Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Do Sejmu RP: Powstrzymajcie copyright trolling

415 podpisało. Niech będzie nas  1,000
415 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Marcin M.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Marcin M.
kieruje swoją petycję do:
Marszałek Sejmu RP i Posłowie na Sejm RP
Copyright trolling to nieuczciwy sposób spieniężania oskarżeń o naruszenia praw autorskich. W Polsce wiąże się on z nadużywaniem postępowania karnego i przerzucania kosztów walki z piractwem na podatników. Ponadto ta działalność wiąże się z zastraszaniem ludzi, czasem jest bliska zwykłym wyłudzeniom. Można i trzeba ją powstrzymać.

Niestety media ignorują temat copyright trollingu. Często wydaje im się, że w ramach walki z piractwem można sobie pozwolić na wszystko, nawet jeśli to "wszystko" oznacza zarobkowe zastraszanie ludzi na dużą skalę.

Jeśli chcecie więcej dowiedzieć się o copyright trollingu, przeczytajcie list do Naczelnej Rady Adwokackiej, który został wystosowany przez 4 organizacje pozarządowe latem tego roku. List ten znajdziecie na stronie https://pl.scribd.com/doc/234858798/List-Otwarty-Do-NRA

Copyright trolling jest problemem nie tylko w Polsce, ale w innych krajach dochodziło do karania prawników nadużywających prawa. Na chwilę obecną nie wiadomo, czy polski samorząd adwokacki będzie w stanie opanować sytuację. Dlatego konieczne może być zaatakowanie problemu od strony zmian w prawie.

Projekt nowelizacji już jest. Możecie o nim przeczytać więcej pod poniższymi adresami