Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Petycja ws. uporządkowania parkowania w rejonie ul. św. Marcin

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Jan F.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Jan F.
kieruje swoją petycję do:
Sz. P. Mariusz Wiśniewski Pierwszy Zastępca Prezydenta Miasta Poznania
Szanowny Panie Prezydencie!

Z radością przyjęliśmy rewitalizację ulicy św. Marcin. Arteria, która przez ostatnie lata systematycznie podupadała, po kompleksowym remoncie znów ma szansę na rozkwit handlu i wypełnienie się pieszymi. Przyciągnięcie ludzi w to miejsce jest absolutnie kluczowe na samym początku, aby wykształcić w mieszkańcach przyzwyczajenie do korzystania z tej nowej, bez wątpienia dobrze rokującej, przestrzeni.
Nowootwarty św. Marcin ma nową nawierzchnię jak również inną organizację ruchu. Przede wszystkim, na odcinku od ul. Gwarnej do ulicy Ratajczaka, wprowadzono strefę zamieszkania, a więc przestrzeń, gdzie to piesi mają absolutne pierwszeństwo i mogą korzystać z całej szerokości jezdni. Wyznaczono na nowo miejsca parkingowe, przebudowano również skrzyżowanie z ulicą Ratajczaka aby przystosować je do nadchodzącej inwestycji w torowisko tramwajowe.

Niestety, otwarcie ulicy dla ruchu kołowego spowodowało pojawienie się dobrze znanych nam z innych miejsc miasta problemów. Brak fizycznych ograniczników przestrzeni spowodował wiele nieprawidłowych zachowań kierowców chcących zaparkować swoje pojazdy. Wśród nich można wymienić między innymi:

• parkowanie poza wyznaczonymi miejscami parkingowymi na ul. św. Marcin - przypominamy, że postój pojazdu w strefie zamieszkania możliwy jest wyłącznie na oznakowanych miejscach
  • parkowanie w odległości mniejszej niż 15m od znaku przystanku tramwajowego D17 oraz linii wyznaczającej ów przystanek P17 - ma to miejsce w pobliżu przystanku ‘Ratajczaka’
  • zastawianie przestrzeni w pobliżu skrzyżowania ulic św. Marcin i Ratajczaka - ograniczanie widoczności pojazdów, parkowanie mniej niż 10m od tarczy skrzyżowania
  • zastawianie kontrapasa rowerowego na ulicy Ratajczaka, zwłaszcza jego wylotu w skrzyżowanie z ul. św. Marcin, będącego już częścią nowej nawierzchni (bez malowania kolorem czerwonym)

Pragniemy jednocześnie przypomnieć, że w strefie płatnego parkowania zabronione jest jakiekolwiek parkowanie poza wyznaczonymi miejscami parkingowymi. Osobnym problemem są też kierowcy niedostosowujący prędkości jazdy do nowego oznakowania - a przecież w strefie zamieszkania obowiązuje ograniczenie prędkości do 20 km/h.Proceder nielegalnego parkowania na i w okolicy ‘nowego’ św. Marcina jest niestety powszechny i ciągły, o czym świadczą liczne przykłady gromadzone przez członków grupy na portalu Facebook ‘NieMaAnarchiiParkingowejWPoznaniu!’. Tego typu zachowania nie tylko są niezgodne z prawem o ruchu drogowym, ale pokazują również, że pomimo zapewnień władz miasta, na nowej ulicy nadal najważniejsze są auta, a nie piesi czy rowerzyści. Jednocześnie, nagminne nieprawidłowe parkowanie w dłuższej perspektywie może powodować degradację przestrzeni choćby przez pojawienie się trudno zmywalnych plam będących efektem wycieków płynów eksploatacyjnych z pojazdów.

W związku z powyższym, my, niżej podpisani mieszkańcy miasta, wnioskujemy do Pana Prezydenta o przeznaczenie jednego patrolu drogowego Straży Miejskiej, który codziennie będzie oddelegowany tylko i wyłącznie do patrolowania okolic i samej ulicy św. Marcin. Jednocześnie prosimy o jak najszybszą instalację elementów małej architektury (ławki, donice z roślinnością, stojaki rowerowe), które ograniczą możliwość parkowania w nielegalnych miejscach. Pragniemy też zauważyć, że parkowanie pojazdów na kontrapasie na ulicy Ratajczaka stanowi oczywiste zagrożenie w ruchu rowerowym w tym miejscu - zmusza rowerzystów albo do jazdy jezdnią pod prąd bądź też do przeprowadzenia roweru po chodniku. W takiej sytuacji, zgodnie z Prawem o Ruchu Drogowym, wnioskujemy o każdorazowe odholowanie pojazdu przez lawetę na koszt właściciela.

Cieszymy się, że miasto się zmienia i stawia na rewitalizację śródmieścia. Chcemy jednak, aby działanie to było kompleksowe i w pełni pozwalało cieszyć się nową przestrzenią. Postępujący zaś w okolicy proceder nielegalnego parkowania i ignorowania oznakowania drogowego nie tylko nie zachęca do spędzania czasu w nowej przestrzeni, ale i zagraża bezpieczeństwu innych użytkowników ruchu.

Mieszkańcy Miasta Poznania

Opublikowane (Aktualizacja )