Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Wesele a pandemia - potrzebujemy konkretnego planu czasowego!

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Kinga K.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Kinga K.
kieruje swoją petycję do:
Premier RP Rząd RP Ministerstwo zdrowia
Szanowni Państwo

Możliwość  swobodnego decydowania o swoich życiowych planach i o czasie ich realizacji to podstawowy przywilej, o którym od jakiegoś czasu niestety zmuszeni jesteśmy zapomnieć. Obowiązujące aktualnie restrykcje uniemożliwiają m.in. organizację ślubu i wesela wielu parom, a wielu usługodawcom odbierają możliwość funkcjonowania na rynku, może na chwilę, ale niektórym zapewne już na zawsze . Ze względu na epidemię staramy się te ograniczenia zrozumieć i zaakceptować, co nie zmienia jednak faktu, że nad branżą weselną zbierają się czarne chmury, a nam brakuje punktu zaczepienia dla awaryjnych planów. Wartość rynku ślubnego w Polsce przekracza 7 mld rocznie . Ta branża to kilkadziesiąt tysięcy przedsiębiorców. To wyłącznie polski kapitał , wiedza i miejsca pracy . Przedłużający się przestój spowoduje długofalowe problemy organizacyjne i finansowe, nie tylko dla przedsiębiorstw z branży, ale także dla par planujących ślub i wesele. Już teraz pojawiło się duże ryzyko niewypłacalności oraz bankructw w sektorze. W innych branżach niektóre przedsiębiorstwa funkcjonują normalnie, pozwala się przychodzić setkom pracowników do pracy , pomimo że ich działalność niejednokrotnie wcale nie mieści się w zakresie wytwarzania usług lub towarów uznawanych za podstawowe.
Dlaczego zatem różne potrzeby, niebędące potrzebami podstawowymi, rozgranicza się na te bardziej i mniej uprzywilejowane? Zakazywanie działania tylko niektórym branżom "usług ponadpodstawowych" powoduje niesprawiedliwą i nierynkową selekcję przedsiębiorstw .
Prosimy Rząd o jak najszybsze i maksymalnie konkretne odniesienie się do kwestii możliwości wznowienia działalności sektora usług ślubnych i weselnych wraz z podaniem wstępnie przewidywanych ram czasowych. Przewidywalność stanowionych przez Was przepisów w sytuacji narastającego poczucia niepewności i chaosu jest bardzo ważna zarówno dla usługodawców, jak również dla par planujących ślub i wesele w tym roku . Skoro w oparciu o naukowe prognozy możliwe było rozpisanie planowanych etapów znoszenia generalnych restrykcji w kraju, to z pewnością jest również możliwe wstępne rozpisanie planu możliwości wznowienia działalności szeroko pojętego sektora usługowego. Kryzys gospodarczy staje się już faktem. Wy macie narzędzia do tego, aby na tym etapie wpłynąć jeszcze na jego skalę. Prosimy, podejmijcie działania na tyle skonkrentyzowane, na ile pozwoli na to konkretność przewidywań dotyczących epidemii.

Z poważaniem - Pary Młode oraz ich Usługodawcy .

Opublikowane (Aktualizacja )