Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
STOP olej palmowy. Petycja o ograniczenie do minimum oleju palmowego w Polsce.

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Monika G.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Monika G.
kieruje swoją petycję do:
Prezydent RP Andrzej Duda. Premier RP Mateusz Morawiecki.
Każdemu z nas powinno zależeć na ochronie przyrody, której cząstką jesteśmy. Jednak świadomość zagrożeń ekologicznych i naszego osobistego wpływu na stan planety jest nadal niewielka. Okazuje się, że KUPUJĄC słodycze, ciastka, słone przekąski, mleka w proszku i kaszki dla niemowląt, płatki śniadaniowe, dania gotowe, kosmetyki i biopaliwa ze wszechobecnym olejem palmowym:
1. SZKODZIMY PRZYRODZIE na świecie, bo przyczyniamy się do zagłady bardzo wielu gatunków zwierząt (wkrótce wymrą orangutany, tygrysy i słonie sumatrzańskie), WYPALANIA i wycinania dżungli – ich jedynego domu. Prognozy wskazują, że do 2022 roku pod uprawy palmy będzie zniszczone AŻ 90% dżungli w Indonezji i Malezji. Codziennie w związku z produkcją oleju palmowego ginie 25 orangutanów! Ta katastrofa ekologiczna dzieje się na naszych oczach i za naszym biernym przyzwoleniem.
2. SZKODZIMY ZDROWIU , bo wg Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA z maja 2016 roku olej palmowy zawiera najwięcej rakotwórczych i genotoksycznych cząstek spośród wszystkich olejów spożywczych stosowanych w żywności. Przemysł na masową skalę wykorzystuje przetworzony, rafinowany, utwardzony, niezdrowy olej ze względu na długi okres przydatności do spożycia i niską cenę. Najbardziej narażone na nasycenie tym olejem są DZIECI i młodzież, które jedzą go w dużych ilościach już od pierwszych dni swojego życia. Olej palmowy przyczynia się także do rozwoju otyłości, chorób krążenia, cukrzycy typu II. WHO zaleca ograniczanie wszelkich tłuszczów nasyconych i trans.
3. SZKODZIMY KLIMATOWI , bo niszczenie lasów to jednocześnie niszczenie zielonych płuc Ziemi, (rośliny wychwytują z atmosfery CO2). Wypalanie lasów spowodowało olbrzymią EMISJĘ CO2 i smog. Transport z dalekich krajów azjatyckich oznacza statki i ciężarówki wykorzystujące ropę naftową, czyli dalszą emisję CO2. Produkcja oleju palmowego istotnie wpłynęła na ocieplenie klimatu.

Od 2004 roku popyt na olej palmowy w Polsce wzrósł aż, o 150 %, ponieważ producenci chętnie zastępowali lokalne oleje tym „tanim” składnikiem. Cenę zapłaciła jednak przyroda, a w dalszej perspektywie zapłacą także nasze dzieci, które otrzymają w spadku zdewastowaną planetę. Efektem ubocznym jest również globalna fala otyłości u ludzi. Po stronie przyrody mamy do czynienia z globalnym wymieraniem. Wg badań naukowców w ciągu ostatnich 40 lat znikło z powierzchni Ziemi niemal 60% gatunków zwierząt! Skala zjawiska i tempo strat są przerażające.
Aby ograniczyć szkody czytajmy etykiety i ograniczmy kupowanie produktów z olejem palmowym, starajmy się wybierać lokalne produkty z lokalnych składników. Bez naszej wspólnej odpowiedzialności i aktywności przyroda sama się nie uratuje, dlatego domagamy się od władz RP odpowiedniego prawa zakazującego wprowadzania na rynek Polski oleju palmowego bez WIARYGODNEGO certyfikatu , ścisłych kontroli oraz obowiązku „opłaty palmowej” dla producentów stosujących olej na rzecz zatrzymania niszczenia lasów deszczowych.
Więcej o oleju palmowym na FB: Klub Ochrony Orangutanów Majki lub FB: planeta.org.pl
Podpisujcie i udostępniajcie petycję dla dobra przyrody i zdrowia.

Opublikowane (Aktualizacja )