Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Żądamy przywrócenia posągu Światowida na Babiej Górze w Choroszczy

24,088 podpisało. Niech będzie nas  30,000
24,088 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Amadeus C.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Amadeus C.
kieruje swoją petycję do:
Burmistrz Miasta Choroszcz Robert Wardziński
Posąg Światowida z Choroszczy to ważny element naszej słowiańskiej tradycji, kultury i wiary. W związku z dewastacją naszego kultu wiary zwracamy się do Gminy Choroszcz o wyjaśnienie zaginięcia posągu. W przypadku gdyby nie udało się ustalić sprawców profanacji, korzystając z przysługującego nam prawa do wolności wyznania, oczekujemy, że w miejsce zostanie postawiona kopia rzeźby. Mamy prawo kontynuować kultywowanie naszej rodzimej wiary, ale również przyszłe pokolenia mają prawo poznawać historię naszych ziem.
Niniejsza petycja petycja jest również formą poparcia dla protestu www.facebook.com/events/1584839058266299/