Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem

195 podpisało. Niech będzie nas  200
195 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Ewa P.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Ewa P.
kieruje swoją petycję do:
Zarząd Główny i Komisja Etyki Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego.
Mówimy stanowcze NIE podawaniu nieprawdziwych
informacji dotyczących osób doświadczających kryzysów psychicznych – domagamy
się stanowczej reakcji Komisji Etyki Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego w sprawie Prof. Jerzego Pobochy.

Po tragicznej i bolesnej śmierci Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza, w mediach rozpoczął się haniebny wyścig ekspertów opisujących w przerażający sposób osoby z diagnozą schizofrenii.
Najbardziej kontrowersyjne wypowiedzi można było usłyszeć ze strony Prof. Jerzego Pobochy, który jest lekarzem, co wywołało w nas jeszcze większy sprzeciw i rozczarowanie jego postawą. Jesteśmy rozgoryczeni przedstawianymi przez niego informacjami a także sposobem prowadzenia narracji nt. osób z diagnozą. Wyraźmy stanowczy sprzeciw takim zachowaniom.

Do Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego

Szanowni Państwo,
My użytkownicy psychiatrii, rodziny osób doświadczających kryzysów psychicznych, profesjonaliści oraz wszyscy, którym leży na sercu dobro psychiatrii w Polsce, domagamy się reakcji Komisji Etyki
Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego w sprawie działalności medialnej Prof.Jerzego Pobochy po tragicznych wydarzeniach w Gdańsku oraz wyciągnięcia konsekwencji za krzywdzące i nieprawdziwe wypowiedzi temacie osób z diagnozą schizofrenii. Jego wypowiedzi były niezgodne z
prawdą lub dotyczyły promila osób chorujących. Generalizacja przedstawionych przez Prof. Pobochę przypadków na całą populację osób z diagnozą jest nieetyczna i krzywdząca. Może powodować negatywny stosunek do osób korzystających z opieki psychiatrycznej w kraju, zwiększenie stygmatyzacji oraz obniżenie jakości ich życia. Nie ma w nas na to zgody.

Z poważaniem
Ewa Piskorska - Działaczka społeczna na rzecz osób doświadczających kryzysów psychicznych, Edukatorka Fundacji eFkropka, ekspertka przez doświadczenie (osoba z doświadczeniem kryzysu psychicznego, która publicznie dzieli się swoją historią chorowania i zdrowienia, przełamując stereotypy w temacie problemów psychicznych).

Justyna Górnik - Studentka psychologii, Wolontariuszka Fundacji eFkropka.

Marek Husak - Student Psychologii, Działacz Społeczny na rzecz osób doświadczających kryzysów psychicznych, Wolontariusz Fundacji eFkropka.

Anna Olearczuk - Asystent Zdrowienia (osoba z doświadczeniem własnego kryzysu psychicznego, przeszkolona do udzielania wsparcia), Edukatorka Fundacji eFkropka.

Petycja jest inicjatywą prywatną.

Poniżej przykłady działalności medialnej Prof. Jerzego Pobochy
Natemat.pl:https://natemat.pl/260695,na-co-choruje-stefan-w-psychiatra-o-zabojcy-adamowicza
Onet.pl:https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/zrozumiec-zbrodnie-analiza-ewy-ornackiej/xg7j96y?fbclid=IwAR3xxSbAjUcYJtkNUxxSK5pI1XNS7p0GDPhlR0WFJNmijlBqqx5MUyNevwE
Telewizja wPolsce.pl:http://wpolsce.pl/magazyn/6635-dr-jerzy-pobocha-to-jest-malo-typowe-dla-osob-ze-schizofreniahttp://radioszczecin.pl/1,383124,zabojca-prezydenta-gdanska-schizofrenikiem