Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Minister edukacji/premier. : Likwidacja religii w szkołach publicznych

28,451 podpisało. Niech będzie nas  1,000,000
28,451 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Piotr G.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Piotr G.
kieruje swoją petycję do:
Prezes rady ministrów,
Minister Edukacji Narodowej
Szanowny Panie Premierze
Szanowni Państwo

Sprawa dotyczy bezpośrednio mnie i dużej ilości obywateli, religia powinna zostać w kościołach, nie powinno być jej w szkole publicznej. Lekcji religii potrafi być w planie lekcyjnym więcej niż istotnych przedmiotów, fizyki, matematyki czy geografii, jeśli ktoś się utożsamia z jakąś religią to powinien brać udział w jej kultach po szkole. Konkordat powinien zostać wypowiedziany jak najszybciej to możliwe, kościół powinien utrzymywać się sam, nie powinien być finansowany z publicznych pieniędzy. Zachęcamy do podjęcia debaty publicznej nt. finansowania kościoła, religii w szkołach publicznych. Katechezy w szkołach kosztują nas rocznie 1.15 MLD złotych, dodatkowo dotacje dla kościelnych uczelni wyższych, wydziałów teologicznych, szkół, przedszkoli i ochronek kosztuje podatnika 521 mln złotych. Podpisz i udostępnij petycję, przyczyń się do świeckości państwa!

Kontakt w razie pytań: samikosar@wp.pl