Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Mateusz Morawiecki, Wicepremier, Minister Finansów i Rozwoju; Nie likwidujmy branży pośrednictwa finansowego w Polsce

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a KPF,ZFDF ... Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
KPF,ZFDF ..
kieruje swoją petycję do:
Mateusz Morawiecki - Wicepremier, Minister Finansów i Rozwoju
Szanowny Panie Premierze,

apelujemy do Pana o wstrzymanie zapisów legislacyjnych, których efektem będzie zniszczenie branży pośrednictwa finansowego, poprzez którą udzielany jest co drugi kredyt hipoteczny w Polsce.
W projekcie ustawy o kredycie hipotecznym pojawił się zapis zabraniający wypłaty przez banki wynagrodzenia pośrednikom i wprowadzający konieczność oczekiwania zapłaty od klientów .
Propozycja oznacza negatywne skutki dla konsumentów, którzy utracą możliwość bezpłatnego, profesjonalnego wsparcia przy porównaniu ofert kredytowych w jednym miejscu, bankructwo branży pośrednictwa finansowego, a tym samym likwidację kilkudziesięciu tysięcy miejsc pracy
oraz pogorszenie warunków prowadzenia działalności bankowej.
Branża pośrednictwa finansowego to około 20 tys. miejsc pracy, często w małych miejscowościach . W wyniku proponowanych zmian legislacyjnych wiele z nich bezpowrotnie zniknie.
Przyjęcie zmian w proponowanym kształcie będzie oznaczało również znaczne pogorszenie pozycji rynkowej konsumentów, poprzez ograniczenie dostępu do finansowania ich istotnych potrzeb życiowych kredytem hipotecznych. Pośrednictwo kredytowe to bowiem bardzo ważny kanał dystrybucji kredytów mieszkaniowych dla ludności. W 2016 r. Polacy zaciągnęli za pośrednictwem brokerów około 50 proc. kredytów hipotecznych. Pośrednik często jest „punktem pierwszego kontaktu” dla osoby zainteresowanej zaciągnięciem kredytu mieszkaniowego. Pomaga jej rozeznać się w ofertach banków, sprawdza zdolność kredytową oraz informuje jakie dokumenty wymagane są przez bank i monitoruje postęp w procesowaniu wniosku klienta. Usługi pośrednictwa są bezpłatne dla wszystkich klientów – również dla tych, którzy ostatecznie nie zdecydowali się na zaciągnięcie kredytu, dla tych, których wniosek został odrzucony jak i dla tych, którzy zwrócili się do nas jedynie celem zasięgnięcia informacji.
Zapisy proponowane w ustawie uderzą szczególnie w mieszkańców mniejszych miejscowości, w których sieć placówek bankowych jest ograniczona, odbierając im możliwość bezpłatnego porównania ofert konkurencyjnych banków, zwiększając ryzyko wyboru niekorzystnego produktu i przede wszystkim zmniejszając szansę na sfinansowanie potrzeb mieszkaniowych.
Od lat współpracujemy przy różnych projektach regulacyjnych, których celem jest zwiększenie zaufania do środowiska pośredników finansowych. I tym razem z otwartością zaangażowaliśmy się merytorycznie w prace nad ustawą o kredycie hipotecznym, która będąc konsekwencją dyrektywy europejskiej, miała za zadanie dalsze uporządkowanie rynku. Jednak propozycja zapisu zabraniającego wypłaty przez banki wynagrodzenia pośrednikom i przerzucenie tego kosztu na klientów, choć motywowana społecznie, nie zrealizuje zakładanych celów.
Podobnie jak w Polsce, pośrednicy finansowi tworzą bardzo istotny sektor na innych rynkach europejskich. Na wprowadzenie wspomnianego zakazu nie zdecydowały się rozwinięte kraje takie jak&colon Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Hiszpania, Norwegia czy Finlandia. Spośród krajów Europy, zakaz wypłaty wynagrodzeń pośrednikom przez kredytodawców wprowadziła jedynie Holandia.
Jesteśmy gotowi do przeprowadzenia potrzebnych zmian. Przygotowaliśmy konkretne rozwiązania, które zwiększą bezpieczeństwo i zadowolenie konsumentów, ale by je zrealizować, musimy istnieć.
Wiemy, że działamy w branży trudnej, która musi zwalczyć wiele
problemów związanych z odpowiedzialnością i prawidłowym pojęciem służby. Zdecydowana większość z nas traktuje swój zawód z pasją, wierząc, że pomaganie ludziom w sprawach
finansowych jest ważną rolą społeczną i może być powodem do satysfakcji, mierzonej dziś setkami tysięcy zadowolonych klientów, którzy za naszym pośrednictwem pozyskali finansowanie swoich marzeń i podstawowych potrzeb ‐ mieszkania.
Od lat doskonalimy zasady panujące na rynku, który rozwija się w sposób zrównoważony. Angażujemy się w ważne sprawy społeczne. Dlatego apelujemy, by przez niewłaściwą legislację, przy braku poprawnego zbadania jej skutków, nie zabraniać dobrej i potrzebnej klientom pracy&excl
Apelujemy o taką korektę planów prawnych, dzięki której uda się wyeliminować niedoskonałości, ale nie kosztem równoczesnego niszczenia tysięcy miejsc pracy.

W imieniu całego środowiska pośredników
finansowych i ich interesariuszy,

Z wyrazami szacunku,