Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Chcemy nowego dworca PKP w Olsztynie!

2,100 podpisało. Niech będzie nas  3,000
2,100 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Łukasz u.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Łukasz u.
kieruje swoją petycję do:
Forum Rozwoju Olsztyna, Stowarzyszenie Architektów Polskich, Stowarzyszenie Konserwantów.
Wizytówką każdego miasta dla przyjezdnych jest pierwsze wrażenie, jakie odniosą wysiadając z pociągu w naszym mieście. Jakie odniosą wrażenie wysiadając na dworcu w Olsztynie? Takie, które na długo pozostanie mu w pamięci. Niestety, będą to złe wspomnienia. Szkoda, że w ten sposób turyści i mieszkańcy innych miejscowości mają wciąż postrzegać nasze miasto, stolicę województwa. Dworzec PKP w Olsztynie nie jest miejscem na mapie podróżnych, w którym chcieliby się spędzić czas pomiędzy kolejnymi pociągami. Nie jest też dumą samych mieszkańców. Nie chcemy dłużej wstydzić się naszego dworca. Dlatego, jeżeli rozwój naszego miasta leży nam na sercu, musimy walczyć o przyśpieszenie przebudowy obecnego obiektu, który czasy swojej świetności ma już dawno za sobą. Dlatego apelujemy do lokalnych aktywistów, którzy do tej pory blokowali przebudowę dworca chcąc wpisać go do rejestru zabytków, by nie odwoływali się od kolejnej decyzji wojewódzkich służb konserwatorskich, które po raz kolejny odrzuciły wnioski społeczników.