Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Do Bronisława Komorowskiego : O zawetowanie ustawy o tzw. Bratniej Pomocy

75,387 podpisało. Niech będzie nas  100,000
75,387 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Pablo T.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Pablo T.
kieruje swoją petycję do:
Do Bronisława Komorowskiego

Szanowny Panie Prezydencie, przyjęcie ustawy nr 1066 w obecnej formie grozi utratą suwerenności państwa Polskiego.

Prawo Polskie powinno być pisane w sposób jasny i przejrzysty !

Na mocy ustawy w proponowanej formie, istnieje możliwość wykorzystania obcych służb w sposób dowolny (np.: w przypadku masowych protestów biedniejącej ludności), czyli inny niż deklarowany za pośrednictwem mediów przez ustawodawcę ("zapewnienie pomocy w razie pościgów transgranicznych, ratowania ofiar lawin w górach czy imprez masowych").

Ponadto, tak ważne decyzje, jak możliwość wprowadzania na teren Polski obcych służb, na mocy Konstytucji powinna być uzgodniona z obywatelami w referendum.

Przebieg prac nad ustawą można śledzić pod adresami:

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Dziękując wszystkim, którzy niniejszą petycje podpisali informuję, że Prezydent podpisał ustawę 24 lutego 2014 roku.

Media publiczne zgodnie przemilczały temat, do ostatniej chwili twierdząc, że celem ustawy jest zapewnienie udziału obcych służb w akcjach ratowniczych itp.

W imieniu mojego Narodu apeluje więc do Pana Prezydenta o skierowanie ustawy do Trybunału Konstytucyjnego, serdecznie współczując uzasadnionego gniewu społeczeństwa, które niebawem dowie się o wszystkim.

Aleksandra

Ps. Dzięki Max:)