Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Pomiar promieniowania stacji bazowych telefonii komórkowej we Wrocławiu.

126 podpisało. Niech będzie nas  200
126 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Łukasz M.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Łukasz M.
kieruje swoją petycję do:
Prezydent Wrocławia - Jacek Sutryk
31 grudnia 2015 roku Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport: „O stacjach bazowych telefonii komórkowej”.

Z dokumentu NIK jasno wynika, że oddziaływania stacji bazowych telefonii komórkowej na sąsiednie nieruchomości w badanych miastach przekraczały nawet o ponad 800 procent deklarowanej mocy (s. 24 raportu).

Ze względu na znaczenie problemu i jego wpływ na jakość życia mieszkańców NIK zwraca uwagę na potrzebę zmiany prawa mającego na celu ochronę zdrowia mieszkańców przed niekontrolowanym promieniowaniem elektromagnetycznym.

Tu wypowiedź prezesa NIK Krzysztofa Kwiatkowskiego:

Zaniepokojeni wnioskami płynącymi z kontroli NIK oraz z kolejnych Międzynarodowych Forów Ochrony Środowiska Przed Zanieczyszczeniem Polami Elektromagnetycznymi zorganizowanych w 2016, 2017, 2018 i 2019 roku przez UM Krakowa prosimy Prezydenta Wrocławia – Jacka Sutryka o zlecenie rzetelnego pomiaru promieniowania masztów telefonii komórkowej na podstawie metodologii stosowanej i rozwijanej od 2017 przez Dr Barbarę Gałdzińską-Calik, eksperta Urzędu Miasta Krakowa ds. PEM i opisanej szczegółowo w „Programie ochrony środowiska przed polami elektromagnetycznymi (PEM) dla miasta Krakowa na lata 2018-2022” autorstwa dr hab. inż. Janusza Mikuły prof. PK, dr hab. inż. Witolda Machowskiego, dr inż. Jacka Stępnia, dr hab. Jolanty Kaszuby-Zwoińskej.

Metoda pomiaru jest przedstawiona przez Dr Barbarę Gałdzińską-Calik tutaj:

Interesujące nas maszty znajdują się między ulicami Kazimierza Jagiellończyka (oznaczony kolorem różowym), Jana Ursyna Niemcewicza oraz Henryka Pobożnego. Jeden z nich, oznaczony kolorem zielonym, wg serwisu BTSEARCH znajduje się na terenie Szkoły Podstawowej nr 93 im. Tradycji Orła Białego, druga na dachu Domu Studenckiego Akademii Sztuk Pięknych przy ul. H. Pobożnego 9 (oznaczony punkt kolorem granatowym), dwa pozostałe znajdują na rogu ulic J.U. Niemcewicza i K. Jagiellończyka.

Prośbę naszą argumentujemy szczególną troską o zdrowie i bezpieczeństwo najmłodszych mieszkańców osiedla Nadodrze, którzy korzystają z okolicznych placów zabaw, świetlicy środowiskowej oraz SP 93.

Powołujemy się jednocześnie na ustalenia prof. Dominique Belpomme
: https://www.youtube.com/watch?v=bsNOFlYM_T4

Zwiastun akcji animacyjnej SMOK ELEKTROSMOG na Nadodrzu zrealizowany został w ramach prac tandemowych zorganizowanych ramach VI Zlotu Młodych Badaczy Kultury: