Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Panie Ministrze Środowiska i producenci -  możecie ułatwić segregację odpadów! Petycja Fundacji Nasza Ziemia

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Fundacja N.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Fundacja N.
kieruje swoją petycję do:
Minister Środowiska, związki producentów
Poszanowanie zasobów Ziemi to sprawa kluczowa dla wszystkich ludzi, każdego z nas. Dlatego ważna jest segregacja odpadów i recykling. To wielkie wyzwanie dla Polski, bo poziom recyklingu jest aktualnie bardzo niski, zwłaszcza w gospodarstwach domowych, a do 2020 roku musimy zwiększyć go o blisko 400%!

Dlatego, nie deprecjonując innych wysiłków ustawodawcy i producentów, a widząc także możliwość prostego ułatwienia segregacji konsumentom - oczekujemy od ustawodawcy i producentów działania poprzez oznakowanie opakowań kolorem w kolorze pojemnika, do którego należy dane opakowanie wrzucić, aby przekazać je do recyklingu (np. ustawowo wymagany na opakowaniu symbol surowca, z którego jest wykonane w kolorze pojemnika, do którego należy to opakowanie wrzucić).

To drobna zmiana na opakowaniu,
a wielkie ułatwienie dla segregujących!
Dlatego Fundacja Nasza Ziemia, biorąc pod uwagę swoje doświadczenia oraz uwagi i sugestie tysięcy Polaków, z którymi ma kontakt poprzez Akcję Sprzątanie świata – Polska i inne swoje programy, proponuje, aby:
1. Ministrowi Środowiska zaproponować wpisanie do odpowiedniej ustawy obowiązku oznaczania opakowań także kolorem – takim, do jakiego koloru pojemnika dane opakowanie konsument powinien wrzucić.
2. Producentom zaproponować, aby dobrowolnie i jako wyraz swojego autentycznego zaangażowania i odpowiedzialności oznaczali swoje opakowania właściwym kolorem. Podpisz z nami te listy - podpisz petycję!
I roześlij ją także do innych.

Działajmy razem - zwłaszcza w roku 25-lecia Akcji Sprzątanie świata - Polska, najpowszechniejszej społecznej akcji ekologicznej w naszym kraju.

Treść listów:
Pan Minister Środowiska

Szanowny Panie Ministrze
Polska stoi przed olbrzymim wyzwaniem osiągnięcia kolejnych poziomów odzysku i recyklingu w latach 2020, 2025 i 2030. Jest wiele czynników, które mają kluczowy wpływ na nasz sukces. Jedną z podstaw jest właściwe segregowanie odpadów przez mieszkańców Polski.
Dlatego Fundacja Nasza Ziemia, biorąc pod uwagę swoje doświadczenia oraz uwagi i sugestie tysięcy Polaków, z którymi ma kontakt poprzez Akcję Sprzątanie świata – Polska i inne swoje programy, proponuje, aby do odpowiedniej ustawy dopisać obowiązek oznaczania opakowań także kolorem – takim, do jakiego koloru pojemnika dane opakowanie konsument powinien wrzucić.
Pozwoli to uniknąć niepotrzebnych wątpliwości konsumentów przy pojemnikach do segregacji odpadów oraz pozytywnie wpłynie na ilość i jakość zbieranych odpadów. Patrząc praktycznie na takie oznakowanie – może to być np. wymagany prawem symbol surowca we właściwym kolorze, plamka koloru lub w przypadku monochromatycznych nadruków informacja z nazwą koloru („Wrzuć do żółtego pojemnika”).

Byłaby to jednocześnie skuteczna i trwała akcja informacyjna i edukacyjna, stosunkowo mało kosztowna a o najszerszym zasięgu i o gwarantowanym dotarciu do adresata!

Panie Ministrze, liczymy na zainteresowanie Pana resortu tym prostym i w naszej ocenie skutecznym pomysłem i wdrożenie go.

List do producentów:

Szanowni Producenci,
staracie się być odpowiedzialnymi społecznie i środowiskowo firmami. Brawo, budzi to nasze uznanie.

Ciąży na Was także obowiązek zebrania i recyklingu dużych, i coraz większych w przyszłości, ilości z wprowadzanych przez Was na rynek opakowań. Podstawą do wykonania obowiązku jest właściwe segregowanie odpadów przez konsumentów.

Dlatego Fundacja Nasza Ziemia, biorąc pod uwagę swoje doświadczenia oraz uwagi i sugestie tysięcy Polaków, z którymi ma kontakt poprzez Akcję Sprzątanie świata – Polska i inne swoje programy, proponuje Wam, abyście oznaczyli Wasze opakowania także kolorem – takim, do jakiego koloru pojemnika Wasze opakowanie konsument powinien wrzucić.
Pozwoli to uniknąć niepotrzebnych wątpliwości konsumentów przy pojemnikach do segregacji odpadów oraz pozytywnie wpłynie na ilość i jakość zbieranych odpadów. Patrząc praktycznie na takie oznakowanie - może to być np. wymagany prawem symbol surowca we właściwym kolorze, plamka koloru lub w przypadku monochromatycznych nadruków informacja z nazwą koloru („Wrzuć do żółtego pojemnika”).

Byłaby to skuteczna i trwała akcja informacyjna, stosunkowo mało kosztowna a o najszerszym zasięgu i o gwarantowanym dotarciu do adresata. Miałaby ona także wielką dodaną wartość i siłę – społecznego zaangażowania i autentycznej odpowiedzialności, bo byłaby działaniem przez Was podjętym dobrowolnie – nie macie wszak takiego obowiązku formalnego.
Liczymy, że przekonacie się do tego pomysłu!

Zachęcamy do wspólnego uproszczenia segregacji odpadów. Zapraszamy do współpracy!

Więcej o Fundacji Nasza Ziemia:
www.naszaziemia.pl
www.facebook.com/naszaziemia