Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Sukces
Udało się! UMŁ odblokował dotacje

Sukces
1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Maria N.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Maria N.
kieruje swoją petycję do:
Wiceprezydent p. Małgorzata Moskwa-Wodnicka, Dyrektor Wydziału Kultury p. Jacek Grudzień
Dziękujemy za Wasze zaangażowanie. Dzięki niemu Urząd Miasta Łodzi zdecydował się odmrozić stypendia i dotacje w Wydziale Kultury. Dziękujemy za taka postawę - ta decyzja ma wpływ na los wielu łódzkich animatorów, artystów i działaczy.

Zarządzeniem z dnia 20.04.2020 r. p. Prezydent Łodzi Hanna Zdanowska przekazała informację o blokowaniu planowanych wydatków budżetowych w 2020 r., w związku z epidemią koronawirusa.

Wśród "zamrożonych" pozycji znaleźć można wiele dotyczących łódzkiej kultury. Szczególnie niepokojące dla łódzkiego środowiska animatorów i artystów są ograniczenia wprowadzone w samym Wydziale Kultury. Z zarządzenia wynika, że nie odbędą się nabory na stypendia artystyczne, ograniczone zostaną środki na nagrody dla artystów i dla domów kultury oraz dofinansowanie inicjatyw kulturalnych i działalności wydawniczej stowarzyszeń i fundacji.

Obecnie poznaliśmy już wyniki konkursu o dofinansowanie inicjatyw kulturalnych (jesteśmy na etapie podpisywania umów i wypłat dotacji, które jednak jeszcze się nie rozpoczęły), czekamy zaś na wyniki konkursu wydawniczego.

Harmonogramy projektów zostały zaktualizowane, a działania w dużej mierze dostosowane do warunków pandemii.

Dla wielu działaczy związanych z nieinstytucjonalną łódzką kulturą zablokowanie wypłat rozstrzygniętych konkursów oznacza utratę środków do życia, w przypadku zaś organizacji grozi co najmniej utratą płynności finansowej. W szczególnie trudnej sytuacji są NGO-sy, które zadeklarowały wkład własny w postaci dotacji miejskiej we wnioskach ministerialnych - dla wielu może to oznaczać konieczność zerwania umowy z ministerstwem lub bankructwo.

Zarządzenie nie określa, co dokładnie zostanie zrobione, nie udało nam się dotrzeć do żadnych dalszych dokumentów, precyzujących, co dokładnie będzie zamrożone i na jakich warunkach.

Zwracamy się do Pani Małgorzaty Moskwy-Wodnickiej, Wiceprezydent Miasta Łodzi oraz do Pana Jacka Grudnia, Dyrektora Wydziału Kultury UMŁ z prośbą o wyjaśnienie niejasności. Rozumiemy, w jak trudnej sytuacji w związku z pandemią wszyscy się znajdujemy i że niewiadome tylko się piętrzą.

Jednocześnie pragniemy zwrócić uwagę, że sektor kultury - nie kojarzący się z nadmiarem środków nawet w normalnej sytuacji - jest jednym z najbardziej poszkodowanych przez epidemię. Podejmowanie działań blokujących dostęp do środków, to jego dalsze wykrwawianie.

Oczekujemy, że niejasności związane z zarządzeniem zostaną wyjaśnione, a jego zapisy zmodyfikowane tak, by nie dobijać sektora kultury, a pomóc mu funkcjonować w czasach, które - może nawet bardziej niż inne - potrzebują inicjatyw związanych ze sztuką, kulturą i artystycznego opisu rzeczywistości w stanie wyjątkowym.

Łódzka kultura potrzebuje ratunku w nie mniejszym stopniu niż sektor gastronomii czy turystyki. Zamiast cięć i dalszej destabilizacji potrzeba programu osłonowego, który pozwoli przetrwać trudne czasy.

Pełna treść zarządzenia dostępna jest pod linkiem:

Opublikowane (Aktualizacja )