Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Wzywamy do interwencji i ochrony osób bezdomnych w związku z projektem zmian w Ustawie o pomocy społecznej

139 podpisało. Niech będzie nas  1,000
139 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Aneta S.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Aneta S.
kieruje swoją petycję do:
wnioski.sejm@gmail.com; adam.abramowicz@sejm.pl; Adam.Hofman@sejm.pl; Adam.Kepinski@sejm.pl; Adam.Lipinski@sejm.pl; Adam.Rogacki@sejm.pl; Adam.Rybakowicz@sejm.pl; Adam.Szejnfeld@sejm.pl; agnieszka-hanajczyk@o2.pl; agnieszka.hanajczyk@sejm.pl; Agnieszka.Ko,
Agnieszka.Kozlowska-Rajewicz@sejm.pl; agnieszka.pomaska@sejm.pl; Aleksandra.Trybus@sejm.pl; alicja.dabrowska@sejm.pl; Andrzej.Betkowski@sejm.pl; andrzej.biernat@sejm.pl; Andrzej.Bula@sejm.pl; Andrzej.Dabrowski@sejm.pl; Andrzej.Galazewski@sejm.pl; andrzej,
Andrzej.Orzechowski@sejm.pl; andrzej.piatak@sejm.pl; andrzej.prus@jerzy-borowczak.pl; Andrzej.Rozenek@sejm.pl; Andrzej.Szlachta@sejm.pl; andrzej.sztorc@sejm.pl; Anna.Bankowska@sejm.pl; Anna.Sobecka@sejm.pl; Anna.Nems@sejm.pl; Anna.Zalewska@sejm.pl;,
antoni.macierewicz@sejm.pl; Antoni.Mezydlo@sejm.pl; arkadiusz.czartoryski@sejm.pl; arkadiusz.litwinski@sejm.pl; Arkadiusz.Mularczyk@sejm.pl; Arkady.Fiedler@sejm.pl; armand.ryfinski@sejm.pl; arogacki@o2.pl; artur.dunin@sejm.pl; Artur.Bramora@sejm.pl; artur,
artur.gorski@sejm.pl; artur.ostrowski@sejm.pl; barbara.czaplicka@sejm.pl; bartlomiej.bodio@sejm.pl; bartlomiej@bodio.pl; bartosz.arlukowicz@sejm.pl; wnioski.sejm@gmail.com, Bartosz.Kownacki@sejm.pl; Beata.Bublewicz@sejm.pl;,
Beata.Kempa@sejm.pl; Beata.Malecka-Libera@sejm.pl; beata.mazurek@sejm.pl; kontakt@jerzyborkowski.pl; stanislaw.lamczyk@sejm.pl; wanda.nowicka@sejm.pl; alicja.olechowska@sejm.pl; Biuro-elblag@wp.pl; biuro-po-konin@tlen.pl; biuro.abramowicz@gmail.com;,
biuro.bielawa@gmail.com; biuro.ew@wp.pl; biuro.ewy.kopacz@wp.pl; biuro.mblaszczak@gmail.com; biuro.posel.stefaniuk@wp.pl; biuro.poselsaluga@op.pl; biuro.poselskie@op.pl; biuro.pszczyna@interia.pl;,
biuro.suchowiejko@gmail.pl;wnioski.sejm@gmail.com, biuro.swidnica@mrzyglocka.pl; biuro.swiebodzice@gmail.com; biuro.tusk@op.pl; biuro.walbrzych@mrzyglocka.pl; biuro@andrzejdera.pl; biuro@arlukowicz.pl; biuro@arturdebski.pl; biuro@czeslawhoc.pl;,
biuro@czeslawmroczek.pl; biuro@damianraczkowski.pl; biuro@galazewski.pl; biuro@galazewski.pl; biuro@garbowski.eu; biuro@glogowski.pl; biuro@grupinski.pl; biuro@jacekbrzezinka.pl; biuro@jakubrutnicki.pl; biuro@jancedzynski.pl; biuro@jarmuziewicz.pl; biuro@,
