Największa na świecie społeczność organizująca kampanie

Hanna Gronkiewicz-Waltz: Stop niszczeniu Falenicy

Ta petycja czeka na zatwierdzenie przez stronę Petycji Obywatelskich
Hanna Gronkiewicz-Waltz: Stop niszczeniu Falenicy

Dlaczego ta sprawa jest istotna

Tunel w Falenicy ma szansę ułatwić życie kierowców, ale koszty jakie mamy zapłacić, jako mieszkańcy Falenicy, według wstępnej koncepcji są bardzo wysokie. Koliduje on z projektem Centrum Lokalnego, nad którym prace trwają od dwóch lat. Planowane Centrum Lokalne ma objąć targowisko wraz z parkingiem dla kupujących, siłownię plenerową, plac zabaw, Kulturotekę i atrakcyjnie zagospodarowane skwery. Przygotowania do inwestycji są zaawansowane i pochłonęły już znaczne koszty. Tymczasem budowa tunelu będzie nie tylko stanowić utrudnienie dla korzystających z Centrum, ale wręcz stoi w sprzeczności z samą jego ideą jako przyjaznego mieszkańcom miejsca spotkań i spędzania wolnego czasu. Kulturoteka, czyli długo oczekiwane centrum kultury i biblioteka miało być otoczone zielenią, a na innowacyjnej scenie plenerowej odbywać się miały koncerty czy projekcje filmów. W zamian Kulturoteka zostaje uwięziona na wyspie między szerokim na kilkanaście metrów tunelem i zupełnie NOWĄ ARTERIĄ o parametrach ul. Walcowniczej wprowadzającej ruch samochodowy w uliczkę Podjazd i przecinającą Bysławską. Nowoprojektowana arteria przebiega tuż obok skwerku, który wedle koncepcji ma zamienić się w ogródek sensoryczny. Takie umiejscowienie dróg dojazdowych zagraża bezpieczeństwu korzystających z Kulturoteki dzieci.

Dodatkowo projektowane rozwiązania dla pieszych sprawiają, że przejście z bazaru na ul. Młodą wydłuża się ponad dwukrotnie i odrzuca przystanki autobusowe od stacji kolejowej, które w dodatku znajdują się na pochyłości tunelu! Sprzeciwiamy się niszczeniu centrum Falenicy, dość promowaniu rozwiązań promujących tylko i wyłącznie ruch samochodowy. Chcemy małego tunelu dostosowanego do potrzeb mieszkańców, bez niszczących centrum rozjazdów.

Nasze postulaty:
  • rezygnacja z budowy szerokich arterii dojazdowych do tunelu. Miał on służyć ruchowi lokalnemu i niech tak zostanie.
  • ochrona projektu kulturoteki i zapewnienie bezpieczeństwa jej użytkowników, a zwłaszcza dzieci.
  • promowanie ruchu pieszo‐rowerowego i transportu zbiorowego, przez budowę maksymalnie krótkich i wygodnych połączeń najważniejszych punktów centrum – Kulturoteki, historycznej ul. Młodej, czy bazaru i dogodnych przystanków autobusowych.

Nie dajmy sobie zabrać Falenicy!

Opublikowane lipca 14, 2017
Zgłoś tę petycję jako niewłaściwą
Kliknij, aby skopiować: