Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Petycja do Prezydenta Miasta Gliwic - Zygmunta Frankiewicza

358 podpisało. Niech będzie nas  5,000
358 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Anna K.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Anna K.
kieruje swoją petycję do:
Prezydent miasta Gliwice Zygmunt Frankiewicz
Zwracamy się do Pana Prezydenta z prośbą o przychylne rozpatrzenie wniosku o inicjatywę lokalną: utworzenie Centrum Edukacji Zwierzęcej przy schronisku dla zwierząt w Gliwicach.

Główne zadania Centrum Edukacji Zwierzęcej:
1. kształtowanie właściwych postaw, wrażliwości i szacunku do zwierząt
2. przygotowywanie i realizowanie programów edukacyjnych o zwierzętach
a) zajęcia, wykłady, warsztaty dla wszystkich grup wiekowych
b) szkolenia dla edukatorów, opracowywanie materiałów edukacyjnych dla szkół i przedszkoli
c) spotkania z autorytetami z dziedziny ochrony i opieki nad zwierzętami
d) zajęcia dla właścicieli z zakresu opieki i pielęgnacji
3. organizacja i szkolenie wolontariatu
4. szkolenia dla psów
5. utworzenie nowoczesnego przytuliska dla kotów i wsparcie kotów wolnożyjących, odławianie kotów bezdomnych, przeniesienie do nowej siedziby Przytuliska Pani Ani
6. wsparcie działalności schroniska
7. kursy pierwszej pomocy dla zwierząt
8. ograniczanie bezdomności zwierząt (adopcja, kontrola rozmnażania)
9. integracja mieszkańców Gliwic i okolic zainteresowanych tematyką zwierząt

Dzięki tym działaniom zmniejszy się bezdomność zwierząt w naszym mieście, ograniczymy incydenty znęcania się nad zwierzętami, ale co bardzo istotne zmniejszą się wydatki na schronisko i program zapobiegania bezdomności, które obecnie maja tendencje wzrostowe. Działalność Centrum skierowana będzie do całego powiatu gliwickiego. Centrum będzie placówką częściowo samofinansującą się, co przedstawione zostanie we wniosku o inicjatywę lokalną.
Centrum Edukacji Zwierzęcej będzie pierwszą tego typu placówką na Śląsku, co znacznie przyczyni się do poprawy wizerunku miasta jako przyjaznego zwierzętom, zainicjuje nowe wydarzenia, zaktywizuje mieszkańców i przyciągnie zainteresowanie osób spoza regionu. Działalność będzie wspierana patronatami medialnymi i działaniami marketingowymi, co zapewni nagłośnienie i szerzenie idei szacunku do zwierząt w całym kraju.