Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Nowy Park Kleciński- zmiana planu zagospodarowania przestrzennego z gastronomii na zieleń

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Joanna Z.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Joanna Z.
kieruje swoją petycję do:
Prezydent Miasta Wrocławia Jacek Sutryk
OBIECANO PARK, CHCĄ ZBUDOWAĆ TRZY KONDYGNACYJNĄ RESTAURACJĘ!
ZARZĄD ZIELENI MIEJSKIEJ NAWET NIE ZOSTAŁ POINFORMOWANY!

W lipcu 2001 ustanowiono plan zagospodarowania przestrzennego dotyczący terenów dawnej cukrowni przy ul. Międzygórskiej we Wrocławiu. Postanowiono, że tereny leżące po przeciwległej stronie Parku Klecińskiego, wzdłuż rzeki Ślęzy zostaną przeznaczone na zieleń (oznaczone ZR), a część z nich na gastronomię (UG). W 2018 w ramach inicjatywy obywatelskiej WBO, zgłoszono zwycięski projekt nr 406 "Powiększmy Park Kleciński", którego fundusze przeznaczono na zagospodarowanie terenów. Koncepcja zagospodarowania terenu obejmowała również tereny UG, a mieszkańców zapewniono, że zarządca terenu nie przeznaczy ich pod usługi:
" Zarządca terenu przeznaczonego w mpzp pod usługi (tj. Zarząd Zieleni Miejskiej) nie przewiduje na tym terenie realizacji usług"
(cyt. z raportu po konsultacjach dostępnego na www.wroclaw.pl/klecina ) -zapewniono mieszkańców jeszcze podczas konsultacji społecznych w październiku 2019.
Niestety Władze Wrocławia dane raz słowo mają za nic- na Giełdzie Nieruchomości można znaleźć ofertę sprzedaży działki pod gastronomię (status: w przygotowaniu).

Za plecami mieszkańców i ZZM, miasto zgłosiło się do architektów odpowiedzialnych za koncepcję Parku Klecińskiego z prośbą o wykluczenie części UG z koncepcji Parku. Czy na tym polega jawność działań związana z WBO?

Wygląda na to, że wszyscy głosujący w WBO i zainteresowani tematem mieszkańcy zostali OSZUKANI , a miasto zamiast inwestować w zieleń, szuka sposobu na zarobienie kilku milionów złotych. Co spowoduje budowa pawilonu gastronomicznego w tym miejscu?
  •  obiekty gastronomiczne generują dużo ciepła (wentylacja, piece, płyty grzewcze), co przyczynia się do podniesienia temperatury (temperatura na omawianym terenie jest wyczuwalnie niższa, niż na obszarze mocno zabudowanym (np. ok. ul. Krzyckiej, gdzie znajduje się kilka punktów gastronomicznych)
  •  obiekt gastronomiczny w pobliżu parku oznacza dodatkowy hałas (zgodnie z definicją możliwa tam będzie działalność restauracji,kawiarni, herbaciarni, ale też PUBÓW, WINIARNI, DRINK BARÓW, BARÓW SZYBKIEJ USŁUGI, cukierni, lodziarni, coctail barów, placówek gastronomiczno - kulturalno - rekreacyjnych, np. klubów artystycznych, bilardowych itp.)  - co umożliwi organizację głośnych /nocnych koncertów , czy podobnych eventów. Spłoszy to dzikie zwierzęta , które zamieszkują okoliczne tereny (bliskość wody powoduje, że hałas słychać w odległości 1km!)
  • Obiekt gastronomiczny przyczyni się do pogorszenia jakości powietrza- narażając mieszkańców na uciążliwe, często uciążliwe zapachy
  • Mieszkańcy głosujący na projekt 406 wyraźnie zaznaczyli podczas konsultacji, że zależy im na miejscu, gdzie będzie cisza i spokój
  •  Obecnie tereny te są zaznaczone na policyjnej mapie, jako tereny, w których spotykają się liczne grupy spożywające alkohol/ narkotyki . Otwarcie obiektu gastronomicznego tylko zwiększy skalę zjawiska- spacerowicze (rodziny z dziećmi, sportowcy, osoby starsze) będą narażone na agresję ze strony osób nietrzeźwych/ pod wpływem środków odurzających. Miasto zamiast podjąć środki prewencyjne, tylko pogorszy sytuację.
  • Otwarcie obiektu gastronomicznego wpłynie na dalszą degradację parku , co widać niestety na przykładzie sąsiadujących inwestycji deweloperskich (wycinka drzew, degradacja roślinności, wysypisko śmieci itd)
  • Wedle MPZG budynki na terenie UG mogą mieć 2 kondygnacje + poddasze, istnieje ryzyko, że inwestor będzie chciał tam wybudować kolejne mieszkania.
  • Kolejne betonowe miejsca parkingowe (tak bardzo niechciane przez mieszkańców), które powstałyby zamiast obiecanej zieleni
Nowy park Kleciński to dziko rosnący, piękny las łęgowy. Mówi o tym również Raport z Konsultacji Społecznych Powiększmy Park Kleciński:
Obowiązujący plan miejscowy powstawał w innych niż
obecnie uwarunkowaniach gospodarczych i prawnych i odnosił się do innego stanu przestrzeni niż aktualnie występujący na tym terenie. (...) Z jednej strony plan na wielu terenach dopuszcza zabudowę, również na obszarze opracowania (np. teren UG) czy różnorodne niekubaturowe formy zagospodarowania terenu, z drugiej strony wprowadza obowiązek zachowania istniejącego drzewostanu w sytuacji, gdy prawie cały dostępny teren jest porośnięty drzewami (...)

Również obie koncepcje architektoniczne (z inicjatywy ZZM) przedstawione mieszkańcom omawiają część UG.
Sprzedaż działki to jawne pogwałcenie WBO- wręcz oszustwo względem mieszkańców i liderów projektu, którzy dołożyli wszelkich starań, aby zapewnić ochronę temu miejscu.
Przez blisko 20 lat nikt nie interesował się tą okolicą, dopiero, gdy mieszkańcy zadbali o zagospodarowanie terenu ze środków WBO, władze miasta chcą sprzedać sąsiadujące działki pod gastronomię.
Grozi nam susza 100 lecia,   nie pozwólmy, aby teren 2500 m2 przeznaczono pod usługi gastronomiczne!  Zbudujmy tam Park, zgodnie z tym, co było deklarowane mieszkańcom.  Posadźmy nowe drzewa i rośliny zamiast kolejnych betonowych ścian.

Linki
1. Raport Powiększmy Park Kleciński https://www.wroclaw.pl/rozmawia/files/dokumenty/27102/Powiekszamy-Park-Klecinski-RAPORT.pdf
2. Koncepcje zagospodarowania Parku wliczając część UG
3. Giełda nieruchomości http://gisserver.um.wroc.pl/gn/Details.aspx?vehicleid=2067&fbclid=IwAR2KOm588MuxvFbO-g7GpC2RggHfGanm9MSYHKH_7ZiZkzUTgYI6acxp2rM
4. Uchwała MPZP z 2001 r.

Opublikowane (Aktualizacja )