By continuing you accept Avaaz's Privacy Policy which explains how your data can be used and how it is secured.
Got it
Απόσυρση παραγράφου για κεραίες κινητής τηλεφωνίας από Π.Δ. (28-2-17), μείωση ορίων ΗΜΑ

1 have signed. Let's get to
50 Supporters

Complete your signature

By continuing you agree to receive Avaaz emails. Our Privacy Policy will protect your data and explains how it can be used. You can unsubscribe at any time. If you are under 13 years of age in the USA or under 16 in the rest of the world, please get consent from a parent or guardian before proceeding.
This petition has been created by ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ_ΔΡΑΣΗ . and may not represent the views of the Avaaz community.
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ_ΔΡΑΣΗ .
started this petition to
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας ετοιμάζεται με νέο Προεδρικό Διάταγμα να επιτρέψει την εγκατάσταση Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας παντού , δηλ. σε χώρους αποκλειστικής ή αμιγούς ή γενικής κατοικίας των ελληνικών πόλεων,

χωρίς πρώτα να έχει προβεί &colon

• σε αλλαγή του καθεστώτος αδειοδότησης και λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και
  • σε δραστική μείωση των ορίων της αποδεκτής εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΗΜΑ) αυτών, στο 10&percnt των ισχυόντων ορίων σε πρώτη φάση, κάτι το οποίο έχουν ήδη κάνει άλλες χώρες όπως η Ιταλία.
  • Ενώ πρόσφατα αδιάσειστα αποτελέσματα αμερικανικών ερευνών για τις επιπτώσεις από την ΗΜΑ μιλούν για καρκινογενέσεις (26‐05‐2016) (βλ. έρευνα Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας (National Toxicology Program) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (National Institute of Health of USA), 26‐05‐2016) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με το δελτίο τύπου Νο. 208 στις 31‐05‐2011, είχε ήδη χαρακτηρίσει την ΗΜΑ πιθανά καρκινογόνο για τους ανθρώπους (possibly carcinogenic to humans).
    Αν δεν πάρουμε θέση απέναντι σε αυτό το κυβερνητικό σχέδιο, η σχετική νομοθεσία θα αλλάξει μόνο προς το χειρότερο και η υγεία όλων των πολιτών, και των παιδιών ειδικότερα, θα εκτεθεί σε κίνδυνο ανεπανόρθωτα .

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΤΕ λοιπόν για&colon

• Απόσυρση της παραγράφου / των παραγράφων για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας από το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ.
    • Αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
    • ΜΕΙΩΣΗ ΟΡΙΩΝ Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας (ΗΜΑ), όπως έχουν ήδη κάνει και άλλες χώρες και
    • Επιβολή περιορισμών και αποστάσεων ασφαλείας προς όφελος των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού.

Αγαπητοί συμπολίτες,
    Αναρτήθηκε προς διαβούλευση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αφορά στις Χρήσεις Γης και δόθηκε προθεσμία λίγων ημερών, μέχρι τις 13 Μαρτίου 2017, ώστε να δοθεί μια εικόνα κοινωνικής συμμετοχής στη διαβούλευση. Το εν λόγω σχέδιο Π.Δ. αναφέρει ότι σε κατηγορίες χρήσεων γης, όπως π.χ. περιοχές αποκλειστικής ή αμιγούς ή γενικής κατοικίας, η μόνη ειδική χρήση που δεν μπορεί να εξαιρεθεί (Άρθρο 18 παρ.2 &excl&excl&excl&excl&excl) είναι η εγκατάσταση Σταθμών Βάσης Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας (ΣτΒΚΤ), των γνωστών σε όλους μας κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Σας καλούμε λοιπόν&colon

1) ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ που σκοπό έχει&colon
    • την απόσυρση της παραγράφου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας από το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ.
    • την ψήφιση νόμου για δραστική μείωση των ορίων της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΗΜΑ) στο 10&percnt των ισχυόντων ορίων σε V / m , σε πρώτη φάση, που αντιστοιχεί σε υιοθέτηση του 1&percnt σε W/m 2 , κάτι το οποίο είναι βάσει μελέτης τεχνολογικά εφικτό και ψηφίστηκε ήδη και εφαρμόστηκε στην Ιταλία. Και σε επόμενη φάση, στο 1&percnt σε V / m κάτι το οποίο είναι επίσης τεχνολογικά εφικτό και μπορεί να ισχύσει σταδιακά, μετά από μια εύλογη μεταβατική περίοδο π.χ. 3 ετών.
    • την αλλαγή του καθεστώτος αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας των κεραιών και την επιβολή περιορισμών και αποστάσεων ασφαλείας προς όφελος των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού και
  • 2) ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ (προσοχή έως 13/03/2017) για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) στην πλατφόρμα opengov (http&colon//www.opengov.gr/minenv/&questp&equals8443).

• ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ&colon

Α) ΟΡΙΑ

Τα ισχύοντα όρια της μη‐ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων της Ελλάδας βασίζονται στα όρια που θεσπίστηκαν το 1998 από τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP). Ορίζονται με τα άρθρα 2‐4 της υπ’ αριθ. 53571/3839 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1105/Β/6‐9‐2000) και το άρθρο 31 § 9,10 του Νόμου 3431 (ΦΕΚ 13/Α/3‐2‐2006) και εισηγήθηκαν από την ΕΕΑΕ (Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας). Ελήφθη ως οδηγός λοιπόν τα όρια της ICNIRP του 1998 τα οποία&colon
    • «βασίζονται σε βραχυπρόθεσμες άμεσες επιπτώσεις υγείας, όπως η διέγερση των περιφερειακών νεύρων και μυών, η ηλεκτροπληξία και τα εγκαύματα από την επαφή με αγώγιμα αντικείμενα και η αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών που προκαλεί η απορρόφηση ενέργειας κατά την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία» (ακριβής μεταφορά από τον οδηγό της ICNIRP [i]).
    • αναγνωρίζουν ως μοναδική επίπτωση των ακτινοβολιών τη θέρμανση των ιστών, ενώ έχουν πια αναγνωριστεί πληθώρα άλλες επιβαρυντικές, μη θερμικές, επιδράσεις που δεν έχουν ληφθεί υπόψη, όπως&colon λευχαιμία, καρκίνος εγκεφάλου / μαστού / ακουστικών νεύρων, παραγωγή πρωτεϊνών του στρες, αύξηση δραστηριότητας των ελευθέρων ριζών, εκροή ασβεστίου, αύξηση διαπερατότητας αιματοεγκεφαλικού φραγμού, συντονισμός δεσμών υδρογόνου‐οξυγόνου, συσσώρευση αιμοπεταλίων, αυξημένη παραγωγή ισταμίνης κ.α.
    • δεν έχουν μεταβληθεί και δεν έχουν προσαρμοσθεί στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα , παρά τη ραγδαία αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης τα τελευταία χρόνια και τις νεότερες έρευνες που δείχνουν ότι οι παραπάνω μη θερμικοί μηχανισμοί δράσης οδηγούν μακροπρόθεσμα σε επιπτώσεις υγείας όπως&colon λευχαιμία, καρκίνο του μαστού, του εγκεφάλου και των ακουστικών νεύρων, Αλτσχάϊμερ, αϋπνία, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κατάθλιψη, αλλεργίες κ.α.
    • δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη συνεχή και ταυτόχρονη έκθεση του πληθυσμού σε πολλαπλές πηγές ακτινοβολίας .
    • αγνοούν τη διαφορετική απορρόφηση των ακτινοβολιών από ενήλικες και παιδιά .
    • διαχωρίζουν τις ακτινοβολίες μόνο με βάση τη συχνότητα και όχι την κυματομορφή , που φαίνεται ότι αποτελεί ένα βιολογικά ισχυρό παράγοντα. Σημειωτέον πως το μεγαλύτερο πλέον μέρος της ακτινοβολίας που δεχόμαστε οφείλεται στις νέου τύπου ασύρματες ακτινοβολίες από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα κινητά τηλέφωνα, τις βάσεις των ασύρματων τηλεφώνων και τα ασύρματα μόντεμ, οι οποίες έχουν κυματομορφή με περιοδικούς παλμούς υψηλής έντασης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ, ΑΚΡΩΣ ΥΨΗΛΑ και ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ το γενικό πληθυσμό από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, συνεπώς υπάρχει ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΙΩΣΗΣ και προσαρμογής τους στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
    Ενδεικτικά, υπάρχουν χώρες με όρια ΗΜΑ κάτω από 6 V/m ή 100.000 μW/m 2 &colon Βουλγαρία, Λιθουανία, Ρωσία κλπ ή πόλεις όπως&colon Παρίσι, Σάλτσμπουργκ κλπ. Τα σχετικά ασφαλή όρια προφύλαξης του κοινού σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιστημονικών οργανισμών και επιτροπών είναι να φτάσουν, στο μέλλον, στο 0,1&percnt του σημερινού ισχύοντος ορίου .

Β) ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

1998 &equals&equals&equals&equals>
    Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες ( ICNIRP ), λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις θερμικές επιδράσεις , προτείνει ως όριο ασφαλείας / έκθεσης στην ΗΜΑ τα 10 W/m2 δηλ. τα 10.000.000μW/m 2 ή 41, 58, 61V/m (για 900MHz, 1800MHz, 2100MHz αντίστοιχα).

