor toxice și radioactive.
Art. 6. Se interzice orice formă de exploatare a zăcămintelor care ar putea diminua sau contamina resursele de apă necesare consumului casnic și pentru agricultură.
Art. 7. Se interzice efectuarea oricăror teste sau forme de exploare care pot provoca cutremure, chiar și de mică intensitate.
Art. 8. Se anulează toate Acordurrile petroliere care prevăd explorări pentru identificarea resurselor petroliere neconvenționale pe teritoriul României.
Art. 9. Se anulează toate Acordurile petroliere care prevăd exploatări experimentale pentru identificarea resurselor petroliere neconvenționale pe teritoriul României.

Art. 10. Se anulează toate Acordurile petroliere care prevăd direct sau indirect posibilitatea exportului de hidrocarburi obținute din exploatarea resurselor de pe teritoriul României, inclusiv platforma continentală a Mării Negre.
Art. 11. Încălcarea prevederilor articolelor 4-7 se pedepsește cu închisoare de la trei la zece ani și interzicerea unor drepturi.
Art. 12. Exportul hidrocarburilor lichide sau gazoase provenite din exploatări efectuate pe teritoriul național al României, inclusiv platforma continentală a Mării Negre constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum echivalent cu nivelul prețului de vânzare cu amănuntul, pe piața internă a întregii cantități exportate.

..............................

SUSTINEM cele doua cauze si prin apelarea directa a reprezentantilor nostri in Camera Deputatilor (http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.ce) si Senat (http://www.senat.ro/EnumGrupuri.aspx)

..................................

Câteva referințe evenimente Pungești:

...Filmul bataliei de la Pungesti http://www.vrn.ro/marea-adunare-de-la-pungesti

...Pungesti - razboiul Statului Roman cu taranii (relatarile satenilor) https://www.youtube.com/watch?v=VVMM_mPMb8g

...Rascoala de la Pungesti - filmul evenimentelor zilei din 7 decembrie https://www.youtube.com/watch?v=nOVihxpNI5M

... Pungesti - Jandarmii ridica oameni care se roagă pentru conștiința lor (Willy Schuster, vicepreședintele Ecoruralis)

.....................................

Probleme legate de explorarea/ exploatarea gazelor de sist în România și Pungești, în particular (cf. Nicusor Dan):

Legea petrolului nu prevede explorarea si exploatarea gazelor de sist.
Legea mediului nu are mecanism de evaluare a impactului pentru gazele de sist.
Acordul de mediu a fost dat ilegal doar pentru explorare.
Autorizatia de constryuire a fost emisa ilegal de Consiliul Judetean.
Autorizatia a fst emisa ilegal fara acordul vecinilor.
In mod ilegal Prefectul intarzie declansarea referendumului de demitere a primarului.
In mod ilegal Jandarmeria blocheaza drumurile de acces in Pungesti.
In mod ilegal Jandarmeria a instalat garduri de protectie pe proprietati private.
Posted (Updated )