biuro@joannamucha.pl; biuro@jszulc.pl; biuro@kazimierzgolojuch.pl; biuro@kozlakiewicz.pl; biuro@kozlowska-rajewicz.pl; biuro@krystynapawlowicz.pl; biuro@kudrycka.pl; biuro@lybacka.pl; biuro@maciejorzechowski.pl;,
biuro@marekkuchcinski.pl; biuro@marekrzasa.pl; biuro@marianowak.pl; biuro@mironsycz.pl; biuro@miroslawpluta.eu; biuro@pis.pulawy.pl; biuro@radeksikorski.pl; biuro@ryszardterlecki.pl; biuro@sellin.pl; biuro@siedlaczek.pl;,
biuro@szejnfeld.pl; biuro@szumilas.pl; biuro@tadeusztomaszewski.pl; biuro@tchorzewski.pl; biuro@telusrobert.pl; biuro@ujazdowski.pl;,
biuro@waldydzikowski.pl; biuro@wkarpinski.pl; biuromarkaasta@wp.pl; biuroparlamentarne.po.leszno@wp.pl; biuropiotrtomanski@interia.eu; biuroposel@wp.pl;,
adam.kwiatkowski@sejm.pl; biuroposelskie-pieta@o2.pl; biuroposelskie.braniewo@wp.pl; biuroposelskie.grojec@wp.pl; biuroposelskie.jszczypinskiej@op.pl; biuroposelskie@jacekzalek.pl; biuroposelskie@klosin.pl; biuroposelskie@okragly.pl;,
biuroposelskiekluczbork@op.pl; biuroposelskiepis@op.pl; biuroposelskierb@wp.pl;biurorusiecki@tlen.pl; Bogdan.Zdrojewski@sejm.pl; Boguslaw.Wontor@sejm.pl; Boleslaw.Piecha@sejm.pl; Borys.Budka@sejm.pl; Bozena.Slawiak@sejm.pl; Bozena.Szydlowska@sejm.pl; Boze,
bpjar@op.pl; bpms@wp.pl; bpos.tk@wp.pl; cezary.grabarczyk@sejm.pl; cezary.olejniczak@sejm.pl; cezary.tomczyk@sejm.pl; czeslaw.czechyra@sejm.pl; czeslaw.mroczek@sejm.pl; Czeslaw.Gluza@sejm.pl; Damian.Raczkowski@sejm.pl;,
Danuta.Pietraszewska@sejm.pl; Dariusz.Dziadzio@sejm.pl; dariusz.jonski@sejm.pl; Dariusz.Piontkowski@sejm.pl; dariusz.rosati@sejm.pl; dariusz.seliga@sejm.pl; Dawid.Jackiewicz@sejm.pl; Domicela.Kopaczewska@sejm.pl; donald.tusk@sejm.pl;,
dorota.rutkowska@sejm.pl; dorota@arciszewska.pl; dosejmu@wp.pl; durka.biuro@tlen.pl; eljado@wp.pl; elzbieta.kruk@sejm.pl; Elzbieta.Pierzchala@sejm.pl; elzbieta.radziszewska@sejm.pl; Elzbieta.Rafalska@sejm.pl; Elzbieta.Witek@sejm.pl;,
Eugeniusz.Czykwin@sejm.pl; Eugeniusz.Grzeszczak@sejm.pl; Eugeniusz.Klopotek@sejm.pl; Ewa.Drozd@sejm.pl; Ewa.Kolodziej@sejm.pl; Ewa.Malik@sejm.pl; Ewa.Wolak@sejm.pl; ewa.zmuda-trzebiatowska@sejm.pl;,
fotygabiuro@gmail.com; franciszek.stefaniuk@sejm.pl; gab33@op.pl; gabriela.maslowska@sejm.pl; genowefa.tokarska@sejm.pl; gmatusiak@op.pl; Grzegorz.Matusiak@sejm.pl; grzegorz.napieralski@sejm.pl; grzegorz.raniewicz@sejm.pl; Grzegorz.Schetyna@sejm.pl; grzeg,
grzegorz.wozniak@sejm.pl; Halina.Rozpondek@sejm.pl; henryk.kowalczyk@sejm.pl; henryk.smolarz@sejm.pl; Iwona.Arent@sejm.pl; iwona.guzowska@sejm.pl; Iwona.Kozlowska@sejm.pl; Izabela.Leszczyna@sejm.pl; Izabela.Kloc@sejm.pl; Izabela.Mrzyglocka@sejm.pl; izaklo,