06/09/2000 &equals&equals&equals&equals>
    Με την υπ’ αριθ. 53571/3839 ΚΥΑ, άρθρα 2‐4 και 6 § 5 (ΦΕΚ 1105/Β/6‐9‐2000) ορίζονται ως ελληνικά όρια το 80&percnt του προτεινόμενου από τον ICNIRP ορίου.

2001 &equals&equals&equals&equals>
    Πρόταση της τεχνικής ομάδας ( STOA – Science & Technology Options Assesment) του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουEN20000703 2001 προς την ΕΕ για μείωση της ΗΜΑ στο όριο των 100μ W / m ².

03/02/2006 &equals&equals&equals&equals>
    Με το άρθρο 31 § 9,10 του Νόμου 3431 (ΦΕΚ 13/Α/3‐2‐2006) ορίζεται το ισχύον ελληνικό όριο στο 70&percnt του ορίου της ICNIRP δηλ. τα 7 W/m2 ή τα 7.000.000μW/m 2 ή 51,4V/m ( ή αντίστοιχα το 60&percnt αν πρόκειται για χώρο εγκατάστασης μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων δηλ. τα 6 W/m2 ή τα 6.000.000μW/m2 ή 47,2V/m.

2007 &equals&equals&equals&equals>
    Δημοσίευση λεπτομερούς έκθεσης 600 σελίδων από το Bio‐Initiative Working Group (επιστημονική επιτροπή με διακεκριμένους επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, τη Βρετανία, τη Σουηδία, την Αυστρία, την Κίνα κλπ.) που συνοψίζει τα αποτελέσματα πλέον των 2000 επιστημονικά τεκμηριωμένων εργασιών που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό ακόμα κι όταν η μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) φορές ασθενέστερη από τα όρια ασφαλείας που ισχύουν σε αρκετές χώρες τις Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Η έκθεση αυτή συντάχθηκε με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Environment Agency) που συνεισέφερε με την τεκμηρίωση της Αρχής της Προφύλαξης (Precautionary Principle) , που είναι και νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

12/2007 &equals&equals&equals&equals>
    ΠΡΟΣΟΧΗ
    Ο επιστημονικός φορέας Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια ICEMS (International Commission for Electromagnetic Safety ) βεβαιώνει την ύπαρξη μη θερμικών επιδράσεων της υψίσυχνης ΗΜΑ , την ηλεκτρομαγνητική υ περευαισθησία ποσοστού του πληθυσμού σε αυτές και την αναγκαιότητα της εφαρμογής της Αρχής της Προφύλαξης για τον επαναπροσδιορισμό των ορίων ασφαλείας.

31‐05‐2011 &equals&equals&equals&equals> ΠΡΟΣΟΧΗ
    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με το δελτίου τύπου Νο. 208 χαρακτηρίζει την ΗΜΑ (EMR) πιθανά καρκινογόνο για τους ανθρώπους (possibly carcinogenic to humans).

14‐06‐2013 &equals&equals&equals&equals>
    Με την υπ’ αριθ. 27217/505 ΚΥΑ, άρθρα 1,2 και 3 (ΦΕΚ 1442/Β/14‐6‐2013) “εφευρίσκονται” νομικά οι εγκαταστάσεις κατασκευών κεραιών χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης Ε.Κ.Κ.Χ.Ο. που εγκαθίστανται χωρίς να απαιτείται προηγουμένως περιβαλλοντική αδειοδότηση ή η λήψη οποιασδήποτε έγκρισης ή άδειας από τις αρμόδιες πολεοδομικές ή άλλες υπηρεσίες. Η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας τους λαμβάνεται με fast track διαδικασία ακόμη και μετά την έναρξη λειτουργίας τους.

26‐05‐2016 &equals&equals&equals&equals> ΠΡΟΣΟΧΗ
    Ανακοίνωση των προκαταρτικών αποτελεσμάτων (τα τελικά αναμένονται το 2017) των ερευνών που διεξήγαγε το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας ( National Toxicology Program ) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών ( National Institute of Health of USA ) τα οποία εγκρίθηκαν για πρώτη φορά από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων ( U . S . FDA ). Σύμφωνα με αυτά δ ιαπιστώνεται ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (ΗΜΑ) προκαλεί καρκίνο και καταλήγει &colon «Με δεδομένη την εκτεταμένη παγκόσμια χρήση των κινητών επικοινωνιών από ανθρώπους όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρή αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης νόσων που προκύπτουν από την έκθεση στην ΗΜΑ θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία ».

2016 ‐ 2017 &equals&equals&equals&equals>
    Κ ινητοποιήσεις πολιτών από πολλές περιοχές της Ελλάδας, που ανησυχούν για τις επιπτώσεις από την ΗΜΑ, συντονίζουν τις προσπάθειές τους και συστήνεται η
    ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
    για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ από την ΗΜΑ