Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem

11,051 podpisało. Niech będzie nas  20,000
11,051 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Marcin W.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Marcin W.
kieruje swoją petycję do:
Prezydent RP Andrzej Duda
Ustawa o bratniej pomocy tworzy dużą i niebezpieczną furtkę legislacyjną dla rządu. Prawo to umożliwia władzom Rzeczypospolitej Polskiej legalne wezwanie wsparcia obcych służb wojskowych, specjalnych i policyjnych. Kraj wielkości Polski w żadnym racjonalnym przypadku nie będzie potrzebować pomocy z zewnątrz.

Możemy poradzić sobie zarówno w przypadku klęsk żywiołowych, jak i w razie zagrożenia terrorystycznego. Takie prawo jest przydatne tylko dla krajów wielkości Słowenii – która z skorzystała z podobnej regulacji prawnej, wzywając pomoc w wyniku naporu imigrantów na swoje granice. Polskie jednostki policyjne zostały wysłane do Słowenii w celu wsparcia tamtejszych służb. Musimy jednak pamiętać, że taka ustawa może być wykorzystana w złej wierze.

W razie potencjalnej, rządowej zdrady stanu i odmowy współpracy ze strony polskich jednostek mundurowych, władze mają prawo wezwać posiłki zza granicy. Nie muszę chyba Państwu przypominać o „bratniej pomocy” ze strony Związku Sowieckiego w 1939 roku, czy też o „praskiej wiośnie” w roku 1968. Idealnym przykładem „bratniej pomocy” jest Konfederacja Targowicka, której uczestnicy zostali skazani na śmierć przez powieszenie i w miarę możliwości wyroki te zostały wykonane.

Znając wyniki głosowania nad tą ustawą w 2014 roku apelujemy do nowych władz RP o zniesienie tego niepotrzebnego i potencjalnie niebezpiecznego prawa.

Podpisano Marcin Woźniak oraz inni Obywatele Rzeczypospolitej Polskiej

Poniżej do wglądu znajduje się obecna treść ustawy: