Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Prezydent Miasta Wrocławia Rafał Dutkiewicz: Domagamy się przedłużenia kadencji Dorocie Monkiewicz w MWW

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Petycja E.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Petycja E.
kieruje swoją petycję do:
Prezydent Miasta Wrocławia Rafał Dutkiewicz
Prezydent Miasta Wrocławia Rafał Dutkiewicz
Dyrektor Wydziału Kultury UM we Wrocławiu Jarosław Broda

Szanowny Panie Prezydencie, Szanowny Panie Dyrektorze,

by zbudować muzeum od podstaw i prowadzić wraz z zespołem konsekwentny program, potrzeba spójnej wizji i dużo energii. Dyrektorka Muzeum Współczesnego Wrocław, Dorota Monkiewicz przez ostatnie parę lat wykonała pionierską pracę zbadania i uporządkowania dorobku tutejszych artystów, zwłaszcza awangardy lat 60 i 70. Niełatwo było jej zdobyć zaufanie lokalnego środowiska, jednak kolejne działania Muzeum przekonywały z czasem coraz więcej osób. W wielu przypadkach dopiero „spojrzenie z zewnątrz” na wrocławską scenę artystyczną, jakie wniosła do naszego miasta, uzmysłowiło nam, jak znakomite mamy dziedzictwo. Muzeum pod kierownictwem Pani Dyrektor zapracowało w krótkim czasie na silną pozycję na międzynarodowej mapie instytucji sztuki współczesnej w naszym regionie Europy.
Zorganizowana przez MWW we współpracy z badaczami i kuratorami wystawa „Dzikie Pola. Historia awangardowego Wrocławia", pokazana w Zachęcie i odbywająca właśnie tour po innych europejskich miastach, ogromnie przyczyniła się do promocji Wrocławia, niezwykle podbudowała zarówno obraz sztuki naszego miasta poza nim, jak też pozwoliła wrocławskim artystom poczuć, że nie są samotnymi atomami zanurzonymi w lokalności bez szerszego kontekstu. To wartość mierzona w innych jednostkach, niż proste dane liczbowe.
We wtorek 19 kwietnia, Wrocław dowiedział się, że Urząd Miejski zdecydował o nieprzedłużaniu kontraktu z Dorotą Monkiewicz, nie poznaliśmy jednak wciąż żadnych przyczyn takiej decyzji. Jest ona całkowicie niezrozumiała, nie umiemy znaleźć jej merytorycznych podstaw. W kontekście obchodów Europejskiej Stolicy Kultury we Wrocławiu jest to ruch tym bardziej oburzający. Dorota Monkiewicz jest najwłaściwszą osobą, by w najbliższych latach pielęgnować i rozwijać to, co udało się jej z zespołem zbudować dla nas i całej polskiej kultury. Potrzebujemy jej we Wrocławiu! Domagamy się umożliwienia kontynuacji pracy Pani Doroty Monkiewicz na stanowisku dyrektorki Muzeum Współczesnego Wrocław.
Opublikowane (Aktualizacja )