Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Stop pandemii! Zwróćmy się o pomoc medyczną do naszych partnerów!

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Adam W.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Adam W.
kieruje swoją petycję do:
Marszałek Województwa Śląskiego i Prezydent Miasta Katowice
Katowice, dnia 26 marca 2020

Szanowny Pan
Jakub Chełstowski
Marszałek Województwa Śląskiego
ul. Ligonia 46
40-037 Katowice

Szanowny Pan
Marcin Krupa
Prezydent Miasta Katowice
ul. Młyńska 4
40-098 Katowice

Petycja
ws. podjęcia pilnych działań zmierzających do uzyskania od  miasta Shenyang i prowincji Liaoning – partnerów miasta Katowice i Województwa Śląskiego – pomocy medycznej wz. z epidemią koronawirusa

Szanowny Panie Marszałku,
Szanowny Panie Prezydencie,

my, niżej podpisani, działając w interesie publicznym, na podst. art. 63 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 roku (Dz.U. z 1997 r. nr 78, poz. 483) i ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz.U. z 2014 r. poz. 1195) w związku z zagrożeniem życia i zdrowia mieszkańców miasta i województwa spowodowanym zaostrzającą się sytuacją epidemiologiczną, składamy niniejszym petycję w sprawie podjęcia działań zmierzających do uzyskania pomocy medycznej miasta Shenyang (Chiny) i prowincji Liaoning (Chiny).

W naszej ocenie, na podstawie dostępnej już dzisiaj wiedzy epidemiologicznej i doświadczeń innych krajów świata, a szczególnie Chin, w obecnej sytuacji szczególnie potrzebne są respiratory, testy potwierdzające obecność wirusa SARS-CoV-2 (zarówno genetyczne, jak i szybkie, serologiczne), maseczki (chirurgiczne i ochronne). Cenna byłaby także możliwość skorzystania z wiedzy i doświadczeń chińskich lekarzy epidemiologów.

Współpraca naszego miasta i województwa z chińskimi partnerami trwa już od wielu lat. Z dochodzących do nas doniesień wynika, że Shenyang i Liaoning mają doświadczenia w walce z epidemią. Wiemy też, że ich transporty z pomocą medyczną dotarły już do Japonii i Korei Południowej. Mamy zatem nadzieję, że Shenyang i Liaoning tego rodzaju pomocy mogłyby nam, mieszkańcom Katowic i Województwa Śląskiego, również udzielić.

Ze względu na rosnące zagrożenie epidemiologiczne, prosimy o potraktowanie niniejszej sprawy jako pilnej.

Mieszkańcy Katowic
Mieszkańcy Województwa Śląskiego