Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Walczymy o utrzymanie drugiego języka obcego w szkole!

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Małgorzata S.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Małgorzata S.
kieruje swoją petycję do:
Burmistrz Miasta i Gminy Kórnik Plac Niepodległości 1 62-035 Kórnik kornik@kornik.pl
Od 1 września 2020 r. w Szkole Podstawowej w Kamionkach mają nastąpić zmiany, na które my rodzice nie możemy się zgodzić! Wydział Oświaty i Polityki Społecznej zdecydował o  likwidacji nauczania drugiego języka obcego w klasach 4-6 oraz o pozbawieniu uczniów obecnych klas 4, 5 i 6 możliwości kontynuowania nauki wybranego języka. Od przyszłego roku szkolnego nauczanie drugiego języka obcego ma dotyczyć tylko klas 7 i 8. Osoby decyzyjne chcą, żeby to był wyłącznie język niemiecki. Nauczanie języka włoskiego i języka hiszpańskiego ma zostać zlikwidowane. Wyjątek uczyniono tylko dla uczniów klas 8 w roku szkolnym 2020/2021 - tylko tym dzieciom władze oświatowe pozwolą dokończyć naukę wybranego języka.
Stanowczo protestujemy przeciwko takiemu działaniu! To lekceważenie naszych dzieci, które poświęciły mnóstwo czasu i energii na naukę języków, wybranych trzy lata temu. Teraz ich trud ma zostać zniweczony. To jest krok wstecz w rozwoju kompetencji językowych naszych dzieci. Nie jesteśmy w stanie pojąć, dlaczego zabiera się uczniom możliwość kontynuowania nauki wybranego wcześniej języka. Nie możemy pozwolić na to, żeby nasza szkoła była traktowana gorzej od pozostałych szkół w gminie Kórnik, w których funkcjonują klasy dwujęzyczne oraz klasy o profilu sportowym. Możliwość nauki drugiego języka obcego w klasach 4-6 była dla nas powodem do dumy. To wyróżniało naszą szkołę. Nie zgadzamy się na robienie oszczędności kosztem naszych dzieci! Oszczędzanie na oświacie to zawsze myślenie krótkowzroczne. Dzieci są przyszłością. Również w skali małej ojczyzny. To są potencjalni mieszkańcy naszej gminy. Dobrze, rzetelnie wykształceni przyniosą jej sporą korzyść. Apelujemy o pozostawienie możliwości nauki drugiego języka obcego w klasach 4-6.
Domagamy się możliwości kontynuowania wybranego języka obcego, w ramach nauki obowiązkowego przedmiotu w klasach 7 i 8.
Nie zgadzamy się na krzywdzenie naszych dzieci, poprzez narzucenie im zmiany języka w trakcie nauki!
Opublikowane (Aktualizacja )