Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Minister Środowiska: Przywróćcie na stanowisko dyrektora Wigierskiego Parku Narodowego!

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Hubert S.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Hubert S.
kieruje swoją petycję do:
Minister Środowiska
Bez podania przyczyny Minister Środowiska 1 lutego 2019 r.
zdymisjonował Jarosława Borejszę, dyrektora Wigierskiego Parku Narodowego.

My, niżej podpisani, lokalni mieszkańcy Parku, jego miłośnicy i wieloletni goście, wnioskujemy o przywrócenie na stanowisko świetnego gospodarza tej unikalnej części Polski .

Wieloletnia praca Jarosława Borejszy na rzecz WPN przyniosła widoczne efekty nie tylko w działaniach edukacyjnych i w infrastrukturze turystycznej (co jest widoczne gołym okiem), ale także w zgodnym ze społecznością lokalną gospodarowaniem tym dziedzictwem przyrodniczym i kulturowym.

Żaden nowy, pochodzący z powołania ministra specjalista, nie będzie w stanie kontynuować tego kierunku rozwoju bez kompetencji Jarosława Borejszy.

Jednocześnie nie zgadzamy się na autorytarny tryb fundamentalnych dla nas zmian kadrowych. Zmiana dyrektora WPN tak mocno wpływa na zrównoważony rozwój regionu i lokalnych społeczności, że nie może odbywać się bez podania przyczyn i analizy skutków ze strony Ministerstwa Środowiska.

Przywrócenie Jarosława Borejszy na stanowisko dyrektora WPN byłoby sygnałem rządu, że:
  • liczy się z opinią społeczności lokalnych,
  • docenia kompetencje i doświadczenie niezależnych politycznie ekspertów,
  • zapewnia ciągłość dobrych praktyk zrównoważonego rozwoju,
  • nie zamierza "ręcznie sterować" decyzjami w parkach narodowych i obszarach NATURA 2000.

Opublikowane (Aktualizacja )