Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Ursynów: Budowa pełnowymiarowego boiska piłkarskiego wraz z bieżnią

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Otwarty U.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Otwarty U.
kieruje swoją petycję do:
Hanna Gronkiewicz-Waltz - Prezydent m.st. Warszawy
Mieszkańcy Ursynowa to ludzie dynamiczni, lubiący spędzać aktywnie czas. W naszej dzielnicy prężnie działają rozmaite kluby sportowe - najwięcej młodych i starszych ursynowian uprawia piłkę nożną, ale dużą popularność zdobyło też bieganie. Mieszkańcy trenują w ramach klubów i szkółek piłkarskich, czy też lekkoatletycznych, ale wielu z nich uprawia te sporty rekreacyjnie, nie będąc nigdzie zrzeszonymi.

Na Ursynowie jest jednak tylko jedno większe boisko z bieżnią – obiekt Szkoły Podstawowej nr 303 przy ul. Koncertowej (plac do gry ma wymiary 90 x 50 metrów, a bieżnia długość 333 metrów). Są też niewielkie boiska przyszkolne oraz podobne 3 boiska dzielnicowe (Orlik, Olkówek i Park Jana Pawła II). Na terenie należącym do wyścigów konnych znajduje się ponadto duże trawiaste boisko (ok. 100 x 60 m), wykorzystywane przez Klub Sportowy Armado, lecz pozbawione bieżni i trybun, których nie ma tam gdzie dobudować.

Ursynów potrzebuje pełnowymiarowego boiska piłkarskiego z bieżnią 400-metrową. Istniejąca infrastruktura nie zaspokaja potrzeb związanych z rozwojem piłki nożnej i lekkiej atletyki w naszej dzielnicy. Obecne obiekty nie pozwalają na rozgrywanie poważniejszych zawodów sportowych. Dla przykładu: jeden z większych i bardziej rozpoznawalnych klubów piłkarskich w Warszawie – Stowarzyszenie Edukacji Młodych Piłkarzy KS Warszawa Ursynów, w którym trenuje blisko 550 zawodników, swoje mecze drużyny seniorskiej w lidze okręgowej oraz spotkania w ekstraklasie juniorów musi rozgrywać np. na boisku w Ursusie i Śródmieściu.

Mamy na Ursynowie m.in. 4 pływalnie publiczne, 2 hale sportowe, kilkanaście boisk szkolnych, sale gimnastyczne przy wszystkich szkołach. Jednak to za mało. Wybudowanie nowego, pełnowymiarowego boiska ze sztuczną trawą, wysokiej jakości bieżnią, zapleczem (budynek z szatniami) i niewielkimi trybunami jest realną potrzebą. Dlatego zwracamy się do Pani Prezydent i władz Ursynowa o podjęcie pilnych starań w celu określenia lokalizacji dla takiego obiektu, zabezpieczenia środków finansowych w budżecie miasta na najbliższe lata oraz realizację inwestycji we współpracy ze środowiskiem piłkarskim i lekkoatletycznym dzielnicy. Obecnie jest najważniejsze zadanie inwestycyjne z zakresu sportu na Ursynowie.

Petycja przygotowana przez stowarzyszenie Otwarty Ursynów.
Opublikowane (Aktualizacja )