Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Wydawnictwo Egmont Polska: Zachowanie oryginalnych słowiańskich nazw bogów

905 podpisało. Niech będzie nas  1,000
905 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Ziemowit J.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Ziemowit J.
kieruje swoją petycję do:
Wydawnictwo Egmont Polska,
Egmont Polska Sp. z o. o. [email protected]
Jako wierni fani serii komiksów o Kajku i Kokoszu autorstwa Janusza Christy oraz sympatycy rodzimej, słowiańskiej kultury zwracamy się do wydawnictwa Egmont oraz właściwych osób decyzyjnych z ogromną prośbą o przywrócenie i zachowanie w treści publikacji słowiańskich imion bóstw oraz o nie zamienianie ich w angielskim tłumaczeniu na m.in. imiona bóstw greckich. Prosimy o zachowanie słowiańskiego wydźwięku we wszelkich tłumaczeniach treści komiksu gdyż przede wszystkim to właśnie decyduje o jego niepowtarzalnym, kultowym charakterze. Nasza rodzima, słowiańska kultura jest piękna i bogata. Warto nieść ją z dumą i upowszechniać na wszelkie sposoby. W żadnym razie nie zasługuje natomiast by ją pomijać i wstydliwie skazywać na zapomnienie. Skoro Asterix i Obelix mogli kląć się na Teutatesa i Belenusa, to nasz Kajko i Kokosz mogą chyba nadal odwoływać się do Trygława i Swaroga. Liczymy na pozytywne rozpatrzenie i przychylne odniesienie się do naszej prośby, tym bardziej skoro jest jeszcze szansa na dokonanie takich zmian.

Zapraszamy również do dołączenia na wydarzeniu Facebook'owym: https://www.facebook.com/events/207828926645598/