Jacek.Bogucki@sejm.pl; jacek.bogucki@wp.pl; Jacek.Brzezinka@sejm.pl; jacek.czerniak@sejm.pl; Jacek.Falfus@sejm.pl; jacek.kozaczynski@sejm.pl; Jacek.Najder@sejm.pl; jacek.sasin@sejm.pl; Jacek.Swiat@sejm.pl; Jacek.Tomczak@sejm.pl; Jacek.Zalek@sejm.pl; Jadwi,
jadwiga.zakrzewska@sejm.pl; jaki.patryk@gmail.com; Jakub.Rutnicki@sejm.pl; Jakub.Szulc@sejm.pl; Jan.Bury@sejm.pl; Jan.Dziedziczak@sejm.pl; Jan.Kazmierczak@sejm.pl; jan.lopata@sejm.pl; jan.szyszko@sejm.pl;,
Jan.Warzecha@sejm.pl; Janina.Okragly@sejm.pl; Janusz.Cichon@sejm.pl; Janusz.Dzieciol@sejm.pl; janusz.palikot@sejm.pl; janusz.piechocinski@sejm.pl; Janusz.Sniadek@sejm.pl; janusz@piechocinski.pl; Jaroslaw.Charlampowicz@sejm.pl; Jaroslaw.Gorczynski@sejm.pl;,
jaroslaw.zaczek@sejm.pl; Jaroslaw.Zielinski@sejm.pl; Jerzy.Polaczek@sejm.pl; Jerzy.Borkowski@sejm.pl; Jerzy.Kozdron@sejm.pl; Jerzy.Materna@sejm.pl; jerzy.rebek@sejm.pl; Jerzy.Szmit@sejm.pl; Jerzy.Wenderlich@sejm.pl; Jerzy.Zietek@sejm.pl; Jerzy.Zyzynski@se,
joachim.brudzinski@sejm.pl; joanna.fabisiak@sejm.pl; Joanna.Kluzik-Rostkowska@sejm.pl; joanna.mucha@sejm.pl; joanna.umbras@jerzy-borowczak.pl; biuro@johngodson.pl; john.godson@sejm.pl; Jozef.Racki@sejm.pl; Jozef.Zych@sejm.pl; Jozefa.Hrynkiewicz@sejm.pl; j,
katarzyna.hall@gmail.com; Katarzyna.Hall@sejm.pl; Katarzyna.Matusik-Lipiec@sejm.pl; Kazimierz.Golojuch@sejm.pl; Kazimierz.Moskal@sejm.pl; Kazimierz.Ujazdowski@sejm.pl; Kazimierz.Ziobro@sejm.pl; kazimierz@plocke.pl; Konstanty.Miodowicz@sejm.pl; konstanty.o,
kontakt@krystynapawlowicz.pl; kontakt@marekpoznanski.com; kontakt@tomaszszymanski.pl; Kosma.Zlotowski@sejm.pl; kp-pis@kluby.sejm.pl; kp-po@kluby.sejm.pl; kp-psl@kluby.sejm.pl; kp-rp@kluby.sejm.pl; kp-sld@kluby.sejm.pl; kp-sp@kluby.sejm.pl;,
Krystyna.Skowronska@sejm.pl; Krystyna.Lybacka@sejm.pl; krystyna.ozga@sejm.pl; krystyna.pawlowicz@sejm.pl; Krystyna.Sibinska@sejm.pl; Krystyna.Szumilas@sejm.pl; krystynaozga@onet.pl; biuro@gadowski.pl; krzysztof.borkowski@sejm.pl; Krzysztof.Brejza@sejm.pl;,
Krzysztof.Klosowski@sejm.pl; Krzysztof.Lipiec@sejm.pl; krzysztof.michalkiewicz@sejm.pl; Krzysztof.Popiolek@sejm.pl; krzysztof.tchorzewski@sejm.pl; krzysztof@jurgiel.pl; Lech.Kolakowski@sejm.pl; lech.sprawka@sejm.pl; Leonard.Krasulski@sejm.pl;,
Leszek.Aleksandrzak@sejm.pl; Leszek.Blanik@sejm.pl; leszek.jastrzebski@platforma.org; leszek.jastrzebski@sejm.pl; Leszek.Korzeniowski@sejm.pl; Leszek.Miller@sejm.pl; leszno@dziedziczak.pl; Lidia.Staron@sejm.pl; ligia.krajewska@sejm.pl; listy@krzysztof- li,
Lukasz.Krupa@sejm.pl; Lukasz.Zbonikowski@sejm.pl; krupa.biuroposelskie@gmail.com; m.kaminski@sejm.pl; Maciej.Banaszak@sejm.pl; Maciej.Mroczek@sejm.pl; Maciej.Orzechowski@sejm.pl; Maciej.Wydrzynski@sejm.pl; Maciej.Zielinski@sejm.pl; magdalena.gasior-marek@,
magdalena.kochan@sejm.pl; makowski.biuro@gmail.com; Maks.Kraczkowski@sejm.pl; malgorzata.kidawa-blonska@sejm.pl; malgorzata.marcinkiewicz@sejm.pl; Malgorzata.Pepek@sejm.pl; malgorzata.sadurska@sejm.pl; biuro@januszcichon.pl; Malgorzata.Sekula-Szmajdzinska,
marcin.swiecicki@sejm.pl; marcin.kierwinski@sejm.pl; marcin.witko@sejm.pl; biuro@krzakala.pl; Marek.Ast@sejm.pl; Marek.Balt@sejm.pl; marek.biernacki@sejm.pl; marek.domaracki@sejm.pl; Marek.Gos@sejm.pl; Marek.Krzakala@sejm.pl; Marek.Kuchcinski@sejm.pl; Mar,
marek.opiola@sejm.pl; Marek.Plura@sejm.pl; Marek.Rzasa@sejm.pl; marek.sawicki@sejm.pl; Marek.Stolarski@sejm.pl; marek.suski@sejm.pl; Marek.Wojcik@sejm.pl; Marek.Wojtkowski@sejm.pl; marek@jerzyzietek.pl;,
Maria.Janyska@sejm.pl; Maria.Nowak@sejm.pl; Maria.Zuba@sejm.pl; mariusz.blaszczak@sejm.pl; mariusz.grad@sejm.pl; Mariusz.Kaminski@sejm.pl; mariusz.witczak@platforma.org; Mariusz.Witczak@sejm.pl;,
mariusz@mariuszkaminski.com; marzena.machalek@gmail.com; Marzena.Machalek@sejm.pl; marzena.wrobel@sejm.pl; marzena@okla-drewnowicz.pl; Michal.Jaros@sejm.pl; michal.kabacinski@sejm.pl;,
michal.pacholski@sejm.pl; michal.szczerba@sejm.pl; Mieczyslaw.Golba@sejm.pl; Mieczyslaw.Kasprzak@sejm.pl; mieczyslaw.luczak@sejm.pl; Miron.Sycz@sejm.pl; miroslaw.maliszewski@sejm.pl; Miroslaw.Pluta@sejm.pl; Miroslawa.Nykiel@sejm.pl; miroslawpawlak@tlen.p,
Patryk.Jaki@sejm.pl; Pawel.Arndt@sejm.pl; Pawel.Olszewski@sejm.pl; Pawel.Papke@sejm.pl; pawel.sajak@sejm.pl; pawel.suski@sejm.pl; biurozyrardow@gmail.com; piechota@piechota.info.pl; biuro@bauc.eu; Piotr.Babinetz@sejm.pl; Piotr.Chmielowski@sejm.pl; Piotr.C,
Piotr.Cieslinski@sejm.pl; piotr.polak@sejm.pl; Piotr.Pyzik@sejm.pl; piotr.szeliga@sejm.pl; Piotr.VanderCoghen@sejm.pl; Piotr.Walkowski@sejm.pl; pis@annazalewska.hb.pl; poczta@borysbudka.pl; posel_ostrowski@wp.pl; posel@huskowski.eu; poselwalcz@o2.pl;,
Mariusz.Jedrysek@sejm.pl; przemyslaw.wipler@sejm.pl; przemek@wipler.pl; Radoslaw.Sikorski@sejm.pl; radoslaw.witkowski@sejm.pl; Rafal.Grupinski@sejm.pl; Renata.Butryn@sejm.pl; renata.zaremba@sejm.pl; Robert.Biedron@sejm.pl; robert.kolakowski@sejm.pl; Rober,
robert.telus@sejm.pl; Robert.Tyszkiewicz@sejm.pl; pisblonie@interia.pl; Roman.Kaczor@sejm.pl; roman.kosecki@sejm.pl; Romuald.Ajchler@sejm.pl; rosatidariusz@gmail.com; rozpondek.biuro@wp.pl; ryszard.kalisz@sejm.pl;,
Ryszard.Galla@sejm.pl; Ryszard.Terlecki@sejm.pl; Ryszard.Zawadzki@sejm.pl; Ryszard.Zbrzyzny@sejm.pl; siedlce@pis.org.pl; skopycinski@wp.pl; Slawomir.Klosowski@sejm.pl; Slawomir.Kopycinski@sejm.pl; Slawomir.Kowalski@sejm.pl; slawomir.zawislak@sejm.pl; stan,
