Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Petycja o bezpieczny przejazd kolejowy w Miedniewicach

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Dorota R.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Dorota R.
kieruje swoją petycję do:
Ireneusz Merchel Prezes Zarządu PKP PLK S.A.
Apel o jak najszybsze wyposażenie w półrogatki i sygnalizację świetlną niebezpiecznego przejazdu kolejowego w Miedniewicach.

My mieszkańcy miasta Skierniewice i gminy Skierniewice apelujemy o jak najszybsze podjęcie prac nad skutecznym zabezpieczeniem przejazdu kolejowego znajdującego się na drodze gminnej G115359 w km 5,489 linii kolejowej nr 12 relacji Skierniewice – Łuków.

1 lutego 2019 r. wydarzył się tam kolejny wypadek, jak się niestety okazało śmiertelny. W ciągu ostatnich czterech lat doszło tam do trzech wypadków, w których zginęła jedna osoba, a trzy zostały ranne.
Przejazd ten obecnie ma kategorię „D”, czyli jest przejazdem użytku publicznego bez rogatek i półrogatek, i bez sygnalizacji świetlnej. Zmiana kategorii z „D” na „B” (przejazd użytku publicznego z samoczynną sygnalizacją świetlną i z półrogatkami) byłaby najlepszym rozwiązaniem.

Ruch kolejowy na linii nr 12 obecnie nie jest duży. Natomiast ruch drogowy na drodze gminnej o przebiegu Miedniewice (Stare) – Skierniewice (ul. Bohaterów Westerplatte), krzyżującej się z torami łukowskimi jest znaczny.

Mamy nadzieję, że propozycja PKP dotycząca zmiany kategorii tego przejazdu, przedstawiona na spotkaniu w Skierniewicach 13 lutego 2019 r., zostanie zrealizowana. W trosce o bezpieczeństwo nas wszystkich, w imieniu swoim i mieszkańców regionu, proszę Pana o jak najszybsze podjęcie działań.

Dorota Rutkowska,
Poseł na Sejm RP