Stanislaw.Kalemba@sejm.pl; Stanislaw.Ozog@sejm.pl; Stanislaw.Pieta@sejm.pl; Stanislaw.Piotrowicz@sejm.pl; Stanislaw.Szwed@sejm.pl; Stanislaw.Zelichowski@sejm.pl; stanislaw.zmijan@sejm.pl; stanislawa.przadka@sejm.pl; stanislawszwed.biuro@onet.pl; starachow,
Szymon.Gizynski@sejm.pl; Tadeusz.Dziuba@sejm.pl; Tadeusz.Iwinski@sejm.pl; Tadeusz.Jarmuziewicz@sejm.pl; tadeusz.wozniak@sejm.pl; Teresa.Piotrowska@sejm.pl; Tomasz.Gorski@sejm.pl; Tomasz.Garbowski@sejm.pl;,
Tomasz.Glogowski@sejm.pl; Tomasz.Kaczmarek@sejm.pl; Tomasz.Kaminski@sejm.pl; Tomasz.Latos@sejm.pl; Tomasz.Lenz@sejm.pl; Tomasz.Makowski@sejm.pl; Tomasz.Nowak@sejm.pl; Tomasz.Smolarz@sejm.pl; Tomasz.Tomczykiewicz@sejm.pl;,
Urszula.Augustyn@sejm.pl; Waldemar.Andzel@sejm.pl; waldemar.pawlak@sejm.pl; Waldemar.Slugocki@sejm.pl; Waldy.Dzikowski@sejm.pl; wieslaw.suchowiejko@sejm.pl; Wincenty.Elsner@sejm.pl; Witold.Czarnecki@sejm.pl; Witold.Klepacz@sejm.pl; Witold.Pahl@sejm.pl; wl,
Wojciech.Penkalski@sejm.pl; Wojciech.Szarama@sejm.pl; Wojciech.Ziemniak@sejm.pl; Wojciech.Zubowski@sejm.pl; wontor@list.pl; Zbigniew.Babalski@sejm.pl; Zbigniew.Chmielowiec@sejm.pl; Zbigniew.Dolata@sejm.pl;,
Zbigniew.Girzynski@sejm.pl; zbigniew.kuzmiuk@sejm.pl; zbigniew.matuszczak@sejm.pl; Zbigniew.Pacelt@sejm.pl; Zbigniew.Rynasiewicz@sejm.pl; Zbigniew.Wlodkowski@sejm.pl;,
zbigniewdolata@poczta.onet.pl; zbonikowski_biuroprasowe@o2.pl; Zbyszek.Zaborowski@sejm.pl; zenon.durka@sejm.pl; Zofia.Czernow@sejm.pl; zofia.lawrynowicz@sejm.pl; zofia.popiolek@sejm.pl; zofialawrynowicz@op.pl; zok@bbk.pl;
W petycji zwracamy się z prośbą o interwencję podczas II czytania projektu Ustawy o zmianie ustawy o pomocy społecznej (druk nr 3550), złożonego przez Komisję Polityki Społecznej i Rodziny Sejmu RP. Treść petycji została zaczerpnięta z pisma Federacji na Rzecz Osób Rozwiązywania Problemu Bezdomności skierowanego do Komisji Polityki Społecznej.

Projekt Ustawy, zgodnie z załączonym przez Komisję uzasadnieniem, oparty jest w części dot. pomocy dla ok. 40 tys. osób bezdomnych w Polsce o Model Gminny Standard Wychodzenia z Bezdomności wypracowany przez koalicję organizacji pozarządowych we współpracy z Ministerstwem Pracy i Polityki Społecznej w ramach projektu systemowego PO KL. Niestety to, co przedstawiła Komisja jest w wielu punktach krańcowo odległe od zaproponowanych przez nas i zaaprobowanych przez Ministerstwo zapisów modelu. Są to propozycje niezwykle niebezpieczne dla systemu pomocy osobom bezdomnym w Polsce.

Szczegółowe uzasadnienie znajduje się w kierowanej do Posłów petycji.Tą drogą chcemy zwrócić uwagę na zagrożenie dla osób bezdomnych i uzyskać interwencję.

Prosimy podpisać i wirtualnie wysłać do Posłów. Każdy głos ma znaczenie!!